Ιρλανδία Χώρα

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά         Γιορτές

Ο χάρτης δείχνει πού βρίσκεται η Ιρλανδία: στη Δυτική Ευρώπη.

Πού είναι η Ιρλανδία;

Ο χάρτης δείχνει την Ιρλανδία με τις μεγαλύτερες πόλεις της και τις θάλασσες που περιβάλλουν το νησί.

Η Ιρλανδία βρίσκεται στα δυτικά της Ευρώπης και ως εκ τούτου αποτελεί μέρος της Δυτικής Ευρώπης. Μαζί με τη Βόρεια Ιρλανδία, η χώρα βρίσκεται σε ένα νησί. Επομένως, υπάρχει μόνο ένα χερσαίο σύνορο με τη Βόρεια Ιρλανδία, η οποία ανήκει στη Μεγάλη Βρετανία. Είναι η μόνη γειτονική χώρα της Ιρλανδίας. Η Ιρλανδία βρίσκεται επίσης στον Ατλαντικό Ωκεανό. Στα ανατολικά, η Θάλασσα της Ιρλανδίας χωρίζει την Ιρλανδία από τη Μεγάλη Βρετανία.

Τοπίο: Πώς μοιάζει η Ιρλανδία;

Η Ιρλανδία είναι επίσης γνωστή ως η "Σμαραγδένια Νήσος". Γιατί; Επειδή υπάρχουν πολλά λιβάδια, δάση και βάλτοι στο ιρλανδικό τοπίο - και φέρνουν στο το πράσινο χρώμα του σμαραγδιού! Παρεμπιπτόντως, η Ιρλανδία ονομάζεται Éire στα ιρλανδικά, το οποίο προέρχεται από μια κέλτικη θεά της ιρλανδικής μυθολογίας.

Υπάρχουν πολλές λίμνες στο ιρλανδικό τοπίο. Αυτή η λίμνη ονομάζεται Loogh Tay και βρίσκεται στα βουνά Wicklow στα ανατολικά της Ιρλανδίας.

Στο κέντρο του νησιού βρίσκεται μια απέραντη πεδιάδα με πολλούς βάλτους. Αυτή η πεδιάδα περιβάλλεται από λόφους και χαμηλά βουνά. Το ψηλότερο βουνό της Ιρλανδίας βρίσκεται στα νοτιοδυτικά στο Macgillycuddy's Reeks. Ονομάζεται Καραντούελ και έχει ύψος 1041 μέτρα.

Η δυτική ακτή είναι εκτεθειμένη στον Ατλαντικό Ωκεανό και είναι πολύ τραχιά. Υπάρχουν ψηλοί βράχοι όπως οι Βράχοι του Μοχέρ. Υπάρχουν επίσης κολπίσκοι που φτάνουν πολύ βαθιά στην ενδοχώρα. Η ανατολική ακτή είναι πολύ πιο ομοιόμορφη.

Ποτάμια, λίμνες και νησιά στην Ιρλανδία

Πολλά ποτάμια ρέουν μέσα από την Ιρλανδία. Ο μεγαλύτερος είναι ο Σάνον, ο οποίος πηγάζει στα βορειοανατολικά και στη συνέχεια ρέει νοτιοδυτικά μέχρι να εκβάλει τελικά στον Ατλαντικό Ωκεανό. Ο Σάνον σχηματίζει επίσης τρεις λίμνες κατά μήκος της διαδρομής του: Lough Allen, Lough Ree και Lough Derg. Lough είναι η ιρλανδική λέξη για τη λίμνη. Η μεγαλύτερη λίμνη στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας είναι η Lough Corrib στα δυτικά.

Η Ιρλανδία περιλαμβάνει επίσης πολλά μικρά νησιά. Το μεγαλύτερο από αυτά ονομάζεται Acaill και βρίσκεται στα βορειοδυτικά.

Το βορειότερο σημείο της χώρας ονομάζεται Malin Head, ενώ ένα από τα νοτιότερα είναι το Mizen Head. Αν θέλετε να μιλήσετε για ολόκληρη την Ιρλανδία, θα μπορούσατε να πείτε από το Malin Head μέχρι το Mizen Head. Ωστόσο, το πραγματικά νοτιότερο σημείο είναι το Fastnet Rock, ένα μικρό βραχώδες νησί.

