Ιταλία Ιστορία και Πολιτική

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική   Καθημερινότητα     Φαγητά           Παιδιά και σχολείο           Χαρακτηριστικά            Χριστούγεννα

Εδώ μπορείτε να δείτε ποιοι λαοί ζούσαν στην Ιταλία κατά την Εποχή του Σιδήρου (10ος έως 1ος αιώνας π.Χ.). Για παράδειγμα, οι Ετρούσκοι ζούσαν στην κόκκινη περιοχή και οι Έλληνες στην κίτρινη περιοχή.
Κεραμική του πολιτισμού Έστε

Πρώιμη ιστορία της Ιταλίας: οι πρώτοι άνθρωποι στην μπότα

Ίχνη ανθρώπινης εγκατάστασης που χρονολογούνται από 1,3 έως 1,7 εκατομμύρια χρόνια έχουν βρεθεί στην περιοχή της σημερινής Ιταλίας. Ο σύγχρονος άνθρωπος (Homo sapiens) εντοπίζεται πριν από περίπου 44.000 χρόνια και, όπως και αλλού, έζησε εδώ για αρκετές χιλιετίες μαζί με τους Νεάντερταλ.

Το 6100 π.Χ., οι κυνηγοί-συλλέκτες έγιναν αγρότες με μόνιμη κατοικία - άρχισε η νεολιθική εποχή. Αναπτύχθηκαν διαφορετικοί πολιτισμοί. Ο καθένας είχε τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο να διακοσμεί τα κεραμικά ή να θάβει τους νεκρούς του. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο πολιτισμός της Βιλανόβα και ο πολιτισμός του Έστε (ή πολιτισμός του Ατεστίνου όπως λέγεται αλλιώς).

Κατά την 1η χιλιετία π.Χ., διάφορες εθνοτικές ομάδες μετανάστευσαν στην περιοχή. Οι Ετρούσκοι έφτασαν γύρω στο 800 π.Χ., αλλά δεν είναι σαφές από πού προήλθαν. Καθιέρωσαν έναν πολιτισμό στην κεντρική Ιταλία που άσκησε αργότερα μεγάλη επιρροή σε αυτόν των Ρωμαίων. Οι Έλληνες ίδρυσαν οικισμούς στη νότια Ιταλία και τη Σικελία. Οι Φοίνικες εγκαταστάθηκαν στη δυτική Σικελία.

πολιτισμός της Βιλανόβα

 

Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ήταν μια σημαντική περίοδος στην ιστορία της Ιταλίας. Ήταν τεράστια. Ο χάρτης την δείχνει το 117 μ.Χ

Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία

Η θρυλική ίδρυση της Ρώμης χρονολογείται από το 753 π.Χ. Σε κάθε περίπτωση, εδώ αναπτύχθηκε μια πόλη που απέκτησε όλο και περισσότερη δύναμη με την πάροδο του χρόνου. Στην αρχή κυβερνιόταν από Ετρούσκους  βασιλείς, στη συνέχεια η Ρώμη έγινε δημοκρατία. Διοικούνταν από δύο ύπατους. Η Ρώμη διεξήγαγε με επιτυχία πολέμους εναντίον των λαών που ζούσαν γύρω από τη Μεσόγειο και έτσι μεγάλωνε όλο και περισσότερο: γεννήθηκε η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Αργότερα, προστέθηκαν τμήματα της Κεντρικής Ευρώπης.

Το 27 π.Χ., η πόλη-κράτος έγινε αυτοκρατορία. Ο πρώτος αυτοκράτορας ήταν ο Αύγουστος. Υπήρξαν επανειλημμένες μάχες εξουσίας για την εξουσία. Τον 3ο αιώνα, η μεγάλη αυτοκρατορία άρχισε να καταρρέει όλο και περισσότερο. Τελικά χωρίστηκε σε Δυτική και Ανατολική Ρώμη. Ενώ η Δυτική Ρώμη έπεσε το 476, η Ανατολική Ρώμη έζησε ως Βυζαντινή Αυτοκρατορία.

Αυτή ήταν η κατάσταση στην Ιταλία το 1494.

Η Ιταλία στον Μεσαίωνα

Με τη μετανάστευση των λαών, πρώτα ήρθαν στην Ιταλία οι Γότθοι και αργότερα οι Λογγοβάρδοι. Στη συνέχεια, ο βορράς έγινε μέρος της Φραγκικής Αυτοκρατορίας με τη δωρεά του Πιπίνου και αργότερα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Ο νότος κατακτήθηκε από τους Άραβες τον 9ο αιώνα. Ίδρυσαν ένα εμιράτο στη Σικελία. Τον 11ο αιώνα, ο νότος κατακτήθηκε στη συνέχεια από τους Νορμανδούς. Το Βασίλειο της Σικελίας ιδρύθηκε το 1131 και κυβερνήθηκε από τους Νορμανδούς. Η δυναστεία των Χοενστάουφεν κυβέρνησε εδώ από το 1194 και η γαλλική κυβερνητική δυναστεία των Ανδεγαυών ανέβηκε στο θρόνο το 1268.

