Ουκρανία Προφίλ

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική         Φαγητά     Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Χριστούγεννα

Ukraine auf GlobusΗ Ουκρανία βρίσκεται στην Ανατολική Ευρώπη. Συνορεύει με την Πολωνία, τη Λευκορωσία, τη Ρωσία, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία. Στα νότια βρίσκονται η Αζοφική Θάλασσα και η Μαύρη Θάλασσα. Η χερσόνησος της Κριμαίας, η οποία κατέχεται από τη Ρωσία από το 2014, βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα. Η Ουκρανία αποτελούσε μέρος της Σοβιετικής Ένωσης μέχρι τη διάλυσή της το 1991.

Μετά τη Ρωσία, η οποία βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στην Ασία, η Ουκρανία είναι η μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης. Παρά τη σχετικά μεγάλη της έκταση εκεί ζουν περίπου 45 εκατομμύρια άνθρωποι. Είναι δηλαδή αρκετά αραιοκατοικημένη. . Η Ουκρανία είναι επίπεδη ή λοφώδης. Μόνο στα δυτικά διασχίζουν τη χώρα ψηλά βουνά, δηλαδή τα Καρπάθια Όρη. Η πρωτεύουσα Κίεβο βρίσκεται στα βόρεια. Υπάρχουν πολλά ποτάμια που εκβάλλουν στη Μαύρη Θάλασσα.

Εκτός από τους Ουκρανούς, το 17% των κατοίκων είναι Ρώσοι. Η ουκρανική γλώσσα ομιλείται, αλλά και η ρωσική, ιδίως στα ανατολικά. Η ουκρανική στέπα φιλοξενεί ζώα όπως  στικτός λαγόγυρος, το κουνάβι της στέπας, και τα άλογα Πρζεβάλσκι. Αρκούδες, λύκοι και ελάφια μπορούν να βρεθούν στα δάση. Τα δημητριακά ευδοκιμούν ιδιαίτερα καλά στο εύφορο έδαφος της Ουκρανίας. Το σιτάρι, ο αραβόσιτος και το κριθάρι είναι οι κύριες καλλιέργειες.

Ο πόλεμος μαίνεται στην Ουκρανία από τον Φεβρουάριο του 2022 μετά την επίθεση της Ρωσίας στη χώρα. Πολλοί Ουκρανοί έχουν διαφύγει και ζουν τώρα στο εξωτερικό.

Έκταση 603.700 τ.χμ
Κάτοικος 43,92 εκατ
Γλώσσα Ουκρανικά
Πρωτεύουσα Κίεβο
Ο μεγαλύτερος ποταμός Δνείπερος
Το ψηλότερο βουνό Γοβέρλα (2061 m)
νόμισμα Γρίβνα (hryvnia)

 

Ukraine UmrissΣημαία Ουκρανία

Η σημαία της Ουκρανίας αποτελείται από μια μπλε και μια κίτρινη λωρίδα. Τα χρώματα αντιπροσωπεύουν τα ώριμα χωράφια καλαμποκιού και τον ουρανό από πάνω. Προέρχονται αρχικά από το οικόσημο των Ρουρικιδών. Η δυναστεία τους κυβέρνησε την Κιέβαν Ρους από τον 9ο αιώνα. Το πριγκιπάτο του Halych-Volodymyr, το οποίο κυβερνούσαν οι Rurikids, είχε επίσης αυτά τα χρώματα στον θυρεό του, δηλαδή ένα χρυσό λιοντάρι σε μπλε φόντο. Κατά την περίοδο της Ουκρανικής Σοβιετικής Δημοκρατίας, χρησιμοποιήθηκε μια κόκκινη σημαία πριν επιστρέψει στην μπλε και κίτρινη εθνική σημαία με την ανεξαρτησία το 1990.

Εθνικός Ύμνος

Η δόξα της Ουκρανίας δεν χάθηκε, ούτε και η ελευθερία της
Σε μας, αδέρφια συμπατριώτες μου, η τύχη θα πρέπει μία ακόμη φορά να χαμογελάσει.
Οι εχθροί μας θα εξαφανιστούν, όπως η πάχνη στον πρωινό ήλιο,
Και εμείς επίσης θα πρέπει να κυριαρχούμε, αδέρφια, σε μια ελεύθερη δική μας χώρα.

Χορωδία x2
Πρέπει να δοθούμε ψυχή τε και σώματι με σκοπό να πετύχουμε την ελευθερία μας,
Και θα δείξουμε ότι εμείς, αδέρφια, καταγόμαστε από το έθνος των Κοζάκων

Leave a Reply