Σλοβακία Χώρα

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική       Φαγητά     Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Χριστούγεννα

Πού βρίσκεται η Σλοβακία;

Η Σλοβακία βρίσκεται στην Κεντρική Ευρώπη. Συνορεύει με την Τσεχική Δημοκρατία, την Πολωνία, την Ουκρανία, την Ουγγαρία και την Αυστρία. Συνεπώς, η Σλοβακία έχει πέντε γειτονικές χώρες. Η Σλοβακία δεν βρίσκεται πάνω σε θάλασσα, γι' αυτό και είναι μια χώρα χωρίς χερσαία σύνορα. Η Σλοβακία και η Τσεχική Δημοκρατία ήταν ένα ενιαίο κράτος μέχρι το 1992: Τσεχοσλοβακία. Στη συνέχεια διαχωρίστηκαν.

Προσοχή - μην συγχέετε τη Σλοβακία με τη Σλοβενία! Η Σλοβενία είναι μια χώρα που βρίσκεται νοτιοδυτικότερα από τη Σλοβακία. Οι Σλοβάκοι ανήκουν στους Δυτικούς Σλάβους, οι Σλοβένοι στους Νότιους Σλάβους.

Τοπίο στη Σλοβακία

Η Σλοβακία έχει ένα πολύ ορεινό τοπίο. Μπορείτε να το δείτε ξεκάθαρα στο χάρτη: Τα πάντα με καφέ χρώμα είναι βουνά. Ωστόσο, οι πράσινες περιοχές στα νοτιοδυτικά και νοτιοανατολικά είναι επίπεδες. Ανήκουν στη Μεγάλη και τη Μικρή Ουγγρική Πεδιάδα.

Τα σλοβακικά βουνά είναι μέρος των Καρπαθίων, ιδίως των Δυτικών Καρπαθίων. Στα βορειοανατολικά συγχωνεύονται με τα Ανατολικά Καρπάθια. Συνολικά, τα δύο τρίτα της επιφάνειας της χώρας ανήκουν στα Καρπάθια. Τα Όρη Τάτρα βρίσκονται στα Δυτικά Καρπάθια και περιλαμβάνουν το υψηλότερο βουνό της Σλοβακίας: την κορυφή Γκέρλσντορφ ή Γκέρλαχοβσκι Στιτ στα σλοβακικά, με ύψος 2655 μέτρα.

 

Ο Δούναβης διέρχεται από την πρωτεύουσα Μπρατισλάβα

Ποτάμια της Σλοβακίας

Ο Δούναβης διασχίζει σε μήκος 172 χιλιομέτρων τη νοτιοδυτική Σλοβακία. Διέρχεται επίσης από την πρωτεύουσα Μπρατισλάβα. Ο Βαχ, ο μεγαλύτερος ποταμός της Σλοβακίας με μήκος 403 χιλιόμετρα,πηγάζει στο βόρειο-κεντρικό τμήμα της χώρας. Ο Βαχ ρέει σε ένα τόξο προς τα δυτικά και στη συνέχεια προς τα νότια μέχρι να εκβάλει στον Δούναβη. Είναι δηλαδή ένας παραπόταμος του Δούναβη.

ΣπήλαιαΦωτογραφία

Υπάρχει ένας συναρπαστικός κόσμος σπηλαίων κρυμμένος κάτω από το έδαφος της Σλοβακίας. Τα περισσότερα σπήλαια βρίσκονται στα σύνορα με την Ουγγαρία. Οι σταλακτίτες έχουν αναπτυχθεί στα πιο παράξενα σχήματα εκεί. Αρκετά από τα σπήλαια μπορούν να επισκεφθούν. Ορισμένα από αυτά περιλαμβάνονται επίσης στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η περιοχή έχει ανακηρυχθεί ως Εθνικό Πάρκο Καρστ της Σλοβακίας (Σλοβακικό Καρστ).

Κλίμα στη Σλοβακία

Η Σλοβακία έχει εύκρατο και ηπειρωτικό κλίμα. Τα καλοκαίρια τείνουν να είναι ζεστά, οι χειμώνες δροσεροί και υπάρχει πολύ χιόνι. Στα βουνά, η θερμοκρασία μειώνεται φυσικά με το υψόμετρο. Στις πεδινές περιοχές του νότου είναι γενικά θερμότερο και ξηρότερο. Συνολικά, οι περισσότερες βροχές πέφτουν τους καλοκαιρινούς μήνες, δηλαδή μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου. Η μέση ετήσια θερμοκρασία στην Μπρατισλάβα είναι 10,5 βαθμοί, με μικρή πτώση στα ανατολικά της χώρας.

Το κάστρο της Μπρατισλάβα είναι το ορόσημό της

Πρωτεύουσα της Σλοβακίας

Η πρωτεύουσα της Σλοβακίας είναι η Μπρατισλάβα. Η Μπρατισλάβα βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Σλοβακίας, στα σύνορα με την Αυστρία και την Ουγγαρία. Ο Δούναβης διασχίζει την πόλη. Στην Μπρατισλάβα ζουν 475.000 άνθρωποι. Αυτό την καθιστά τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Το κάστρο της Μπρατισλάβα είναι το ορόσημό της.

 

 

Leave a Reply