Τον 14ο και 15ο αιώνα, πέντε κυρίως δυνάμεις κυβέρνησαν την περιοχή που σήμερα είναι η Ιταλία. Αυτές ήταν οι πόλεις-κράτη του Μιλάνου, της Φλωρεντίας και της Βενετίας, καθώς και τα Παπικά Κράτη και το Βασίλειο της Νάπολης.

Το 1806, το Βασίλειο της Ιταλίας περιελάμβανε μόνο το βόρειο τμήμα του σημερινού κράτους.

Κατακερματισμός και ξένη κυριαρχία

Από τον 16ο αιώνα και μετά, η Γαλλία και η Ισπανία προσπάθησαν να αποκτήσουν την κυριαρχία στη χερσόνησο των Απεννίνων στους Ιταλικούς Πολέμους. Το 1525, οι Ισπανοί κέρδισαν τη μάχη της Πάντοβα και έλεγχαν πλέον τη νότια Ιταλία και τη Λομβαρδία.

Στο βορρά, η Εντεύθεν των Άλπεων Γαλατία αναδύθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα υπό γαλλική επιρροή. Πρωτεύουσά της ήταν το Μιλάνο. Ο Ναπολέων στέφθηκε βασιλιάς της Ιταλίας το 1805. Στο τέλος της βασιλείας του, η Ιταλία περιήλθε υπό αυστριακό έλεγχο. Στο νότο, το Βασίλειο της Νάπολης και το Βασίλειο της Σικελίας παρέμειναν ανεξάρτητα.

Ο Βίκτωρ Εμμανουήλ Β' ήταν βασιλιάς της Σαρδηνίας-Πιεμόντε από το 1849 και βασιλιάς της Ιταλίας από το 1861 έως το θάνατό του το 1878.

Βασίλειο της Ιταλίας (1861-1946)

Όπως και σε πολλές άλλες περιοχές, ένα εθνικό κίνημα εμφανίστηκε στην Ιταλία τον 19ο αιώνα. Είναι γνωστό ως Risorgimento, που σημαίνει ανάσταση. Η Ιταλία διεξήγαγε τρεις πολέμους ανεξαρτησίας (1848/49, 1859 και 1866). Επικεφαλής του κινήματος ήταν το Βασίλειο της Σαρδηνίας.

Το 1860, μια δύναμη με επικεφαλής τον αγωνιστή της ελευθερίας Γκουιζέπε Γκαριμπάλντι απελευθέρωσε τη Σικελία από την κυριαρχία των Βουρβόνων ("Τρένο των χιλιάδων"). Βασιλιάς της Σαρδηνίας-Πιεμόντε από το 1849 ήταν ο Βίκτωρ Εμμανουήλ Β', ο οποίος ανακηρύχθηκε βασιλιάς της Ιταλίας τον Μάρτιο του 1861. Γεννήθηκε το Βασίλειο της Ιταλίας.

Το Βένετο και το Φρίουλι προστέθηκαν στο βασίλειο το 1866, η Ρώμη κατακτήθηκε το 1870 και έγινε πρωτεύουσα ένα χρόνο αργότερα. Τα Παπικά Κράτη έπαψαν έτσι να υπάρχουν. Μόλις το 1929 διευκρινίστηκε το καθεστώς της Πόλης του Βατικανού με τις Συνθήκες του Λατερανού. Η κυριαρχία του Βατικανού ήταν πλέον εγγυημένη από το ιταλικό κράτος, ενώ η Ρώμη παρέμενε η έδρα της ιταλικής κυβέρνησης.

Σε αντίθεση με την Ισπανία ή τη Γαλλία, η Ιταλία δεν είχε ακόμη αποικίες εκείνη την εποχή. Η Ερυθραία έγινε ιταλική αποικία το 1890, ενώ οι προσπάθειες στη Λιβύη οδήγησαν στη δημιουργία μιας τέτοιας αποικίας μόλις το 1934. Η Ιταλία διεκδικούσε επίσης εδάφη με ιταλόφωνο πληθυσμό στην πλειοψηφία τους στην "Irredenta", συμπεριλαμβανομένων του Τρεντίνο, της Δαλματίας και της Ίστριας.

Ο Μουσολίνι στο Μιλάνο το 1930

Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, ο φασισμός και ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος στην Ιταλία

Στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ιταλία προσχώρησε στην Αντάντ και έτσι ήταν μία από τις νικήτριες δυνάμεις. Έλαβε διάφορα εδάφη από την Αυστρία στο πλαίσιο των Συνθηκών των προαστίων του Παρισιού, και συγκεκριμένα την Ιουλιανοβενετία (συμπεριλαμβανομένης της Ίστριας), το Νότιο Τιρόλο και το Τρεντίνο.

