Σλοβενία Χώρα

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική        Φαγητά   Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Γιορτές

Πού ακριβώς βρίσκεται η Σλοβενία;

Η Σλοβενία βρίσκεται στη νότια Κεντρική Ευρώπη. Το νότιο τμήμα της χώρας αποτελεί μέρος της Βαλκανικής Χερσονήσου. Η Σλοβενία είναι δημοκρατία. Η χώρα έχει έκταση 20.273 τετραγωνικά χιλιόμετρα - γεγονός που την καθιστά αρκετά μικρή - και αποτελούσε μέρος της Γιουγκοσλαβίας μέχρι το 1991. Στη συνέχεια η χώρα έγινε ανεξάρτητη.

Η Αυστρία βρίσκεται στα βόρεια της Σλοβενίας και η Ουγγαρία στα βορειοανατολικά. Η Κροατία συνορεύει με τη Σλοβενία στα νότια και νοτιοανατολικά. Η Ιταλία βρίσκεται στα δυτικά. Η Σλοβενία διαθέτει επίσης ένα μικρό τμήμα ακτογραμμής που συνορεύει με την Αδριατική Θάλασσα. Αυτή η παράκτια λωρίδα έχει μήκος 46,6 χιλιόμετρα και βρίσκεται στον κόλπο της Τεργέστης.

Παρόλο που η Σλοβενία διαθέτει μόνο μια μικρή έκταση ακτογραμμής, εξακολουθεί να είναι μια πολύ πλούσια σε νερό χώρα. Διαθέτει πολλές λίμνες. Οι λίμνες στα ψηλά βουνά, όπως στις Ιουλιανές Άλπεις, είναι ιδιαίτερα όμορφες. Το τοπίο στη Σλοβενία είναι πολύ διαφορετικό και ποικίλο. Μπορείτε να το δείτε αυτό στις παρακάτω φωτογραφίες.

Τοπίο Σλοβενία
Λίμνη Bohinj
Σπήλαιο στη Σλοβενία

 

 

 

 

 

 

 

Πλούσια σε νερό και ορεινή

Ποταμός Soča (Σόντιος) Καγιάκ για όλα τα επίπεδα

Οι σημαντικότεροι ποταμοί της Σλοβενίας είναι ο Σάβος (Sava) και ο Δράβος (Drava). Ενώνονται με τον Αισόντιο Ποταμό (γνωστός και ως Σόντιος) και τον Μούρα. Ο Σόντιος θεωρείται συχνά ο πιο γραφικός ποταμός της Σλοβενίας. Ο Σάβος ελίσσεται νοτιοανατολικά από τις Ιουλιανές Άλπεις και εκβάλλει στον Δούναβη κοντά στο Βελιγράδι. Τα ποτάμια της Σλοβενίας είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στους λάτρεις των καγιάκ.

Στα βορειοδυτικά βρίσκονται ψηλά βουνά, και συγκεκριμένα οι Ιουλιανές Άλπεις,οι οροσειρά Karawanks ή Karavankas ή Karavanks και οι Άλπεις Κάμνικ-Σάβινια. Το υψηλότερο βουνό της χώρας ονομάζεται Τρίγκλαβ και έχει ύψος 2864 μέτρα. Ο ασβεστόλιθος είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτής της περιοχής. Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα σχήματα βουνών για να ανακαλύψετε εδώ, καθώς και αρκετές σπηλιές.

Ιουλιανές Άλπεις
οροσειρά Karawanks

Πώς θα είναι ο καιρός στη Σλοβενία;

Το νοτιοδυτικό τμήμα της Σλοβενίας έχει τυπικό μεσογειακό κλίμα. Στα ανατολικά και στην ενδοχώρα είναι πιο υγρό και πιο δροσερό. Εδώ το κλίμα γίνεται όλο και περισσότερο ηπειρωτικό. Μπορεί να κάνει αρκετό κρύο το χειμώνα, ιδίως στα βουνά. Επίσης, το καλοκαίρι βρέχει πολύ εδώ. Επομένως, ο καιρός στη Σλοβενία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την περιοχή.

Ποια είναι η πρωτεύουσα της Σλοβενίας;

Η πρωτεύουσα της Σλοβενίας ονομάζεται Λιουμπλιάνα. Η πόλη αυτή χαρακτηρίζεται από ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική από την αυτοκρατορική εποχή και τα αξιοθέατά της αξίζουν μια επίσκεψη. Βρίσκεται στον ποταμό Λουμπλιάνιτσα. Εδώ ζουν πολλοί φοιτητές και καλλιτέχνες, οι οποίοι χαρακτηρίζουν το αστικό τοπίο και κάνουν την πόλη ποικιλόμορφη και ζωντανή. Συνδυάζει τον πολιτισμό της Μεσογείου με αυτόν της Κεντρικής Ευρώπης.

Το σύμβολο της πόλης είναι μια γέφυρα που ονομάζεται Τριπλή Γέφυρα, η οποία διασχίζει τον ποταμό Ljubljanica. Αποτελείται από μια κύρια γέφυρα, στην οποία κινούνται τα αυτοκίνητα, και δύο πεζόδρομους.

Παρεμπιπτόντως, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σλοβενίας ονομάζεται Μάριμπορ.

Τριπλή Γέφυρα
ποταμός Λουμπλιάνιτσα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply