Φινλανδία Ζώα και Φυτά

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική        Φαγητά   Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Χριστούγεννα

Φύση στη Φινλανδία: Δάσος!

Η φύση της Φινλανδίας καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από δάση. Στην πραγματικότητα, είναι η πιο δασώδης χώρα στην Ευρώπη. 73% της επιφάνειάς της καλύπτεται από δάση.

Το μεγαλύτερο μέρος της καλύπτεται από τα δάση κωνοφόρων της τάιγκα. Εδώ αναπτύσσονται κυρίως πεύκα και έλατα. Ενδιάμεσα, τα φυλλοβόλα δέντρα, όπως η σημύδα, αισθάνονται επίσης σαν στο σπίτι τους. Βρύα, λειχήνες και μύρτιλα  αναπτύσσονται στο δάπεδο του δάσους.

Προς τα νότια, το δάσος κωνοφόρων μετατρέπεται σε δάσος φυλλοβόλων. Εκτός από τις σημύδες, εδώ αναπτύσσονται επίσης σκλήθρα, φτελιές και φλαμουριές. Οι βελανιδιές απαντώνται μόνο στο νοτιοδυτικό άκρο, όπου υπάρχει μικτό δάσος.

Στο βορειότερο τμήμα, από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου δέντρα, ιδίως στα φρύγανα (βουνά ή οροπέδια χωρίς δάση πάνω από τη γραμμή των δέντρων), όπου αναπτύσσονται μόνο λειχήνες και χαμηλοί θάμνοι ή νάνοι.

Εκτός από τα δάση, υπάρχουν πολλές λίμνες και βάλτοι. Στη Φινλανδία έχουν καταμετρηθεί συνολικά 42.000 είδη ζώων και φυτών. Η ποικιλομορφία των ειδών είναι μικρότερη από ό,τι σε χώρες που βρίσκονται νοτιότερα, αλλά η Φινλανδία φιλοξενεί ορισμένα είδη που είναι σπάνια ή απουσιάζουν αλλού στην Ευρώπη.

Παρεμπιπτόντως, στη Φινλανδία ισχύει το δικαίωμα του καθενός. Αυτό σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται μόνο να περιπλανιέστε ελεύθερα στη φύση, αλλά και να μαζεύετε μανιτάρια, να κάνετε κάμπινγκ ή να ψαρεύετε. Αυτό ισχύει και σε ιδιωτικές εκτάσεις.

Για την προστασία της φύσης της Φινλανδίας έχουν δημιουργηθεί 40 εθνικά πάρκα. Καλύπτουν περίπου το 3% της χώρας.

σκλήθρο
φλαμουριά
Φτελιά

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ποια ζώα ζουν στη Φινλανδία;

Επειδή στη Φινλανδία υπάρχουν πολλά δάση, πολλά ζώα του δάσους ζουν φυσικά εδώ. Ένα από αυτά είναι η άλκη, η οποία απαντάται σε μεγάλους αριθμούς. Δυστυχώς, υπάρχουν συχνά τροχαία ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται οι άλκεις. Ο αριθμός των αρκούδων, του λύγκα και των λύκων αυξάνεται και πάλι χάρη σε διάφορα μέτρα διατήρησης.

Οι αλεπούδες και τα ρακούν αισθάνονται επίσης σαν στο σπίτι τους στη Φινλανδία. Εμφανίζεται επίσης ο αδηφάγος. Ένας άλλος κάτοικος είναι ο Ιπτάμενος Σκίουρος. Οι ιπτάμενοι σκίουροι δεν πετάνε αλλά πέφτουν από ψηλά δέντρα. Όταν πέφτουν ανοίγουν μια ειδική μεμβράνη, η οποία καθυστερεί την πτώση με αποτέλεσμα να νομίζουμε ότι πετάει. Στη Φινλανδία έχουν καταμετρηθεί συνολικά 65 είδη θηλαστικών.

Ιπτάμενος Σκίουρος
αδηφάγος
άλκη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ψάρια και πουλιά στη Φινλανδία

Πολλά ψάρια ζουν φυσικά στις αμέτρητες λίμνες. Η φώκια Σάιμαα συναντάται μόνο στην περιοχή Σάιμαα της φινλανδικής περιφέρειας των λιμνών. Επομένως, ζει σε γλυκό νερό, κάτι που κάνει μόνο ένα άλλο υποείδος της φώκιας.

Τα πουλιά στη Φινλανδία ζουν σε δάση καθώς και σε λίμνες και ακτές. Ο αγριόκουρκος, ο χρυσαετός, ο μπούφος, ο στρειδοφάγος, η  βουνοπαπαδίτσα και ο λαγοπόδης είναι μερικά μόνο παραδείγματα.

Ο Αγριόκυκνος έχει ονομαστεί εθνικό πτηνό. Αναπαράγεται στα βόρεια και σε μια περιοχή στα νοτιοδυτικά της Φινλανδίας. Διαφέρει από τον κοινό κύκνο στο ότι έχει πιο ίσιο λαιμό και κίτρινο ή πορτοκαλί ράμφος αντί για ροζ.

φώκια Σάιμαα
Αγριόκουρκος
Χρυσαετός
Μπούφος
Στρειδοφάγος
βουνοπαπαδίτσα
λαγοπόδης
Αγριόκυκνος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση