Αλβανία Καθημερινότητα

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική    Χαρακτηριστικά     Καθημερινότητα   Προβλήματα    Παιδιά και σχολείο    Φαγητά

Φιλοξενία

Συγγενείς, φίλοι και μερικές φορές άγνωστοι καλούνται συχνά στο σπίτι στην Αλβανία.

Οι κάτοικοι της Αλβανίας είναι γνωστοί για τη φιλοξενία τους. Ως ξένος, συχνά αντιμετωπίζεστε με καχυποψία στην αρχή, αλλά μόλις κερδίσετε την εμπιστοσύνη των ντόπιων, θα σας καλωσορίσουν θερμά και θα σας καλέσουν να φάτε και να πιείτε. Αυτή η φιλικότητα προς τους επισκέπτες έχει μια πολύ μακρά παράδοση στη χώρα.

Όταν οι εθνικοσοσιαλιστές καταδίωξαν και δολοφόνησαν τους Εβραίους σε όλη την Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, πολλοί κατέφυγαν στην Αλβανία. Αλβανικές οικογένειες φιλοξένησαν τους πρόσφυγες, καθιστώντας την Αλβανία μία από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες όπου το ποσοστό των Εβραίων αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Στην Αλβανία, η βοήθεια προς τους ξένους και όσους έχουν ανάγκη αποτελεί σημαντική αρετή. Οι τουρίστες που ταξιδεύουν στη χώρα αναφέρουν επανειλημμένα αυτή τη φιλοξενία. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι κανόνες που πρέπει να τηρούνται. Για παράδειγμα, πρέπει πάντα να βγάζετε τα παπούτσια σας πριν μπείτε στο σπίτι και να φοράτε αντ' αυτού ειδικές παντόφλες που σας παρέχει ο οικοδεσπότης σας.

 

Το νεύμα σημαίνει όχι!

Οι λανθασμένες χειρονομίες οδηγούν σε παρεξηγήσεις.

Στην Αλβανία,όταν ένας Αλβανός λέει όχι, που στα αλβανικά σημαίνει "Τζο", κουνάει το κεφάλι του προς τα πάνω. Αν λέει ναι σε κάτι, γέρνει το κεφάλι του προς τα αριστερά και απαντά με "Po". Όπως συμβαίνει και σε μας, αλλά όχι σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Παραδοσιακά ενδύματα

Τα παιδιά της Αλβανίας φορούν εδώ παραδοσιακά ρούχα.

Μέχρι τη δεκαετία του 1950, πολλοί άνθρωποι στην Αλβανία εξακολουθούσαν να φορούν παραδοσιακές ενδυμασίες. Εκείνη την εποχή, αυτές κατασκευάζονταν κυρίως από υλικά όπως δέρμα, μαλλί και μετάξι. Υπήρχαν διάφορα καλύμματα κεφαλής, όπως το qeleshe, το οποίο φορούν ακόμη και σήμερα ορισμένοι άνδρες στην Αλβανία, ιδίως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία.

Χαρακτηριστικό ήταν επίσης το ζωνάρι που φορούσαν οι Αλβανοί γύρω από τους γοφούς. Τη φορούσαν τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες. Χρησιμοποιούνταν για να μεταφέρουν κάθε είδους μικροπράγματα. Οι άνδρες μερικές φορές μετέφεραν τα όπλα τους σε αυτό, αλλά το ζωνάρι χρησιμοποιούνταν επίσης για να αποθηκεύουν τσιγάρα, κουτάλια ή τρόφιμα.

Άλλα στοιχεία της παραδοσιακής ενδυμασίας στην Αλβανία ήταν η ποδιά για τις γυναίκες, η φουστανέλα (πτυχωτή φούστα για τους άνδρες) ή το opingat, ένας ιδιαίτερος τύπος σανδαλιού.

Αθλητισμός στην Αλβανία

Εδώ η Αλβανία (με κόκκινες φανέλες) παίζει με την Πολωνία (με λευκές φανέλες).

Όπως και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι Αλβανοί λατρεύουν να παίζουν ποδόσφαιρο. Μπορεί να έχετε ξαναδεί την αλβανική ομάδα να παίζει, καθώς είναι μέλος της FIFA και της UEFA.

Άλλα δημοφιλή αθλήματα είναι το βόλεϊ και το μπάσκετ, καθώς και ακραία αθλήματα όπως ο μηχανοκίνητος αθλητισμός.

Αλβανικός γάμος

Εδώ οι φωτογραφίες γάμου τραβήχτηκαν από γάμο στην Αυλώνα.

Στην Αλβανία, ένας γάμος είναι ένα μεγάλο και σημαντικό γεγονός. Μια γαμήλια γιορτή διαρκεί αρκετές ημέρες. Συνήθως πρώτα γίνεται ένα πάρτι αρραβώνων, και στη συνέχεια ακολουθεί μια γιορτή στο σπίτι των γονιών της νύφης με γλυκά και δώρα. Στη συνέχεια, υπάρχει επίσης μια γιορτή στο σπίτι του γαμπρού.

Φυσικά, η γιορτή δεν γίνεται μόνο με τις οικογένειες της νύφης και του γαμπρού, αλλά με όλους τους συγγενείς και τους φίλους. Για το σκοπό αυτό διοργανώνεται επίσης ένα ξεχωριστό πάρτι, στο οποίο η νύφη όχι μόνο λαμβάνει δώρα, αλλά και τα μοιράζει στους καλεσμένους. Κατά τη διάρκεια των διαφόρων εορτασμών, η νυφική ενδυμασία και τα νυφικά δώρα επιδεικνύονται για να τα δουν όλοι. Το φαγητό και το ποτό είναι φυσικά απαραίτητο σε οποιαδήποτε από αυτές τις γιορτές και παρέχονται τα πάντα, από γλυκά μέχρι παραδοσιακά αλβανικά πιάτα.

Leave a Reply