Ουκρανία Οικονομία

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική         Φαγητά     Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Χριστούγεννα

Ουκρανία: Η συμφωνία για τα σιτηρά αναμένεται να παραταθεί - Οικονομικός  Ταχυδρόμος - ot.grΣιτηρά από την Ουκρανία

Η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιτηρών στον κόσμο. Το σιτάρι, ο αραβόσιτος και το κριθάρι είναι οι κύριες καλλιέργειες. Περίπου το ήμισυ της συγκομιδής εξάγεται, δηλαδή πωλείται σε άλλες χώρες. Καλλιεργούνται επίσης πατάτες και ζαχαρότευτλα, καθώς και φρούτα και σταφύλια στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Η Ουκρανία διαθέτει ιδιαίτερα καλή καλλιεργήσιμη γη, καθώς καλύπτεται από γόνιμο έδαφος. Συνολικά, η γεωργία εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει το 12% του συνόλου της οικονομίας, αν και μόνο το 5,8% του εργατικού δυναμικού απασχολείται στον τομέα αυτό

Δεν μπορούν να καλλιεργηθούν άλλες καλλιέργειες εδώ: Τσέρνομπιλ.

Ερημοποίηση και μόλυνση

Ένα πρόβλημα της ουκρανικής γεωργίας είναι ότι η αποψίλωση των δασών μετατρέπει όλο και περισσότερες εκτάσεις σε στέπες. Η διάβρωση του εδάφους διασφαλίζει στη συνέχεια ότι τίποτα δεν μπορεί να καλλιεργηθεί.

Η καταστροφή του Τσερνομπίλ είχε επίσης εκτεταμένες συνέπειες, με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται πλέον η γεωργία σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων από την πόλη Prypiat, στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Το έδαφος εκεί είναι ραδιενεργά μολυσμένο.

Το ανατολικό τμήμα της χώρας, όπως εδώ στο Ντόνετσκ, είναι ιδιαίτερα βιομηχανοποιημένο.

Βιομηχανία

Η βιομηχανία της Ουκρανίας ήταν ήδη πρωτοπόρος σε διάφορους τομείς κατά τη διάρκεια της σοβιετικής εποχής. Με την ανεξαρτησία, η προηγουμένως σχεδιασμένη οικονομία μετατράπηκε σε οικονομία της αγοράς, γεγονός που αρχικά προκάλεσε πολλά προβλήματα. Η οικονομία ανέκαμψε από το 2000 και μετά και η βιομηχανία αντιπροσωπεύει πλέον το ένα τέταρτο της συνολικής οικονομίας.

Ωστόσο, η βιομηχανία βρίσκεται κυρίως στα ανατολικά, όπου μαίνεται πόλεμος από το 2014 λόγω της σύγκρουσης με τη Ρωσία. Ως αποτέλεσμα, η Ουκρανία έχασε και τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο.

Κατασκευάζονται οχήματα και αεροπλάνα, σίδηρος και χάλυβας, τρόφιμα, μηχανήματα, ηλεκτρικές συσκευές και πολλά άλλα. Η εξορυκτική βιομηχανία εξορύσσει κυρίως άνθρακα. Τα ορυχεία είναι συχνά απαρχαιωμένα και έχουν ήδη σημειωθεί σοβαρά ατυχήματα στα ορυχεία.

Επιπτώσεις του πολέμου στην οικονομία της Ουκρανίας

Ο πόλεμος μαίνεται στην Ουκρανία από τον Φεβρουάριο του 2022, όταν η Ρωσία επιτέθηκε στη χώρα. Φυσικά, αυτό είχε σημαντικές επιπτώσεις και στην οικονομία. Η Ρωσία εμπόδισε επίσης αρχικά την Ουκρανία να εξάγει τα σιτηρά της. Αυτό με τη σειρά του προκάλεσε λιμό σε άλλες χώρες, επειδή δεν μπορούσαν να παραδοθούν σιτηρά. Στη συνέχεια οι χώρες ήρθαν σε συμφωνία και η Ουκρανία μπόρεσε να εξάγει ξανά σιτηρά. Αυτή η "συμφωνία για τα σιτηρά" πρέπει να παρατείνεται ξανά και ξανά.

Ωστόσο, η χώρα μπορεί να παράγει μόνο πολύ λιγότερα σιτηρά από ό,τι πριν από τον πόλεμο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα χωράφια έχουν επίσης καταστραφεί ή ναρκοθετηθεί. Η σημασία της γεωργίας έχει ακόμη αυξηθεί, καθώς πολλές βιομηχανικές εγκαταστάσεις καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου. Το ήμισυ των εξαγωγών της Ουκρανίας την άνοιξη του 2023 είναι σιτάρι, γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας.

Leave a Reply