Φινλανδία Παιδιά και Σχολείο

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική        Φαγητά   Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Χριστούγεννα

Σχολείο στην Φινλανδία

Πώς είναι το σχολείο στη Φινλανδία;

Στη Φινλανδία, τα παιδιά ξεκινούν το σχολείο στην ηλικία των επτά ετών. Στη συνέχεια πηγαίνουν μαζί στο σχολείο για εννέα χρόνια. Επομένως, δεν χωρίζονται σε διαφορετικούς τύπους σχολείων. Ένα 10ο σχολικό έτος μπορεί να προστεθεί εθελοντικά. Το δημοτικό σχολείο εδώ ονομάζεται Peruskoulu. Πριν από αυτό, όλα τα παιδιά πρέπει να παρακολουθήσουν το νηπιαγωγείο για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Ένας από τους στόχους του φινλανδικού σχολικού συστήματος είναι να διασφαλίσει ότι όσο το δυνατόν περισσότεροι μαθητές μπορούν να φοιτήσουν μαζί στο γενικό σχολείο - συμπεριλαμβανομένων των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες ή αναπηρίες. Υπάρχει πολλή ενισχυτική διδασκαλία, μεταξύ άλλων και για παιδιά που προέρχονται από το εξωτερικό και δεν μιλούν ακόμη πολύ καλά φινλανδικά.

Οι περισσότεροι μαθητές συνεχίζουν το σχολείο μετά από επιτυχείς εξετάσεις, είτε σε επαγγελματική σχολή είτε σε γυμνάσιο (Lukio). Η διάρκεια του γυμνασίου είναι γενικά τρία χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι μαθητές αποφοιτούν μετά από συνολικά δώδεκα σχολικά έτη.

Και ένα ακόμα σχολείο

Φινλανδικά και σουηδικά

Καθώς η Φινλανδία δεν έχει μόνο τη φινλανδική ως επίσημη γλώσσα, αλλά και τη σουηδική, όλοι οι μαθητές πρέπει να μαθαίνουν την άλλη γλώσσα. Επιπλέον, τα μαθήματα προσφέρονται και στις δύο γλώσσες, εάν στο δήμο ζουν παιδιά που μιλούν σουηδικά.

Βαθμοί

Στη Φινλανδία υπάρχουν βαθμοί από το 4 έως το 10, με το 10 να είναι ο καλύτερος βαθμός. Οι βαθμοί μπορούν να απονεμηθούν μόνο από το 5ο έτος και μετά και είναι υποχρεωτικοί από το 7ο έτος και μετά. Η Φινλανδία έχει συνήθως καλές επιδόσεις σε διεθνείς συγκρίσεις. Παρεμπιπτόντως, μπορείτε να γίνετε δάσκαλος μόνο αν έχετε πετύχει πολύ καλούς βαθμούς. Τα ομαδικά μαθήματα και η διεπιστημονική μάθηση σε έργα αποτελούν μέρος της φιλοσοφίας στη Φινλανδία. Αυτό ονομάζεται διδασκαλία φαινομένων. Υπάρχουν επίσης εργασίες για το σπίτι.

Δωρεάν

Στη Φινλανδία δεν είναι μόνο η φοίτηση στο σχολείο δωρεάν, αλλά και τα σχολικά βιβλία, η μεταφορά στο σχολείο με το σχολικό λεωφορείο και το μεσημεριανό γεύμα. Οι μαθητές στα δημοτικά σχολεία τρώνε μεσημεριανό γεύμα μαζί με τους δασκάλους τους.

Πώς ζουν τα παιδιά στη Φινλανδία;

Οι χειμώνες στη Φινλανδία είναι μεγάλοι και κρύοι. Όσο πιο βόρεια ζεις, τόσο περισσότερο διαρκεί ο χειμώνας. Καθώς υπάρχει επίσης πολύ χιόνι, τα περισσότερα φινλανδικά παιδιά μαθαίνουν να κάνουν σκι και φυσικά απολαμβάνουν να παίζουν στο χιόνι.

Τους αρέσει επίσης να παίζουν στον υπολογιστή ή να παρακολουθούν τηλεόραση σε εσωτερικούς χώρους. Οι αγγλικές ταινίες προβάλλονται στα αγγλικά με φινλανδικούς υπότιτλους. Απολαμβάνουν ακόμη περισσότερο το σύντομο καλοκαίρι. Παίζουν έξω και απολαμβάνουν αθλήματα όπως μπέιζμπολ, χορό, ποδόσφαιρο και ιππασία.

Φινλανδικά ονόματα κοριτσιών και αγόρια

Ποια είναι τα ονόματα των παιδιών στη Φινλανδία; Τα πιο δημοφιλή ονόματα κοριτσιών στη Φινλανδία είναι τα Ella, Sofia, Emma, Aada, Aino, Venla, Helmi, Emilia, Siiri και Sara. Μερικά από αυτά τα γνωρίζετε, αλλά άλλα όπως το Aino ή το Venla δεν είναι πολύ γνωστά εδώ.

Η κατάσταση είναι παρόμοια με τα φινλανδικά ονόματα αγοριών. Τα λένε συχνά Onni, Elias, Eetu, Leo, Aleksi, Niilo, Veeti, Oliver, Joona και Eino.
Φινλανδικά επώνυμα

Και τι γίνεται με τα φινλανδικά επώνυμα; Το Korhonen είναι το πιο συνηθισμένο επώνυμο στη Φινλανδία. Ο Kari Korhonen είναι ένα πολύ γνωστό παράδειγμα, είναι καλλιτέχνης κόμικς. Τα Virtanen, Nieminen, Mäkinen, Hämäläinen, Koskinen, Heikkinen και Järvinen είναι επίσης συνηθισμένα. Είναι εντυπωσιακό ότι όλα τελειώνουν σε -nen. Στο παρελθόν, αυτό αναφερόταν συνήθως σε ένα μέρος όπου ζούσε η οικογένεια. Το Mäkinen, για παράδειγμα, σημαίνει στην πραγματικότητα "μικρό βουνό". Υπάρχουν όμως και ονόματα που τελειώνουν διαφορετικά, όπως τα Seppälä, Niemi ή Halla.

Όταν η εθνική συνείδηση της Φινλανδίας ξύπνησε στις αρχές του 20ού αιώνα, πολλοί Φινλανδοί άλλαξαν τα μέχρι πρότινος σουηδικά ονόματά τους σε φινλανδικά. Εκείνη την εποχή εισήχθησαν τα κληρονομικά επώνυμα.

 

Leave a Reply