Ιρλανδία Άνθρωποι

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά         Γιορτές

Αυτοί οι δύο ηλικιωμένοι άνδρες είναι κάτοικοι Ιρλανδίας. Ζουν στο Dingle.

Η Ιρλανδία και οι κάτοικοί της

Η Ιρλανδία έχει πληθυσμό 5,3 εκατομμύρια κατοίκους. Κάθε γυναίκα έχει κατά μέσο όρο 1,9 παιδιά. Ο πληθυσμός της Ιρλανδίας αυξάνεται λόγω του πλεονάσματος γεννήσεων, αλλά και λόγω της μετανάστευσης.

Το 64% των Ιρλανδών ζει σε πόλη, ενώ το 36% ζει στην ύπαιθρο. Η μεγαλύτερη πόλη είναι το Δουβλίνο με 558.000 κατοίκους. Το Κορκ, το Γκάλγουεϊ και το Λίμερικ είναι οι επόμενες μεγαλύτερες πόλεις.

Ο μέσος όρος ηλικίας είναι 37,8 έτη - πολύ μικρότερος από ό,τι στη Γερμανία, για παράδειγμα (47,8 έτη). Επομένως, οι άνθρωποι στην Ιρλανδία είναι νεότεροι από ό,τι στην Ελλάδα. Το προσδόκιμο ζωής είναι 84,3 έτη για τις γυναίκες και 79,5 έτη για τους άνδρες.

 

Άγιος Πατρίκιος της Ιρλαδίας

Θρησκεία στην Ιρλανδία

Το 80% των Ιρλανδών είναι καθολικοί. Η Ιρλανδία είναι παραδοσιακά καθολική χώρα. Ο Άγιος Πατρίκιος θεωρείται ο εθνικός άγιος. Το 2,7 τοις εκατό είναι αγγλικανόθρησκοι. Το 1,3 τοις εκατό είναι μουσουλμάνοι.

Οι κοκκινομάλληδες στην Ιρλανδία

Υπάρχουν περισσότεροι κοκκινομάλληδες στην Ιρλανδία από ό,τι σε πολλές άλλες χώρες (μόνο η Σκωτία έχει περισσότερους). Συνολικά, το δέκα τοις εκατό του πληθυσμού είναι κοκκινομάλληδες.

Οι οδικές πινακίδες στην Ιρλανδία είναι δίγλωσσες: στα αγγλικά και στα ιρλανδικά.

Ποια γλώσσα ομιλείται στην Ιρλανδία;

Οι περισσότεροι Ιρλανδοί μιλούν αγγλικά. Ωστόσο, υπάρχουν πλέον όλο και περισσότεροι Ιρλανδοί που μιλούν ιρλανδικά.

Όπου ο χάρτης έχει πράσινο χρώμα, τα ιρλανδικά ομιλούνται περισσότερο ως μητρική γλώσσα από τα αγγλικά.

Υπάρχουν περιοχές στην Ιρλανδία όπου περισσότεροι άνθρωποι μιλούν τα ιρλανδικά ως πρώτη τους γλώσσα απ' ό,τι τα αγγλικά. Οι περιοχές αυτές ονομάζονται Gaeltacht. Βρίσκονται κυρίως στη δυτική ακτή. Παρακάτω θα βρείτε έναν χάρτη που δείχνει τις Gaeltachtaí (αυτό είναι το όνομά τους στον πληθυντικό). Ωστόσο, τα ιρλανδικά είναι επίσης πολύ σημαντικά στην υπόλοιπη χώρα και συχνά ομιλούνται ως δεύτερη γλώσσα. Τα ιρλανδικά διδάσκονται επίσης στο σχολείο από την αρχή. Υπάρχουν επίσης σχολεία που διδάσκουν εξ ολοκλήρου στα ιρλανδικά.

Πολλοί άνθρωποι στην Ιρλανδία φορούν πράσινα ρούχα και καπέλα για την παρέλαση της Ημέρας του Αγίου Πατρικίου στο Δουβλίνο.

Leave a Reply