Ιταλία Οικονομία

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική   Καθημερινότητα     Φαγητά           Παιδιά και σχολείο           Χαρακτηριστικά            Χριστούγεννα

Το Μιλάνο είναι ένα από τα οικονομικά κέντρα της Ιταλίας.

Η οικονομία της Ιταλίας: βορράς και νότος

Η Ιταλία έχει μια ιδιαίτερα ανεπτυγμένη βιομηχανία στο βορρά, ενώ ο νότος χαρακτηρίζεται περισσότερο από τη γεωργία. Ο νότος είναι φτωχότερος. Κατά τη δεκαετία του 1950 έως τη δεκαετία του 1970, πολλοί νότιοι Ιταλοί μετακόμισαν επομένως στο βορρά, ιδίως στο Μιλάνο, το Τορίνο και τη Γένοβα, όπου υπήρχε πολύ περισσότερη εργασία από ό,τι στο νότο.

Ακόμη και σήμερα, η ανεργία εξακολουθεί να είναι υψηλότερη στο νότο από ό,τι στο βορρά. Κάποιοι μιλάνε για ένα χάσμα βορρά-νότου. Συνολικά, ωστόσο, η Ιταλία είναι μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο. Παρ' όλα αυτά, πολλές οικογένειες πλήττονται από τη φτώχεια κυρίως στο νότο.

 

Η Ιταλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός κρασιού στον κόσμο

Γεωργία στην Ιταλία: κρασί και λάδι

Η γεωργία διαδραματίζει μικρό μόνο ρόλο στην οικονομία της Ιταλίας στο σύνολό της: αντιπροσωπεύει το 2,1% της οικονομίας και απασχολεί το 3,9% του εργατικού δυναμικού. Παρ' όλα αυτά, παράγει ορισμένα σημαντικά προϊόντα.

Για παράδειγμα, μεγάλες εκτάσεις γης χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια σταφυλιών, από τα οποία παράγεται κρασί. Η Ιταλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός κρασιού στον κόσμο εδώ και αρκετά χρόνια, μπροστά από τη Γαλλία (από το 2021). Όσον αφορά το ελαιόλαδο, οι Ιταλοί κερδίζονται μόνο από τους Ισπανούς.

Στην Ιταλία καλλιεργούνται και εξάγονται επίσης πορτοκάλια, λεμόνια, ντομάτες, μελιτζάνες, κολοκυθάκια, πεπόνια και ρόκα. Το γάλα των ιταλικών αγελάδων αποτελεί τη βάση για πολλά είδη τυριών, όπως η παρμεζάνα και το πεκορίνο. Άλλο είδος τυριού είναι η μοτσαρέλα που παρασκευάζεται αρχικά από το γάλα νεροβούβαλων (ασιατικών βούβαλων).

Η Fiat έχει την έδρα της στο Τορίνο.

Βιομηχανία στην Ιταλία: Μεταφορές και ένδυση

Η βιομηχανία στην Ιταλία αντιπροσωπεύει το 24% του συνόλου της οικονομίας. Πάνω απ' όλα κατασκευάζονται μέσα μεταφοράς, όπως πλοία, αεροπλάνα και αυτοκίνητα. Μπορεί να σας είναι γνωστές οι μάρκες αυτοκινήτων Fiat, Alfa Romeo και Ferrari. Όλα κατασκευάζονται στην Ιταλία. Το σκούτερ Vespa κατασκευάζεται από την Piaggio.

Γνωστές ιταλικές μάρκες ρούχων είναι οι Benetton και Diesel ή οι σχεδιαστές Prada, Versace ή Armani. Η Ferrero παράγει ζαχαρωτά. Ωστόσο, είναι κυρίως μικρές εταιρείες που διοικούνται από οικογένειες που αποτελούν τη βιομηχανία της Ιταλίας. Το 95 τοις εκατό του συνόλου των εταιρειών ανήκουν σε αυτή την ομάδα.

 

Πολλοί τουρίστες έρχονται στην Ιταλία για διακοπές στην παραλία. Άλλοι πάνε για πεζοπορία, σκι ή εκπαιδευτικές διακοπές.

Τουρισμός στην Ιταλία

Όπως και σε άλλες δυτικές βιομηχανικές χώρες, ο τομέας των υπηρεσιών αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της ιταλικής οικονομίας. Αυτός περιλαμβάνει το εμπόριο, την εστίαση, τα χρηματοοικονομικά και τις τηλεπικοινωνίες.

Ο τουρισμός παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην Ιταλία εδώ και δεκαετίες. Εκτός από τις Άλπεις, ιδίως οι ακτές και τα νησιά αποτελούν προορισμό πολλών ξένων επισκεπτών. Ιστορικές πόλεις και αρχαιολογικές ανασκαφές επισκέπτονται επίσης πολλοί άνθρωποι. Περίπου 62 εκατομμύρια άνθρωποι έρχονται στην Ιταλία κάθε χρόνο. Μετά τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, την Ισπανία και την Κίνα, η Ιταλία είναι μία από τις χώρες με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο.

 

Leave a Reply