Τσεχία Χαρακτηριστικά

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική        Φαγητά   Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Χριστούγεννα

Ο μικρός τυφλοπόντικας

Γνωρίζετε τον μικρό τυφλοπόντικα; Ζει μικρές περιπέτειες στην τηλεόραση με τους φίλους του, τον Κούνελο, τον Σκαντζόχοιρο και το Ποντίκι. Είναι μια τσεχική εφεύρεση. Εφευρέθηκε το 1957 από τον εικονογράφο Zdeněk Miler. Στα τσεχικά, ο τυφλοπόντικας ονομάζεται Krtek. Ο μικρός τυφλοπόντικας ήταν τόσο επιτυχημένος που τα κινούμενα σχέδια με τη συμμετοχή του μεταδόθηκαν σε 80 χώρες. Ο τυφλοπόντικας δεν μιλάει ώστε να μπορεί να γίνει κατανοητός παντού. Ένα επεισόδιο μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο.

Der Ritt der Könige in Vlčnov | Radio Prague InternationalΗ βόλτα των βασιλιάδων

Η βόλτα των βασιλιάδων είναι μια παραδοσιακή πομπή. Πραγματοποιείται την άνοιξη σε τέσσερις πόλεις στα νοτιοανατολικά της Τσεχικής Δημοκρατίας, δηλαδή στη Μοραβία. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Σκορονίς και το Βίκβοβ, κάθε δύο χρόνια στο Κουνοβίς και κάθε τρία χρόνια στο Χλουκ.

Ένα αγόρι από το χωριό διορίζεται βασιλιάς. Φοράει παραδοσιακή ενδυμασία για τη βόλτα και κρατά στο στόμα του ένα χάρτινο λουλούδι. Αυτό τον εμποδίζει να μιλήσει, καθώς παραδοσιακά πρέπει να παραμείνει σιωπηλός για 24 ώρες. Συνοδεύεται στη βόλτα του από τη συνοδεία του, που αποτελείται από υπηρέτες και τραγουδιστές. Φωνάζουν στίχους και συλλέγουν δωρεές για την παράστασή τους. Όλοι φορούν παραδοσιακές φορεσιές και τα άλογα είναι επίσης στολισμένα. Το βράδυ διοργανώνεται γιορτή στο σπίτι του βασιλιά.

Ο Μολδάβας

Ο Μολδάβας είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Τσεχικής Δημοκρατίας. Ρέει νοτιοδυτικά προς τον Έλβα και περνά επίσης μέσα από την Πράγα. Μαζί με τα αξιοθέατα της πόλης, προσφέρει ένα υπέροχο σκηνικό. Οι Τσέχοι αγαπούν επίσης το ποτάμι τους επειδή μπορούν να κάνουν κανό σε αυτό - ένα δημοφιλές άθλημα στη χώρα.

Leave a Reply