Φινλανδία Άνθρωποι

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική        Φαγητά   Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Χριστούγεννα

Σαάμι της Φινλανδίας

Κάτοικοι της Φινλανδίας

Περίπου 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στη Φινλανδία σε μια περιοχή που είναι ελάχιστα μικρότερη από τη Γερμανία. Ωστόσο, 84 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στη Γερμανία. Επομένως, η Φινλανδία είναι πολύ πιο αραιοκατοικημένη.

Οι περισσότεροι Φινλανδοί ζουν στο νότιο τμήμα της χώρας. Εκεί βρίσκονται επίσης σχεδόν όλες οι μεγάλες πόλεις της χώρας. Μόνο στο Ελσίνκι και γύρω από αυτό ζουν 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι. Το 86 τοις εκατό των Φινλανδών ζει σε πόλη.

Ο λαός των Σαάμι ζει στο μακρινό βορρά της χώρας. Στη Φινλανδία ζουν λίγο λιγότεροι από 10.000 Σαάμι, δηλαδή το 0,17 τοις εκατό του πληθυσμού. Παρεμπιπτόντως, οι περισσότεροι Σαάμι ζουν στη Νορβηγία.

Θρησκεία στη Φινλανδία

Περίπου το 68 τοις εκατό των Φινλανδών ανήκουν στην Ευαγγελική Εκκλησία. Το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Το 2000 ήταν ακόμη 85 τοις εκατό.

Όλες οι άλλες θρησκείες αποτελούν μειονότητες. Υπάρχουν μόνο λίγοι καθολικοί, εβραίοι, μουσουλμάνοι, μάρτυρες του Ιεχωβά, μέλη ελεύθερων εκκλησιών και μορμόνοι.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Φινλανδίας είναι η μεγαλύτερη μειονότητα με 1,1% του πληθυσμού. Η ορθόδοξη πίστη έχει εξαπλωθεί στη Φινλανδία από τον Μεσαίωνα και κατά τη διάρκεια της ρωσικής κυριαρχίας.

Ποια γλώσσα ομιλείται στη Φινλανδία;

Υπάρχουν δύο επίσημες γλώσσες στη Φινλανδία: Το 92% του πληθυσμού μιλάει φινλανδικά και το 6% σουηδικά. Στα βόρεια της Φινλανδίας, οι Σαάμι μιλούν τη δική τους γλώσσα, τη Σάμι.

Τα σουηδικά ομιλούνται κυρίως στις ακτές στα νότια και νοτιοδυτικά και στα νησιά Åland. Ωστόσο, τα σουηδικά που ομιλούνται εδώ διαφέρουν από τα σουηδικά που ομιλούνται στη Σουηδία. Τα σουηδικά που ομιλούνται στη Φινλανδία ονομάζονται επομένως φινλανδικά σουηδικά. Έχουν διαφορετική προφορά και μερικές φορές διαφορετικό λεξιλόγιο.

Η φινλανδική, ωστόσο, ομιλείται από την πλειονότητα των Φινλανδών. Η φινλανδική γλώσσα διαφέρει πολύ από τις άλλες σκανδιναβικές γλώσσες, τη σουηδική, τη νορβηγική και τη δανική. Ενώ αυτές ανήκουν στην ίδια γλωσσική οικογένεια, η φινλανδική είναι μία από τις φιννο-ουγγρικές γλώσσες. Έχει στενή συγγένεια με την εσθονική και μακρινή συγγένεια με την ουγγρική. Η φινλανδική γλώσσα έχει μεγάλο αριθμό φωνηέντων. Μπορεί να γνωρίζετε μια φινλανδική λέξη: σάουνα!

 

Leave a Reply