Η Ιρλανδία είναι ένα πράσινο νησί!
Κατά μήκος των ακτών της Ιρλανδίας υπάρχουν απόκρημνοι βράχοι. Οι Γκρεμοί του Moher είναι οι πιο διάσημοι βράχοι της χώρας.
Τοπίο στο Ντόνεγκαλ, τη βορειοδυτική κομητεία της Ιρλανδίας

 

 

 

 

 

 

 

 

Πού έχει βουνά η Ιρλανδία; Πού υπάρχουν ποτάμια και λίμνες;
Ογεωφυσικός χάρτης δείχνει πού βρίσκονται τα βουνά της Ιρλανδίας, αλλά και πόσο πράσινο είναι το νησί.
Ο χάρτης δείχνει καθαρά πώς τα βουνά εκτείνονται γύρω από μια πεδιάδα στο κέντρο της χώρας. Και ότι η Ιρλανδία έχει πολλά ποτάμια και λίμνες! Οι λίμνες χαρακτηρίζονται ως "Lough".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα σύννεφα μαζεύονται - πρόκειται να βρέξει! Αυτό είναι χαρακτηριστικό του καιρού στην Ιρλανδία

Καιρός και κλίμα στην Ιρλανδία

Η Ιρλανδία βρίσκεται στην εύκρατη κλιματική ζώνη. Χάρη στο ρεύμα του Κόλπου, το οποίο μεταφέρει ζεστό νερό στις ακτές της Ιρλανδίας, είναι ακόμη πιο ζεστό από ό,τι σε άλλες περιοχές στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος. Οι χειμώνες είναι ήπιοι και τα καλοκαίρια μέτρια ζεστά.

Η μέση ετήσια θερμοκρασία στο Δουβλίνο είναι 11 βαθμοί. Ο θερμότερος μήνας είναι ο Ιούλιος με μέσο όρο 20,2 βαθμούς. Ο ψυχρότερος μήνας είναι ο Ιανουάριος (8,8 βαθμοί).

Βρέχει πολύ στην Ιρλανδία - αν και η δυτική περιοχή είναι πολύ πιο υγρή από την ανατολική. Στο νησί Valentia στη δυτική ακτή, για παράδειγμα, πέφτει περίπου διπλάσια βροχή από ό,τι στο Δουβλίνο. Υπάρχει επίσης πολύς άνεμος στα δυτικά και βόρεια.

 

Η οδός O'Connell είναι η κύρια οδός του Δουβλίνου, της πρωτεύουσας της Ιρλανδίας.

Πρωτεύουσα της Ιρλανδίας

Η πρωτεύουσα της Ιρλανδίας είναι το Δουβλίνο. Το Δουβλίνο βρίσκεται στην ανατολική ακτή. Εκεί εκβάλλει ο ποταμός Liffey στη θάλασσα της Ιρλανδίας. Χωρίζει επίσης την ίδια την πόλη σε μια βόρεια και μια νότια πλευρά. Με πληθυσμό 558.000 κατοίκων, το Δουβλίνο είναι επίσης η μεγαλύτερη πόλη της Ιρλανδίας. Αν συμπεριλάβετε και τους κατοίκους της γύρω περιοχής, της λεγόμενης μητροπολιτικής περιοχής, υπάρχουν ακόμη και 1,4 εκατομμύρια κάτοικοι. Αυτό είναι σχεδόν το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού της Ιρλανδίας!

Η πιο διάσημη γειτονιά του Δουβλίνου είναι το Temple Bar. Εκεί υπάρχουν πολλά μικρά σοκάκια, πολλά από τα οποία είναι ακόμη λιθόστρωτα. Μπορείτε να χαλαρώσετε στο δημόσιο πάρκο St Stephen's Green. Στους τουρίστες αρέσει επίσης να επισκέπτονται το Trinity College, το πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε το 1592.

Το Spire, από την άλλη πλευρά, χτίστηκε μόλις το 2003 και έχει γίνει το νέο ορόσημο της πρωτεύουσας. Πρόκειται για μια βελόνα από ανοξείδωτο ατσάλι ύψους 121 μέτρων που στέκεται στην O'Connell Street και φωτίζεται τη νύχτα. Έχει διάμετρο 3 μέτρα στο κάτω μέρος και 15 εκατοστά στην κορυφή. Οι κάτοικοι του Δουβλίνου αρέσκονται να την αποκαλούν "η μεγαλύτερη οδοντογλυφίδα στον κόσμο".

Halfpenny Bridge in Dublin
Η γέφυρα Ha`Penny είναι μια πεζογέφυρα στο Δουβλίνο. Χτίστηκε το 1819.

Παλιές γέφυρες, όπως η όμορφη γέφυρα Ha'penny Bridge, διασχίζουν τον Liffey, καθώς και νέες γέφυρες, όπως η γέφυρα Samuel Beckett Bridge, η οποία κατασκευάστηκε το 2009.

Αξιοθέατα στην Ιρλανδία

Τι αξιοθέατα υπάρχουν στην Ιρλανδία; Τι δεν πρέπει οπωσδήποτε να χάσετε; Εδώ είναι οι συμβουλές μας!

Ένα από τα αξιοθέατα της Ιρλανδίας στο Δουβλίνο είναι το άγαλμα της Molly Malone.

