Σλοβακία Παιδιά και Σχολείο

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία     Ιστορία και πολιτική         Φαγητά     Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Χριστούγεννα

Πώς είναι το σχολείο στη Σλοβακία;

Στη Σλοβακία, τα παιδιά ξεκινούν το σχολείο στην ηλικία των 6 ετών. Το δημοτικό σχολείο διαρκεί εννέα χρόνια για όλους τους μαθητές. Τα τέσσερα πρώτα σχολικά έτη συνδυάζονται για να σχηματίσουν το πρώτο επίπεδο και στη συνέχεια η πέμπτη έως την ένατη τάξη αποτελούν το δεύτερο επίπεδο. Όλοι οι μαθητές πρέπει να ολοκληρώσουν το δέκατο σχολικό έτος.

Όσοι τα πάνε πολύ καλά στο σχολείο μπορούν να μεταφερθούν σε γυμνάσιο μετά το πέμπτο έτος. Ωστόσο, αυτό είναι επίσης δυνατό και μετά το ένατο έτος. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να περάσουν από εισαγωγικές εξετάσεις. Στη συνέχεια μπορείτε να πάρετε απολυτήριο από το γυμνάσιο. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να πάτε σχολείο για συνολικά 13 χρόνια.

Στη Σλοβακία υπάρχουν επίσης βαθμίδες. Εδώ, το 1 είναι ο καλύτερος βαθμός, το 5 είναι ο χειρότερος. Το σχολικό έτος αρχίζει πάντα την 1η Σεπτεμβρίου και διαρκεί μέχρι τον επόμενο Ιούνιο. Υπάρχουν καλοκαιρινές διακοπές τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Υπάρχει επίσης νηπιαγωγείο στη Σλοβακία. Το τελευταίο έτος πριν από το σχολείο είναι υποχρεωτικό για όλα τα παιδιά.

Ονόματα στη Σλοβακία

Αν γεννηθήκατε κορίτσι στη Σλοβακία, μπορεί να σας φωνάζουν Sofia, Ema, Nina, Viktoria, Natalia, Eliška, Nela ή Tamara. Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα παιδικά ονόματα για κορίτσια στη Σλοβακία. Τα πιο συνηθισμένα ονόματα για τα αγόρια είναι Jakub, Adam, Michal, Samuel, Tomas, Filip, Matej ή Martin.

Τα πιο συνηθισμένα ανδρικά μικρά ονόματα συνολικά είναι τα Jozef, Jan και Peter. Αυτό μπορεί να είναι το όνομα του πατέρα σας. Και τα πιο συνηθισμένα γυναικεία ονόματα είναι Maria, Anna και Zuzana.

Τα πιο συνηθισμένα σλοβακικά επώνυμα είναι τα Varga, Kovac, Nagy, Horváth και Toth. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα γυναικεία επώνυμα καταλήγουν σε -ová. Ωστόσο, εάν το όνομα τελειώνει σε -y, γίνεται -á. Έτσι έχουμε την κυρία Nagyova, την κυρία Vargova ή την κυρία Tothova.

Τι κάνουν τα παιδιά της Σλοβακίας στον ελεύθερο χρόνο τους;

Τα παιδιά στη Σλοβακία απολαμβάνουν να παίζουν ποδόσφαιρο και χόκεϊ επί πάγου, να κάνουν ποδήλατο και να κολυμπούν στη λίμνη. Το χειμώνα κάνουν σκι και έλκηθρο. Σε αντίθεση με εμάς, στα παιδιά της Σλοβακίας συχνά αρέσει επίσης ο λαϊκός χορός και το τραγούδι.

Leave a Reply