Φινλανδία Ιστορία και Πολιτική

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική        Φαγητά   Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Χριστούγεννα

Οι βραχογραφίες Astuvansalmi δημιουργήθηκαν από το 3000 π.Χ. Βρίσκονται σε έναν βράχο που μοιάζει με ένα μεγάλο κεφάλι.

Πρώτοι κάτοικοι: πρώιμη ιστορία της Φινλανδίας

Η Φινλανδία αποικίστηκε για πρώτη φορά από ανθρώπους γύρω στο 8500 π.Χ. Εμφανίστηκαν διάφοροι πολιτισμοί της Λίθινης Εποχής. Γύρω στο 1700 π.Χ., οι κυνηγοί-συλλέκτες μετατράπηκαν σε ανθρώπους που έχτισαν σπίτια και ασχολήθηκαν με τη γεωργία.

Οι Σαάμι ζούσαν στο βορρά. Στο νότο ζούσαν οι Φινλανδοί, οι οποίοι μιλούσαν μια φιννο-ουγγρική γλώσσα. Στα ανατολικά ζούσαν επίσης οι Καρελιανοί από την περιοχή της Καρελίας  ή γη των Καρέλιων, είναι μια περιοχή στη Βόρεια Ευρώπη ιστορικής σημασίας για τη Φινλανδία, τη Ρωσία και τη Σουηδία. Ένα μέρος της Καρελίας ανήκει στη Ρωσία (Δημοκρατία της Καρελίας και την Περιφέρεια Λένινγκραντ) ενώ το υπόλοιπο στη Φινλανδία (επαρχίες της Νότιας και Βόρειας Καρελίας)). Το εμπόριο γινόταν προς τα δυτικά και τα ανατολικά.

Ένωση του Κάλμαρ

Σουηδική κυριαρχία

Από τον 12ο αιώνα και μετά, οι Σουηδοί έκαναν εκστρατείες στη Φινλανδία. Στόχος τους ήταν να κατακτήσουν τη χώρα και να προσηλυτίσουν τους κατοίκους στον χριστιανισμό. Η Φινλανδία τέθηκε υπό σουηδική κυριαρχία.

Ωστόσο, η Δημοκρατία του Νόβγκοροντ (κρατικό μόρφωμα της ΒΔ Ρωσίας κατά τον ύστερο Μεσαίωνα με πρωτεύουσα το Νόβγκορον), η οποία είχε αποσχιστεί από την Παλαιά Ρωσική Αυτοκρατορία, την Ρως του Κιέβου(Δες Ιστορία και Πολιτική της Ρωσίας) το 1136, ένιωθε να απειλείται στα ανατολικά. Αυτό οδήγησε σε επανειλημμένους πολέμους μεταξύ της Σουηδίας και του Νόβγκοροντ μέχρι τον 15ο αιώνα. Το 1323 χαράχτηκε για πρώτη φορά ένα σύνορο. Τα ανατολικά σύνορα της Φινλανδίας άλλαξαν ξανά και ξανά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Το 1397, η βασίλισσα Μαργαρίτα Α' ένωσε τη Δανία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία στην Ένωση του Κάλμαρ. Υπήρξε μέχρι το 1523, όταν η Σουηδία - και μαζί της η Φινλανδία - αποχώρησε.

Η σφαίρα επιρροής της Σουηδίας επεκτάθηκε μέχρι το 1700, όταν η Ρωσία απέκτησε την εξουσία και κατέλαβε μέρος ή ολόκληρη τη Φινλανδία. Στον Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο (1700-1721), η Σουηδία έχασε την κυριαρχία της στην περιοχή της Βαλτικής από τη Ρωσία. Το 1743, το νοτιοανατολικό τμήμα της σημερινής Φινλανδίας τέθηκε υπό ρωσικό έλεγχο.