Στο Δουβλίνο

Μόνο στην πρωτεύουσα του Δουβλίνου υπάρχουν πολλά να ανακαλύψετε. Πιθανότατα η πιο διάσημη γειτονιά εδώ είναι το Temple Bar. Στα μικρά σοκάκια της υπάρχουν πολλά καφέ, παμπ και εστιατόρια.

Από εδώ μπορείτε να διασχίσετε τον Liffey στη γέφυρα Ha'Penny. Στην οδό O'Connell Street θα βρείτε ένα ψηλό πυργίσκο από ανοξείδωτο ατσάλι που ονομάζεται The Spire. Είναι ένα από τα ορόσημα του Δουβλίνου.

Το Trinity College, το παλαιότερο πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας, είναι επίσης δημοφιλές στους τουρίστες. Το κύριο αξιοθέατό του είναι η Παλιά Βιβλιοθήκη. Εκεί μπορείτε να θαυμάσετε το Book of Kells, ένα μεσαιωνικό χειρόγραφο του 8ου ή 9ου αιώνα.

Σε κοντινή απόσταση θα βρείτε το άγαλμα της Molly Malone. Η ιχθυοπώλης τραγουδιέται σε ένα δημοφιλές τραγούδι και έχει μνημονευτεί εδώ στην οδό Γκράφτον.

Εντυπωσιακό: οι βράχοι του Moher πέφτουν απότομα.
Το Ίνισμορ είναι ένα από τα νησιά Άραν.

Στα δυτικά της Ιρλανδίας

Τα Cliffs of Moher βρίσκονται στη δυτική ακτή της Ιρλανδίας και είναι τα πιο διάσημα βράχια της χώρας και ένα από τα πιο επισκέψιμα ιρλανδικά αξιοθέατα. Πέφτουν σχεδόν κάθετα προς τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Το Burren είναι μια καρστική περιοχή στα δυτικά της Ιρλανδίας. Το τοπίο εδώ αποτελείται από ασβεστόλιθο. Τα λούκια έχουν ξεπλυθεί από τη βροχή. Στην περιοχή Burren βρίσκονται αρκετά δολμένια. Αυτό είναι το όνομα που δόθηκε σε ένα κτίριο κατασκευασμένο από μεγάλους πέτρινους όγκους που χρησίμευε ως χώρος ταφής για τους ανθρώπους στη Λίθινη Εποχή. Το πιο διάσημο dolmen στο Burren είναι το Poulnabrone Dolmen.

Το Ίνισμορ είναι το μεγαλύτερο από τα νησιά Άραν, τα οποία βρίσκονται στον κόλπο Γκάλγουεϊ στον Ατλαντικό Ωκεανό. Στο Ίνισμορ υπάρχει μια "σκουληκότρυπα". Η ορθογώνια λίμνη στα βράχια σχηματίστηκε με φυσικό τρόπο. Μπορείτε να βρείτε μια εικόνα της σκουληκότρυπας και άλλα αξιοθέατα της Ιρλανδίας στο παρακάτω slideshow.

Το Ben Bulben είναι ένα επιτραπέζιο βουνό ύψους 527 μέτρων κοντά στο Sligo. Είναι εντυπωσιακό το πώς υψώνεται απότομα στον αέρα.

Αυτός είναι ο βράχος του Κάσελ.

Στα νότια της Ιρλανδίας

Το κάστρο Blarney είναι ένα κάστρο κοντά στο Κορκ και συνεπώς ένα από τα αξιοθέατα της νότιας Ιρλανδίας. Είναι διάσημο για την πέτρα της ευγλωττίας του. Σύμφωνα με το μύθο, όποιος τη φιλήσει - ανάποδα πάνω από το στηθαίο - θα αποκτήσει το χάρισμα της ελεύθερης ομιλίας. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι φιλούν την πέτρα κάθε χρόνο ...

Η μικρή λιμενική πόλη Cobh στα νότια της Ιρλανδίας είναι διάσημη για τα έντονα βαμμένα σπίτια της.

Το Ring of Kerry, ένας παράκτιος δρόμος, σας προσκαλεί να κάνετε μια γραφική διαδρομή.

Ο βράχος του Κάσελ δεσπόζει πάνω σε ένα βουνό. Ένας καθεδρικός ναός και άλλα παλιά κτίρια θρονιάζονται πάνω στο βουνό.

 

 

Το Blarney Castle είναι ένα κάστρο κοντά στο Κορκ, στη νότια Ιρλανδία. Είναι διάσημο για την πέτρα της ευγλωττίας του. Σύμφωνα με το μύθο, όποιος τη φιλήσει - ανάποδα πάνω από το στηθαίο - θα αποκτήσει το χάρισμα της ελεύθερης ομιλίας. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι φιλούν την πέτρα κάθε χρόνο ...
Η μικρή λιμενική πόλη Cobh στα νότια της Ιρλανδίας είναι γνωστή για τα έντονα βαμμένα σπίτια της.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply