Σλοβενία Προφίλ

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική        Φαγητά   Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Γιορτές

Slowenien auf GlobusΗ Σλοβενία βρίσκεται στα νότια της Κεντρικής Ευρώπης. Λέγεται επίσης ότι η Σλοβενία βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης. Αυτό σημαίνει ότι βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης. Η Σλοβενία είναι πρώην συνιστώσα δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας και έγινε ανεξάρτητο κράτος μόλις το 1991.

Η Σλοβενία έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2004. Όσον αφορά το τοπίο, η Σλοβενία είναι μια πολύ διαφορετική χώρα. Υπάρχει μια μικρή έκταση ακτογραμμής και όμορφα βουνά όπου μπορείτε να κάνετε ακόμη και σκι. Η Σλοβενία προσελκύει πλέον αρκετούς τουρίστες.

Η Σλοβενία είναι μια πολύ πλούσια σε νερό χώρα και μπορείτε να ανακαλύψετε πολλές όμορφες λίμνες εδώ. Ειδικά στα ψηλά βουνά. Το τοπίο είναι πολύ ποικίλο. Οι πιο σημαντικοί ποταμοί στη Σλοβενία είναι ο Σάβoς (Sava) και ο Δράβος (Drava).

Στα βορειοδυτικά υπάρχουν ψηλά βουνά, δηλαδή οι Ιουλιανές Άλπεις, η οροσειρά Karawanks ή Karavankas ή Karavanks και οι Άλπεις άλπεις Κάμνικ-Σάβινια. Το υψηλότερο βουνό της χώρας ονομάζεται Όρος Τρίγκλαβ. Η πρωτεύουσα της Σλοβενίας είναι η Λιουμπλιάνα.

Η Σλοβενία είναι αραιοκατοικημένη, με περίπου δύο εκατομμύρια ανθρώπους να ζουν εκεί. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι Σλοβένοι. Η γλώσσα που ομιλείται εκεί είναι η σλοβενική.

Χαρακτηριστικό της Σλοβενίας είναι τα πολλά διαφορετικά είδη φυτών που φυτρώνουν μόνο στη Σλοβενία και πουθενά αλλού. Το ένα τρίτο της χώρας είναι φυσικό καταφύγιο πολλών ζώων και φυτών.

Η Σλοβενία έχει μακρά παράδοση στο σκι. Οι άνθρωποι κάνουν σκι στα βουνά εδώ από τον 18ο αιώνα. Και το σκι εξακολουθεί να είναι το πιο δημοφιλές άθλημα στη χώρα σήμερα. Το παλαιότερο χιονοδρομικό κέντρο της Σλοβενίας είναι το Kranjska Gora.

 

Έκταση 20.273 τ.χμ
Κάτοικοι 2,06 εκατ
Γλώσσα Σλοβενική
Πρωτεύουσα Λιουμπλιάνα
Ο μεγαλύτερος ποταμός Σάβος (221 km στη Σλοβενία)
Το ψηλότερο βουνό Τρίγκλαβ (2864 m)
νόμισμα Ευρώ
Προσχώρηση στην ΕΕ 1 Μαΐου 2004

Slowenien UmrissΣημαία της Σλοβενίας

Το μπλε, το λευκό και το κόκκινο είναι τα σλαβικά χρώματα που θα βρείτε στη σημαία της Σλοβενίας. Το ψηλότερο βουνό της χώρας, το Τρίγκλαβ, εμφανίζεται στο εθνόσημο. Τα μπλε κύματα αντιπροσωπεύουν το νερό στη χώρα, δηλαδή τις πολυάριθμες λίμνες και τα ποτάμια. Η σημαία όπως τη βλέπετε σήμερα υπάρχει μόλις από το 1994. Φέτος το εθνόσημο προστέθηκε στη σημαία.

 

Εθνικός Ύμνος

Ο Θεός ευλογεί όλα τα έθνη,

Τα οποία περιμένουν με ανυπομονησία

και εργάζονται γι' αυτήν την λαμπρή ημέρα,

Όταν υπεράνω όλων των συνηθειών στη γη

Κανένας πόλεμος, καμιά έριδα δεν πρόκειται να συνεχίσει τη δίνη της;

Leave a Reply