Ουκρανία Χώρα

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική         Φαγητά     Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Χριστούγεννα

Πού βρίσκεται η Ουκρανία; Ποιες είναι οι γειτονικές χώρες της Ουκρανίας;

Η Ουκρανία βρίσκεται στην ανατολική Ευρώπη. Η χώρα συνορεύει με την Πολωνία, τη Λευκορωσία, τη Ρωσία, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία. Επομένως, η Ουκρανία έχει επτά γειτονικές χώρες. Στα νότια βρίσκεται η Μαύρη Θάλασσα, η οποία συνδέεται με την Αζοφική Θάλασσα μέσω του στενού του Κερτς.

Η χερσόνησος της Κριμαίας βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα. Διεκδικείται και ελέγχεται από τη Ρωσία από το 2014. Η Ουκρανία εξακολουθεί να θεωρεί την Κριμαία ως μέρος της επικράτειάς της.

Η Ουκρανία είναι η μεγαλύτερη χώρα στην Ευρώπη της οποίας τα σύνορα βρίσκονται εξ ολοκλήρου στην ήπειρο (η Ρωσία είναι μεγαλύτερη, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της βρίσκεται στην Ασία). Το όνομα Ουκρανία προέρχεται πιθανότατα από μια παλιά ρωσική λέξη που σημαίνει συνοριακή περιοχή.

Γεωφυσικός χάρτης της Ουκρανίας

Τοπίο στην Ουκρανία

Η Ουκρανία βρίσκεται στην πεδιάδα της Ανατολικής Ευρώπης. Αυτό το επίπεδο τοπίο καλύπτει ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη και χωρίζεται σε πεδινές περιοχές και οροσειρές, οι οποίες, ωστόσο, έχουν υψόμετρο μόνο μέχρι περίπου 500 μέτρα.

Στο κέντρο της Ουκρανίας βρίσκεται η πεδιάδα του Δνείπερου και στις δύο πλευρές του ποταμού Δνείπερου.

Στα ανατολικά βρίσκεται το οροπέδιο Ντόνετς, του οποίου το υψηλότερο υψόμετρο είναι 369 μέτρα.

Στα δυτικά βρίσκεται το οροπέδιο της Ποδολίας. Στα νοτιοδυτικά, τα βουνά είναι σημαντικά ψηλότερα, καθώς εκεί διασχίζουν την Ουκρανία τα Καρπάθια Όρη. Το ψηλότερο βουνό της Ουκρανίας, το Χόβερλα, βρίσκεται επίσης στα Καρπάθια. Η κορυφή του έχει ύψος 2061 μέτρα.

Θάλασσες, ποτάμια και νησιά της Ουκρανίας

Η Ουκρανία διαθέτει μεγάλη ακτογραμμή χάρη στη Μαύρη Θάλασσα και τη Θάλασσα του Αζόφ.

Πολλοί ποταμοί διασχίζουν τη χώρα από βορρά προς νότο και στη συνέχεια εκβάλλουν στη Μαύρη Θάλασσα. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο Δνείπερος στο κέντρο της χώρας και ο Δνείστερος στα δυτικά.

Υπάρχουν νησιά στη Μαύρη Θάλασσα που ανήκουν στην Ουκρανία. Το Dzharylhach είναι ακατοίκητο, το Φιδονήσι που  είναι απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή και το Τούλσα διεκδικείται από τη Ρωσία μαζί με την Κριμαία.

Τα βουνά, οι λίμνες, τα ποτάμια και οι ακτές της Ουκρανίας προσφέρουν μερικές από τις πιο όμορφες εικόνες σε όλη την Ευρώπη.
Ο Δνείστερος διασχίζει την Ουκρανία.
Καλύβες στην Ουκρανία

 

 

 

 

 

 

 

Κλίμα στην Ουκρανία

Η Ουκρανία έχει κυρίως ηπειρωτικό κλίμα. Οι χειμώνες είναι κρύοι, τα καλοκαίρια είναι ήπια. Οι διαφορές θερμοκρασίας ποικίλλουν πολύ από μέρα σε μέρα και απέχουν επίσης πολύ μεταξύ καλοκαιριού και χειμώνα. Κατά μέσο όρο, οι θερμοκρασίες το καλοκαίρι κυμαίνονται μεταξύ 20 και 27 βαθμών. Το χειμώνα, η θερμοκρασία πέφτει κάτω από το μηδέν. Προς τα νότια γίνεται συνολικά θερμότερο και στο νότιο τμήμα της χερσονήσου της Κριμαίας το κλίμα είναι υποτροπικό και επομένως πολύ θερμότερο.

Πρωτεύουσα της Ουκρανίας

Το Κίεβο είναι η πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Βρίσκεται στον ποταμό Δνείπερο. Εδώ ζουν 2,9 εκατομμύρια κάτοικοι. Το Κίεβο ήταν η πρωτεύουσα της Ρως του Κιέβου (μια χαλαρή ομοσπονδία ανατολικών σλαβικών φυλών στην Ευρώπη από τα τέλη του 9ου μέχρι τα μέσα του 13ου αιώνα, υπό τη βασιλεία των Ρουρικιδών) κατά τον Μεσαίωνα. Ιδρύθηκε το αργότερο τον 9ο αιώνα. Σήμερα είναι το οικονομικό, πολιτικό και πολιτιστικό κέντρο της Ουκρανίας. Ο πρώην επαγγελματίας πυγμάχος Βιτάλι Κλίτσκο είναι δήμαρχος του Κιέβου από το 2014.

Υπάρχουν πολλά αξιοθέατα στο Κίεβο. Ο καθεδρικός ναός της Αγίας Σοφίας και το μοναστηριακό συγκρότημα της Λαύρας του Κιέβου είναι μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Αυτό περιλαμβάνει τις σπηλιές των μοναχών και αρκετές εκκλησίες και μοναστήρια. Ο κεντρικός δρόμος ονομάζεται Khreshchatyk. Ο δρόμος έξι λωρίδων με φαρδιά πεζοδρόμια φιλοξενεί επίσης το κτίριο του δημοτικού συμβουλίου και τα κεντρικά πολυκαταστήματα ZUM'.

Η κεντρική πλατεία της πόλης είναι η Majdan Nesaleshnosti, ή εν συντομία Majdan. Το μνημείο ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, μια στήλη στην οποία στέκεται ένα άγαλμα πάνω σε μια σφαίρα, βρίσκεται στην πλατεία από το 2001. Το άγαλμα απεικονίζει μια γυναίκα με ουκρανική ενδυμασία, τη Βερεχίνια από τη σλαβική μυθολογία.Το Μνημείο Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας είναι γνωστό και ως "ΔΑΜΒΟΣ" (Δержава Arhitekturno-Memorialniy Buvol Okrug), που σημαίνει "Κρατική Αρχιτεκτονική και Μνημειακή Περιοχή του Μπισόντο".

Το μνημείο αυτό ανεγέρθηκε για να τιμήσει την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, η οποία ανακηρύχθηκε στις 24 Αυγούστου του 1991, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Η Λαύρα του Κιέβου-Pechersk, γνωστή και ως Μονή των Σπηλαίων
Μνημείο ανεξαρτησίας της Ουκρανίας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Καθεδρικός ναός της Αγίας Σοφίας
Παλιά πόλη Κιέβου

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply