Ουκρανία Άνθρωποι

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική         Φαγητά     Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Χριστούγεννα

How Ukraine views Russia and the West | BrookingsΚάτοικοι της Ουκρανίας

Σχεδόν 44 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην Ουκρανία. Οι περισσότεροι από αυτούς, δηλαδή 70 στους 100 κατοίκους, ζουν σε πόλη. Με 2,9 εκατομμύρια, το Κίεβο είναι η πολυπληθέστερη πόλη. Ακολουθούν οι πόλεις Χάρκοβο, Ντνίπρο, Οδησσός και Ντόνετσκ. Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, πολλοί άνθρωποι ζουν σήμερα στο εξωτερικό. Έχουν διαφύγει από τον πόλεμο.

Στην Ουκρανία, κάθε γυναίκα έχει κατά μέσο όρο 1,57 παιδιά. Αυτό δεν είναι πολύ και έτσι ο πληθυσμός μειώνεται σιγά σιγά. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι 41,2 έτη.  Ωστόσο, το προσδόκιμο ζωής στην Ουκρανία είναι πολύ χαμηλό. Είναι 69,1 έτη για τους άνδρες και 78,6 έτη για τις γυναίκες.

Μέχρι την επίθεση της Ρωσίας στη χώρα, οι περισσότεροι κάτοικοι της Ουκρανίας ήταν Ουκρανοί (78%), αλλά στη χώρα ζούσαν και Ρώσοι (17%). Ωστόσο, η κατανομή δεν ήταν παντού η ίδια. Για παράδειγμα, στη χερσόνησο της Κριμαίας ζούσαν περισσότεροι Ρώσοι παρά Ουκρανοί. Οι Ρώσοι αποτελούσαν επίσης υψηλό ποσοστό του πληθυσμού στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, στο Λουχάνσκ και στο Ντονέτσκ. Ο πόλεμος, ο οποίος ξεκίνησε το 2022, θα φέρει αλλαγές.

Οι μειονότητες με ποσοστό μικρότερο του 1% του πληθυσμού είναι οι Μολδαβοί, οι Λευκορώσοι, οι Τατάροι της Κριμαίας, οι Βούλγαροι, οι Μαγυάροι, οι Πολωνοί, οι Εβραίοι και οι Αρμένιοι. Περίπου 30.000 άνθρωποι ανήκουν σε μια γερμανόφωνη μειονότητα. Πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο αριθμός αυτός ήταν σημαντικά υψηλότερος και ανερχόταν σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες άτομα.

Σε τι πιστεύουν οι Ουκρανοί;

75 στους 100 Ουκρανούς ανήκουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Αυτή χωρίζεται σε διάφορες εκκλησίες, οι οποίες δεν αναγνωρίζονταν όλες για μεγάλο χρονικό διάστημα.. Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Κιέβου ιδρύθηκε μόλις το 1991, όταν διαμάχησε με την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας για την κυριότητα πολλών εκκλησιαστικών κτιρίων. Η Ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία επίσης δεν αναγνωρίστηκε. Ωστόσο, οι τρεις εκκλησίες συγχωνεύθηκαν το 2018, λόγω της αντίστασης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Υπάρχουν επίσης 4 τοις εκατό μουσουλμάνοι, 2,7 τοις εκατό προτεστάντες και 2,4 τοις εκατό καθολικοί στη χώρα.

Κατανομή της ουκρανικής γλώσσας στην Ουκρανία σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές του 2001. Τα στοιχεία δείχνουν το ποσοστό των φυσικών ομιλητών.

Ποια γλώσσα ομιλείται στην Ουκρανία;

Στην Ουκρανία ομιλείται η ουκρανική γλώσσα. Είναι η επίσημη γλώσσα της χώρας. Τα ρωσικά ήταν επίσης η επίσημη γλώσσα μέχρι την ανεξαρτησία το 1991. Σήμερα, οι περισσότεροι κάτοικοι καταλαβαίνουν και μιλούν επίσης ρωσικά. Ωστόσο, το 70 τοις εκατό δηλώνει ότι τα ουκρανικά είναι η μητρική του γλώσσα. Στα περισσότερα σχολεία, η ουκρανική γλώσσα είναι πλέον η γλώσσα διδασκαλίας και όχι η ρωσική. Με τον πόλεμο που ξεκίνησε το 2022, θα υπάρξουν περαιτέρω αλλαγές εδώ.

Τα ουκρανικά και τα ρωσικά είναι και οι δύο ανατολικοσλαβικές γλώσσες και έχουν αναπτυχθεί από μια κοινή γλώσσα. Συγγενεύουν μεταξύ τους και υπάρχουν πολλές ομοιότητες. Οι ομιλητές μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους σε κάποιο βαθμό. Περίπου τα δύο τρίτα του λεξιλογίου είναι το ίδιο.

Ρωσικά και Ουκρανικά

Σε περιοχές με μεγάλο ρωσικό πληθυσμό, όπως η ανατολική Ουκρανία, περισσότεροι άνθρωποι μιλούσαν ρωσικά από ουκρανικά στην καθημερινή ζωή - όχι μόνο οι Ρώσοι, αλλά και οι Ουκρανοί που ζούσαν εκεί. Από πολιτική άποψη, το γλωσσικό ζήτημα αποτελούσε επί μακρόν ένα αμφιλεγόμενο θέμα στη χώρα.

Το 2012, ένας γλωσσικός νόμος κατέστησε τη ρωσική γλώσσα αναγνωρισμένη επίσημη γλώσσα όπου τη μιλάει τουλάχιστον το 10 τοις εκατό του πληθυσμού. Αυτό ισχύει σε 13 από τις 27 περιφέρειες και εφαρμόστηκε σε εννέα περιφέρειες. Ωστόσο, αυτός ο γλωσσικός νόμος καταργήθηκε στη συνέχεια.

Το 2019, ψηφίστηκε νέος νόμος για την ενίσχυση της ουκρανικής γλώσσας και πάλι. Πρόκειται επισήμως για τον νόμο "Για τη διασφάλιση της λειτουργίας της ουκρανικής ως κρατικής γλώσσας". Οι διατάξεις του τέθηκαν σε ισχύ σταδιακά. Εξάλλου, υπήρχαν και πολλοί άνθρωποι που δεν μιλούσαν ουκρανικά ή δεν τα μιλούσαν καλά. Η τηλεόραση, για παράδειγμα, έπρεπε να εκπέμπει στα ουκρανικά μόνο από το καλοκαίρι του 2021. Οι εφημερίδες πρέπει σταδιακά να στραφούν στα ουκρανικά. Επιβάλλονται πρόστιμα για παραβιάσεις του νόμου, αλλά όχι στον ιδιωτικό τομέα.

Εκτός από τα ουκρανικά και τα ρωσικά, άλλες γλώσσες που ομιλούνται στη χώρα είναι τα ουγγρικά, τα ρουμανικά, τα Τατάρ της Κριμαίας, τα λευκορωσικά και τα αρμενικά.

Ουκρανική γραφή

Όπως τα ρωσικά, έτσι και τα ουκρανικά γράφονται με κυριλλική γραφή. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης τα γράμματα Ї, που προφέρεται Ji, και Ґ, που σημαίνει g, επειδή το Г (G στα ρωσικά) χρησιμοποιείται για το h. Έτσι, όταν βλέπετε αυτά τα γράμματα, ξέρετε ότι δεν είναι ρωσικά, αλλά ουκρανικά.

Leave a Reply