Φινλανδία Προφίλ

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική        Φαγητά   Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Χριστούγεννα

Η Φινλανδία στον κόσμοΗ Φινλανδία βρίσκεται στη Βόρεια Ευρώπη. Συνορεύει με τη Σουηδία στα βορειοδυτικά, τη Νορβηγία στα βόρεια και τη Ρωσία στα βορειοανατολικά. Στα νοτιοδυτικά και νότια βρίσκεται στη Βαλτική Θάλασσα.

Η Φινλανδία είναι επίσης γνωστή ως η χώρα των χιλίων λιμνών. Είναι όμως και μια χώρα με δάση. Καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν έχει περισσότερα δάση από τη Φινλανδία.

Η Φινλανδία είναι αρκετά μεγάλη, αλλά μόνο 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν εδώ. Κάνει αρκετό κρύο εδώ, επειδή η χώρα βρίσκεται τόσο πολύ βόρεια. Όσο πιο βόρεια πηγαίνετε, τόσο πιο κρύα γίνεται και τόσο περισσότερο διαρκεί ο χειμώνας. Ο λαός των Σαάμι ζει στο βόρειο τμήμα της Φινλανδίας. Εκτρέφουν ταράνδους.

Η Φινλανδία ανήκε κάποτε στη Σουηδία και στη συνέχεια στη Ρωσία. Έγινε ανεξάρτητη το 1917.

Το ευρώ χρησιμοποιείται στη Φινλανδία από το 2001. Το νόμισμα πριν από το ευρώ ήταν το φινλανδικό μάρκο. Η Φινλανδία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 2023.

 

Έκταση 338.144 τ.χμ
Κάτοικοι 5,56 εκατ
Γλώσσα Φινλανδικά, Σουηδικά
Πρωτεύουσα Ελσίνκι
Ο μεγαλύτερος ποταμός Κεμιγιόκι (550 χλμ.)
Το ψηλότερο βουνό Κορυφή Χάλτι (1324 μ)
νόμισμα Ευρώ
Προσχώρηση στην ΕΕ 1 Ιανουαρίου 1995

Finnland UmrissΣημαία Φινλανδία

Η σημαία της Φινλανδίας φέρει τον "σκανδιναβικό σταυρό" όπως όλες οι σκανδιναβικές χώρες. Είναι ένα σημάδι της συγγένειάς τους. Πρόκειται για έναν σταυρό που εκτείνεται προς τα δεξιά. Η σημαία της Φινλανδίας είναι λευκή με έναν μπλε σταυρό πάνω της. Το λευκό συμβολίζει το χιόνι και το μπλε αντιπροσωπεύει τις πολλές λίμνες της χώρας. Η Φινλανδία έλαβε τη σημαία της με την ανεξαρτησία της το 1917. Suomen lippu είναι το όνομα της σημαίας της Φινλανδίας στα φινλανδικά. Ονομάζεται επίσης Siniristilippu, που σημαίνει "σημαία με μπλε σταυρό". Οι Φινλανδοί αγαπούν τη σημαία τους και τους αρέσει να την ανεμίζουν συχνά. Ειδικά στην ύπαιθρο, πολλά σπίτια έχουν το δικό τους ιστό σημαίας. Η σημαία υψώνεται σε ιδιωτικές γιορτές, όπως οι βαπτίσεις, καθώς και σε επίσημες ημέρες σημαίας. Υπάρχουν αρκετές από αυτές κάθε χρόνο. Σε αυτές περιλαμβάνονται η Πρωτομαγιά, η Γιορτή της Μητέρας τον Μάιο, η γιορτή του Καλοκαιριού, η Ημέρα της Ανεξαρτησίας (6 Δεκεμβρίου), την ημέρα εκλογών και την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του προέδρου.

Εθνικός Ύμνος

Μετάφραση από τα φινλανδικά  

Γη μας

Ω! γη μας, Φινλανδία, γενέτειρά μας,
καθαρός ήχος, εσύ, χρυσή λέξη!
Δεν υπάρχει κοιλάδα, ούτε λόφος,
ούτε νέρο, ούτε ακτή πιο αγαπημένα,
από αυτού του βόρειου οίκου,
την ακριβή γη των πατέρων μας.

Θα υπάρξει καιρός που θα εκραγείς
σε πλήρες άνθος,
κατόπιν η αγάπη μας θα παρακινηθεί
από τη λαμπρή ελπίδα και τη χαρά σου,
στο τέλος, το τραγούδι σου, πατρίδα μας,
θα ηχήσει σε ψηλότερο τόνο!

(Μετάφραση από τα σουηδικά)

Γη μας

Γη μας, γη μας, γενέτειρά μας,
Ω, το όνομά της ηχεί καθαρά!
Καμιά κορυφή που ορθώνεται ως τους ουρανούς
Καμιά κοιλάδα ή αφρισμένη ακτή
Δεν αγαπήθηκε τόσο, όσο εμείς αγαπάμε και σεβόμαστε την πατρίδα μας
Τη γη που οι πρόγονοί μας υπερασπίστηκαν με σθένος.

Τα μπουμπούκια ανοίγουν διστακτικά
Θα σκάσουν από τις κάψες τους την άνοιξη.
Έτσι από την αγάπη μας σαν άνθος θ΄ ανοίξει
Η λάμψη σου, η φλόγα σου, η χαρά της ελπίδας σου,
και ψηλότερα ακόμη, κάποια μέρα θα ηχήσει
το πατριωτικό τραγούδι που τραγουδάμε.

Leave a Reply