Ιταλία Παιδιά και Σχολείο

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική   Καθημερινότητα     Φαγητά           Παιδιά και σχολείο           Χαρακτηριστικά            Χριστούγεννα

Μαθητές πηγαίνουν σε εκδρομή στο Μιλάνο

Πώς είναι το σχολείο στην Ιταλία;

Τα παιδιά στην Ιταλία μπορούν να παρακολουθήσουν ένα νηπιαγωγείο πριν από το σχολείο, το Scuola dell'Infanzia. Αυτό είναι εθελοντικό. Σε πολλά νηπιαγωγεία, συνηθίζεται τα μικρά παιδιά να φορούν ποδιά με ποδιά. Στη συνέχεια παρακολουθούν το δημοτικό σχολείο για πέντε χρόνια. Αυτή είναι η Scuola Primaria. Ξεκινούν το σχολείο στην ηλικία των έξι ετών.

Schule in Italien
Αυτή είναι η είσοδος σε ένα σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην πόλη Ριέτι.

Στη συνέχεια μεταβαίνουν στο γυμνάσιο (Scuola Secondaria di Primo Grado) για τρία χρόνια. Μέχρι αυτό το σημείο, όλα τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο μαζί. Δεν έχουν ακόμη χωριστεί. Διδάσκονται σε σχολικές τάξεις, όπως και εδώ - αλλά υπάρχει λιγότερη συζήτηση από ό,τι εδώ, τα μαθήματα είναι πιο μετωπικά: ο δάσκαλος στέκεται μπροστά και μιλάει.

Στην ηλικία των 14 ετών, πηγαίνουν σε ένα σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (liceo) ή σε μια επαγγελματική σχολή. Υπάρχουν γυμνάσια με διάφορες ειδικότητες, κλασικά-ανθρωπιστικά, επιστημονικά, σύγχρονης γλώσσας ή καλλιτεχνικά. Η έκτη τάξη διαρκεί πέντε χρόνια, αλλά μπορεί τελικά να μειωθεί σε τέσσερα χρόνια.

Τα μαθήματα αγγλικών αρχίζουν στο δημοτικό σχολείο. Στα γερμανόφωνα σχολεία του Νοτίου Τιρόλου, ωστόσο, η πρώτη ξένη γλώσσα είναι τα ιταλικά. Στο Νότιο Τιρόλο υπάρχουν επίσης σχολεία που μιλούν λαντινικά. Στην κοιλάδα Aosta, τα μαθήματα διδάσκονται στα γαλλικά και στα ιταλικά. Μια ακόμη ξένη γλώσσα μπορεί να διδαχθεί από την 6η τάξη. Τα λατινικά προστίθενται συχνά στο γυμνάσιο.

Υπάρχουν επίσης βαθμοί στην Ιταλία. Κυμαίνονται από το 0 έως το 10. Το 10 είναι ο καλύτερος βαθμός και ονομάζεται επίσης Eccelente. Αν πάρετε βαθμό μεταξύ 0 και 5, δυστυχώς δεν έχετε περάσει, οπότε πρέπει να πετύχετε τουλάχιστον 6. Υπάρχουν δύο έλεγχοι ανά σχολικό έτος, ένας τον Φεβρουάριο και ένας τον Ιούνιο. Στη συνέχεια αρχίζουν οι καλοκαιρινές διακοπές - για τρεις μήνες!

Παρόλο που το απολυτήριο ονομάζεται πλέον επίσημα Esame di Stato (κρατικές τελικές εξετάσεις), εξακολουθεί να αναφέρεται συνήθως με την παλιά ονομασία Maturità.

Πώς ζουν τα παιδιά στην Ιταλία;

Κατά μέσο όρο, κάθε γυναίκα στην Ιταλία έχει 1,2 παιδιά. Τα Bambini (παιδιά) αντιμετωπίζονται σαν μικροί κληρονόμοι του θρόνου. Ακόμα και ως νήπια, τους αρέσει να ντύνονται. Παρεμπιπτόντως, τα μεγαλύτερα παιδιά ονομάζονται ragazzi.

Πολλοί γονείς αγοράζουν στα παιδιά τους επώνυμα ρούχα και ακριβά παιχνίδια - αν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Δεν έχουν όλες οι οικογένειες αρκετά χρήματα. Ειδικά στα νότια της χώρας, υπάρχει συχνά έλλειψη χρημάτων. Η ανεργία είναι επίσης πολύ υψηλότερη εδώ από ό,τι στο βορρά.

Παιδιά που πωλούν λεμονάδα.

Παιδική ηλικία στην Ιταλία

Τα ιταλικά παιδιά τρώνε συνήθως ένα κρουασάν ή ψωμί με μαρμελάδα για πρωινό. Αυτό συνοδεύεται από ζεστό γάλα. Τα ζυμαρικά είναι αγαπημένα το μεσημέρι ή το βράδυ. Πρόκειται για ιταλικά ζυμαρικά και κυκλοφορούν σε αμέτρητες ποικιλίες και με πολλές διαφορετικές σάλτσες.

Πολλές οικογένειες μαγειρεύουν δύο φορές την ημέρα, πράγμα που σημαίνει ότι συχνά έχουν ένα ζεστό γεύμα. Αυτό μπορεί επίσης να είναι ένα πιάτο με ρύζι ή πολέντα. Συχνά υπάρχουν ακόμη και δύο κύρια πιάτα: Το πρώτο πιάτο ζυμαρικών ακολουθείται από ένα πιάτο με κρέας ή ψάρι.

Τα παιδιά στην Ιταλία λατρεύουν να πηγαίνουν στη θάλασσα με τους γονείς τους. Δεν είναι μακριά από οποιοδήποτε σημείο της χώρας. Να παίζουν στα κύματα και να χτίζουν κάστρα στην παραλία χωρίς να χρειάζεται να πάνε διακοπές - αυτό είναι υπέροχο!

Leave a Reply