Φινλανδία Οικονομία

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική        Φαγητά   Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Χριστούγεννα

Σημαντική μείωση στις εξαγωγές ξύλου στη Φινλανδία

Οικονομία της Φινλανδίας: χαρτί και ηλεκτρονικά

Η Φινλανδία είναι μία από τις πιο ευημερούσες χώρες της Ευρώπης. Αυτό δεν συνέβαινε πάντα: η Φινλανδία ήταν μια φτωχή χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, η Φινλανδία μετατράπηκε από μια χώρα της οποίας η οικονομία βασιζόταν στη γεωργία και τη δασοκομία σε ένα σύγχρονο βιομηχανικό κράτος.

Σήμερα, το ένα τρίτο του εισοδήματός της προέρχεται από εξαγωγές. Η βιομηχανία χαρτιού και ξυλείας εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, καθώς το ξύλο είναι η σημαντικότερη πρώτη ύλη της χώρας. Ωστόσο, έχει πλέον ξεπεραστεί από τις βιομηχανίες ηλεκτρονικών ειδών και μετάλλων. Κατασκευάζονται επίσης αυτοκίνητα, πλοία και μηχανές.

Γεωργία στη Φινλανδία

Λάπωνες | NicktzimBlogΗ γεωργία μπορεί να ασκηθεί μόνο στο νότιο τμήμα της Φινλανδίας, καθώς στον βορρά κάνει πολύ κρύο. Η γεωργία αντιπροσωπεύει το 2,7% της συνολικής παραγωγής της χώρας. Το 4 τοις εκατό των Φινλανδών απασχολείται σε αυτόν τον τομέα. Αυτό μπορεί να μην είναι πολύ, αλλά είναι σημαντικά περισσότερο από ό,τι στις γειτονικές χώρες.

Καλλιεργούνται κυρίως δημητριακά: κριθάρι, βρώμη και σιτάρι. Υπάρχουν επίσης χωράφια με ζαχαρότευτλα και πατάτες. Στην κτηνοτροφία εκτρέφονται κυρίως χοίροι στα νότια, ενώ περισσότερα βοοειδή στο κέντρο και στα ανατολικά της χώρας. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα διαδραματίζουν συνολικά σημαντικό ρόλο.

Στη Λαπωνία, στο βορρά, εκτρέφονται τάρανδοι, κυρίως από τους Σάμι, αλλά και από άλλους Φινλανδούς. Οι τάρανδοι ζουν ημι-άγρια και μαζεύονται το φθινόπωρο. Στη συνέχεια αποφασίζεται ποια ζώα θα σφαγιαστούν.

Τουρισμός στη Φινλανδία

Οι υπηρεσίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 70 τοις εκατό του συνόλου της οικονομίας. Εκτός από το εμπόριο και τα χρηματοοικονομικά, σε αυτά περιλαμβάνεται και ο τουρισμός. Οι περισσότεροι τουρίστες έρχονται στη Φινλανδία από τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία.

Το καλοκαίρι, πολλοί τουρίστες κάνουν διακοπές σε κάποια λίμνη ή έρχονται στο Ελσίνκι με κρουαζιερόπλοιο. Το φθινόπωρο μπορείτε να παρακολουθήσετε το Βόρειο Σέλας και το χειμώνα μπορείτε να κάνετε σκι.

Leave a Reply