Ιρλανδία προφίλ

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά         Γιορτές

Irland auf GlobusΗ Ιρλανδία είναι μέρος της Δυτικής Ευρώπης. Μαζί με τη Βόρεια Ιρλανδία, η χώρα βρίσκεται σε ένα νησί. Επομένως, τα μόνα χερσαία σύνορα της Ιρλανδίας είναι με τη Βόρεια Ιρλανδία, η οποία ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ιρλανδία βρίσκεται στον Ατλαντικό Ωκεανό. Οι ακτές εδώ είναι απόκρημνες και άγριες με ψηλούς γκρεμούς. Στα ανατολικά, η Θάλασσα της Ιρλανδίας χωρίζει την Ιρλανδία από τη Μεγάλη Βρετανία. Η πρωτεύουσα Δουβλίνο βρίσκεται επίσης στην ανατολική ακτή. Η Ιρλανδία είναι ένα καταπράσινο νησί με πολλά δάση και λιβάδια. Οι Ιρλανδοί μιλούν αγγλικά, αλλά και ιρλανδικά. Ένας στους δέκα Ιρλανδούς έχει κόκκινα μαλλιά. Οι περισσότεροι Ιρλανδοί είναι καθολικοί.

Οι Άγγλοι κυβερνούν την Ιρλανδία από τον Μεσαίωνα. Ωστόσο, αυτό έφερε διαμάχες και είχε μεγάλη επίδραση στην ιστορία της Ιρλανδίας. Επειδή οι Άγγλοι ήθελαν να καταστείλουν τις εξεγέρσεις, εγκατέστησαν Άγγλους στην Ιρλανδία - ειδικά στα βορειοανατολικά. Ωστόσο, αυτοί ήταν προτεστάντες, ενώ οι Ιρλανδοί ήταν καθολικοί. Αυτό έφερε ακόμη περισσότερες συγκρούσεις. Οι Ιρλανδοί απαίτησαν το δικό τους κοινοβούλιο. Στην Πασχαλινή Εξέγερση του 1916, τόνισαν την επιθυμία τους για ανεξαρτησία, η οποία τελικά παραχωρήθηκε το 1921. Το βορειοανατολικό τμήμα, ωστόσο, παρέμεινε αγγλικό. Ωστόσο, υπήρχαν βίαιες συγκρούσεις εκεί μέχρι το 1998.

 

Έκταση 70.273 τ.χμ
Κάτοικοι 5,3 εκατ
Γλώσσα Ιρλανδικά, Αγγλικά
Πρωτεύουσα Δουβλίνο
Ο μεγαλύτερος ποταμός Σάνον (386 χλμ.)
Το ψηλότερο βουνό Καραντούελ (1041 m)
νόμισμα Ευρώ
Ένταξη στην ΕΕ 1 Ιανουαρίου 1973

Irland UmrissΣημαία Ιρλανδίας

Η σημαία της Ιρλανδίας είναι κάθετα ριγωτή σε πράσινο, λευκό και πορτοκαλί χρώμα. Παραδοσιακά, το πράσινο είναι το χρώμα των Ιρλανδών, καθώς συμβολίζει το Σμαραγδένιο Νησί. Επειδή οι Ιρλανδοί είναι κυρίως καθολικοί, το πράσινο συμβολίζει επίσης αυτό το δόγμα, ενώ το πορτοκαλί είναι το χρώμα των λίγων προτεσταντών. Το λευκό συμβολίζει την ειρήνη μεταξύ των δύο. Είναι η επίσημη εθνική σημαία μόλις από το 1937, αλλά χρησιμοποιούνταν ήδη από τον 19ο αιώνα. Είχε ως πρότυπο το γαλλικό τρίχρωμο και κατέληξε να συμβολίζει την ελευθερία.

Εθνικός Ύμνος

Είμαστε στρατιώτες
των οποίων οι ζωές είναι αφιερωμένες στην Ιρλανδία.
Μερικοί προέρχονται
από μία γη πέρα από το κύμα,
ορκισμένοι να είναι ελεύθεροι.
Ποτέ πια η αρχαία γη των προγόνων
δεν θα προστατέψει τον τύραννο ή τον σκλάβο.
Απόψε επανδρώνουμε το χάσμα του κινδύνου
για τον σκοπό της Ιβερνία, στην ευτυχία και τη δυστυχία.
Ανάμεσα στο βρυχηθμό των κανονιών και τον κρότο των όπλων
θα ψέλνουμε το τραγούδι του στρατιώτη.

Leave a Reply