Τσεχία Χριστούγεννα

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική        Φαγητά   Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Χριστούγεννα

Χριστούγεννα στην Πράγα

Πώς γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στην Τσεχική Δημοκρατία;

Κατά τη διάρκεια της σαρακοστής των Χριστουγέννων στην Τσεχική Δημοκρατία, οι δρόμοι στα κέντρα των πόλεων στολίζονται με φωτάκια και χριστουγεννιάτικα στολίδια, όπως ακριβώς και στην Ελλάδα. Τα σπίτια είναι επίσης στολισμένα. Στις χριστουγεννιάτικες αγορές επικρατεί έντονη κινητικότητα. Τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα ψήνονται στο σπίτι.

Ο Άγιος Βασίλης είναι επίσης πολύ γνωστός στην Τσεχική Δημοκρατία, αλλά με το όνομα Άγιος Νικόλαος. Ωστόσο, μοιράζει μικρά δώρα στα παιδιά στις 5 Δεκεμβρίου, το βράδυ πριν από την ημέρα του Αγίου Νικολάου. Υπάρχουν πολλές παραδόσεις και έθιμα και οι άνθρωποι μιλούν επίσης για τα "Χριστούγεννα της Τσεχίας".

ο κυπρίνος αγοράζεται ζωντανός λίγες μέρες πριν και στη συνέχεια τον κρατάνε ζωντανό στην .... μπανιέρα

Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα στήνονται και στολίζονται στα σπίτια. Τα δώρα παρουσιάζονται την παραμονή των Χριστουγέννων. Ο χριστουγεννιάτικος κυπρίνος (ή γριβάδι αλλιώς όπως μπορεί να το ξέρετε ) τρώγεται παραδοσιακά μετά από μια ψαρόσουπα, συνοδευόμενη από πατατοσαλάτα. Παρεμπιπτόντως, ο κυπρίνος αγοράζεται ζωντανός λίγες μέρες πριν και στη συνέχεια τον κρατάνε ζωντανό στην .... μπανιέρα, πριν καταλήξει στο τραπέζι παναρισμένος! Το βράδυ, πολλές οικογένειες παρακολουθούν τη μεταμεσονύκτια λειτουργία.

Η 25η και η 26η Δεκεμβρίου είναι επίσης αργίες. Οι άνθρωποι επισκέπτονται την οικογένειά τους και απολαμβάνουν ένα εορταστικό γεύμα, ιδίως τυπικές σπεσιαλιτέ της Βοημίας, όπως πάπια με λάχανο και ζυμαρικά.

Οι χριστουγεννιάτικες παραδόσεις περιλαμβάνουν επίσης το κόψιμο μήλων. Ένα μήλο κόβεται στη μέση και η διάταξη των σπόρων υποδεικνύει το μέλλον: αν εμφανιστεί ένα αστέρι, θα είναι μια καλή χρονιά, αν δείτε έναν σταυρό, σημαίνει κακή τύχη την επόμενη χρονιά.

Υπάρχουν επίσης χριστουγεννιάτικες αγορές στην Τσεχική Δημοκρατία. Υπάρχει μια μεγάλη αγορά στην Πράγα στην πλατεία της Παλιάς Πόλης. Εκεί υπάρχει ένα τεράστιο χριστουγεννιάτικο δέντρο και τα πάντα είναι στολισμένα για τα Χριστούγεννα. Πολλοί πάγκοι σας προσκαλούν να δοκιμάσετε νόστιμες λιχουδιές ή να αγοράσετε ένα δώρο. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε το Trdelnik εδώ. Πρόκειται για ένα γλυκό που στην πραγματικότητα προέρχεται από τη Σλοβακία, αλλά πλέον πωλείται με ιδιαίτερη επιτυχία στην Πράγα. Πρόκειται για ένα γλυκό που ψήνεται σε ρολό. Μπορείτε να το αγοράσετε απλά πασπαλισμένο με ζάχαρη, αλλά και γεμισμένο με παγωτό ή γλυκιά κρέμα.

Αφήστε μια απάντηση