Ακολούθησαν οικονομικές δυσχέρειες και υψηλά ποσοστά ανεργίας κατά την περίοδο του μεσοπολέμου. Το 1919 και το 1920, οι σοσιαλιστές προσπάθησαν να προωθήσουν μια επανάσταση κατά το πρότυπο της Σοβιετικής Ένωσης. Δεν τα κατάφεραν. Ο Μπενίτο Μουσολίνι ίδρυσε μια μαχητική οργάνωση εναντίον αυτών των επαναστατών, την "Fasci di Combattimento". Ίδρυσε επίσης το Εθνικό Φασιστικό Κόμμα PNF το 1921 και παρουσιάστηκε ως ο σωτήρας της Ιταλίας.

Ο βασιλιάς Βίκτωρ Εμμανουήλ Γ' ανέθεσε στον Μουσολίνι να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Με 40.000 άνδρες βάδισε προς τη Ρώμη, όπου έφτασε στις 30 Οκτωβρίου 1922. Αυτό επισφράγισε την κατάληψη της εξουσίας. Ο Μουσολίνι συνέχισε να επεκτείνει την εξουσία του και εγκαθίδρυσε μια φασιστική δικτατορία στην Ιταλία.

Το 1935, ο Μουσολίνι εισέβαλε στην Αβησσυνία (σημερινή Αιθιοπία) και κατέλαβε τη χώρα. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Ιταλία πολέμησε στο πλευρό του Γερμανικού Ράιχ. Το 1943, οι Σύμμαχοι εισέβαλαν στην Ιταλία και ο Μουσολίνι καθαιρέθηκε. Στη συνέχεια, η Βόρεια Ιταλία κατελήφθη από γερμανικά στρατεύματα και ο Μουσολίνι επανήλθε εκεί. Οι μάχες συνεχίστηκαν στην Ιταλία μέχρι το τέλος του πολέμου το 1945. Ο Βίκτωρ Εμμανουήλ Γ΄ ήταν βασιλιάς της Ιταλίας από το 1900.

Ο Guiseppe Conte έγινε πρωθυπουργός της Ιταλίας το 2018. Είναι μέλος του κόμματος Partito Democratico.

Η Ιταλία ως δημοκρατία (από το 1946) - Πολιτική στην Ιταλία μέχρι σήμερα

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ιταλία έχασε όλες τις αποικίες της. Ο βασιλιάς, ο οποίος είχε υποστηρίξει τον φασισμό, παραιτήθηκε υπέρ του γιου του Ουμπέρτο Β'. Σε δημοψήφισμα του 1946 αποφασίστηκε η κατάργηση της μοναρχίας και η εγκαθίδρυση δημοκρατίας. Ο βασιλιάς Ουμπέρτο Β' πήγε στην εξορία. Ένα νέο σύνταγμα τέθηκε σε ισχύ.

Έκτοτε, οι κυβερνήσεις στην Ιταλία άλλαζαν συχνά. Το χάσμα βορρά-νότου (βλ. οικονομία), η διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα, ιδίως στο νότο, είναι προβλήματα με τα οποία η Ιταλία παλεύει έκτοτε. Η χώρα είναι επίσης υπερχρεωμένη.

Μέχρι το 1990, το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα Demokrazia Cristiana ήταν πάντα στην κυβέρνηση. Από το 1994, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ήταν πολλές φορές πρωθυπουργός. Τον ακολούθησαν ο Μάριο Μόντι, ο Ενρίκο Λέτα και ο Ματέο Ρέντσι.

Ο Ματέο Ρέντσι από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα PD εφάρμοσε πολυάριθμες μεταρρυθμίσεις. Ανακοίνωσε την παραίτησή του το 2016 μετά την αποτυχία μιας συνταγματικής μεταρρύθμισης που είχε επιδιώξει.

Ο Paolo Gentiloni έγινε ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας τον Δεκέμβριο του 2016 και αντικαταστάθηκε από τον Guiseppe Conte το 2018. Και οι δύο ανήκουν στο PD. Ο Κόντε παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο του 2021, αφού ο συνασπισμός του δεν είχε πλέον πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Ο Μάριο Ντράγκι ανέλαβε τα καθήκοντά του μέχρι τις επόμενες εκλογές τον Οκτώβριο του 2022.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2022 κέρδισε το κόμμα Fratelli d'Italia, το οποίο κατατάσσεται στην ακροδεξιά. Πρωθυπουργός έγινε η Τζόρτζια Μελόνι.

Αφήστε μια απάντηση