Ρωσική κυριαρχία (1808-1917)

Κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων Πολέμων, η Ρωσία συμμάχησε για λίγο με τη Γαλλία, ενώ η Σουηδία συμμάχησε με την Αγγλία. Η Ρωσία ήθελε να προστατεύσει την Αγία Πετρούπολη, που βρισκόταν στη Βαλτική Θάλασσα, από πιθανές επιθέσεις των Βρετανών. Ως εκ τούτου, το 1808 η Ρωσία επιτέθηκε στη Σουηδία και ακολούθησε ο Ρωσο-Σουηδικός Πόλεμος.

Η Σουηδία έχασε τον πόλεμο και η Φινλανδία έγινε Μεγάλο Δουκάτο εντός της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Εσωτερικά, της δόθηκαν εκτεταμένα διοικητικά δικαιώματα. Ο τσάρος Αλέξανδρος Α΄ υποσχέθηκε στους Φινλανδούς ότι οι νόμοι τους δεν θα θίγονταν. Τις επόμενες δεκαετίες, άρχισε σιγά σιγά να αναπτύσσεται μια εθνική συνείδηση μεταξύ των Φινλανδών.

Γύρω στο 1900, η επιθυμία για ανεξαρτησία αυξήθηκε καθώς η Ρωσία προσπαθούσε να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο στα φινλανδικά εδάφη. Όταν η Φεβρουαριανή Επανάσταση του 1917 τερμάτισε την τσαρική κυριαρχία στη Ρωσία, η Φινλανδία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της.

Πόλεμος Συνέχειας

Ιστορία της Φινλανδίας από το 1917 έως σήμερα

Την ανεξαρτησία ακολούθησε αρχικά ένας εμφύλιος πόλεμος στον οποίο οι σοσιαλιστές προσπάθησαν να αποκτήσουν την εξουσία. Αυτός αποκρούστηκε και το 1919 η χώρα υιοθέτησε σύνταγμα ως κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Προέκυψε διαμάχη με τη Σουηδία για τα νησιά Åland, τα οποία τελικά παραχωρήθηκαν στη Φινλανδία από την Κοινωνία των Εθνών το 1921 - υπό τον όρο ότι τα νησιά θα είχαν εκτεταμένη αυτονομία.

Υπήρξαν δύο πόλεμοι με τη Ρωσία το 1939-1940 και το 1941-1944: ο Χειμερινός Πόλεμος και ο Πόλεμος Συνέχειας, όπως είναι επίσης γνωστοί. Η Φινλανδία έχασε ένα μεγάλο μέρος της Νότιας Καρελίας από τη Ρωσία.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, πραγματοποιήθηκε ανασυγκρότηση και οικονομική ανάπτυξη. Τις επόμενες δεκαετίες, η Φινλανδία προσπάθησε να διατηρήσει την ουδετερότητά της και τις καλές σχέσεις με τον μεγάλο της γείτονα, τη Σοβιετική Ένωση. Η Φινλανδία μετατράπηκε από ένα αγροτικό κράτος σε μια σύγχρονη βιομηχανική χώρα.

Ο Ούρχο Κέκονεν διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής για μεγάλο χρονικό διάστημα. Διετέλεσε πρόεδρος της χώρας για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, από το 1956 έως το 1982. Συνέχισε την πολιτική της ουδετερότητας. Έμεινε έξω από τη σύγκρουση μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης οδήγησε σε σοβαρή οικονομική κρίση τη δεκαετία του 1990, καθώς ο κύριος εμπορικός εταίρος της Φινλανδίας δεν υπήρχε πλέον.

Η Φινλανδία προσχώρησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1995 και υιοθέτησε το ευρώ ως νόμισμά της το 2002.

Ο Σάουλι Νιινίστο είναι πρόεδρος της Φινλανδίας από το 2012. Η Σάννα Μάριν είναι πρωθυπουργός της Φινλανδίας από το 2019. Η Φινλανδία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2023.

 

Leave a Reply