Φινλανδία Φαγητά

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική        Φαγητά   Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Χριστούγεννα

Vorschmack
puuro

Τι τρώνε οι άνθρωποι στη Φινλανδία;

Το τυπικό φαγητό στη Φινλανδία εξαρτάται επίσης από τη θέση της χώρας στη βόρεια Ευρώπη. Τα δημητριακά και οι πατάτες αναπτύσσονται καλά εδώ, υπάρχουν πολλά ψάρια στις ακτές και τάρανδοι στα δάση, ενώ στα βόρεια υπάρχουν τάρανδοι. Τα μούρα και τα μανιτάρια μπορούν επίσης να βρεθούν εκεί και είναι επίσης δημοφιλείς.

Το χοιρινό, το μοσχάρι και το κοτόπουλο είναι επίσης δημοφιλή σήμερα. Το κρέας και τα ψάρια αναμειγνύονται στο πιάτο Vorschmack και όλα περνούν από την συσκευή κιμά.

Το Puuro, ένας χυλός βρώμης με φρούτα, ή απλά ψωμί σικάλεως με τυρί είναι ένα από τα αγαπημένα πρωινά. Ψωμί και σαλάτα σερβίρονται επίσης το μεσημέρι, μερικές φορές συνοδευόμενα από κάτι ζεστό. Πίνεται γάλα ή νερό. Το πραγματικό ζεστό γεύμα καταναλώνεται το βράδυ.

Janssons Frestelse

Επιρροή από τη Σουηδία και τη Ρωσία

Η Φινλανδία έχει επηρεαστεί από τη Σουηδία και τη Ρωσία εδώ και αιώνες, γεγονός που έχει αφήσει το σημάδι του και στη φινλανδική κουζίνα. Για παράδειγμα, τα σουηδικά πιάτα Janssons frestelse (ο πειρασμός του Ιάσονα)  ή Pyttipanna διατίθενται και στη Φινλανδία, μόνο με φινλανδικές ονομασίες, δηλαδή Janssoninkiusaus και Pyttipannu. Πιάτα όπως το kissel (ένα γλυκό)) και τα pierogi (γεμιστά ζυμαρικά, karjalanpiirakka στα φινλανδικά) προέρχονται από τη Ρωσία.

Καρελιανό πιροσκί

Καρελιανό πιροσκί

Το πιροσκί είναι ένα γεμιστό ζυμαρικό που είναι δημοφιλές στη Ρωσία. Το καρελιανό πιροσκί (Karjalanpiirakka στα φινλανδικά) προέρχεται από την Καρέλια. Αυτό το ιστορικό τοπίο αποτελεί σήμερα κυρίως μέρος της Ρωσίας, αλλά κάποτε ήταν επίσης φινλανδικό. Η λεπτή ζύμη παρασκευάζεται από αλεύρι σίκαλης και νερό. Η γέμιση αποτελείται συνήθως από πουτίγκα ρυζιού, μερικές φορές και από πουρέ πατάτας. Σερβίρεται με "αυγοβούτυρο", το οποίο είναι ψιλοκομμένα αυγά σε βούτυρο. Το πιερόγκι μπορεί επίσης να συνοδεύεται από λουκάνικο ή τυρί. Τα καρελιανά πιροσκί τρώγονται σήμερα σε όλη τη Φινλανδία. Τα πιρογκί με γέμιση κρέατος είναι επίσης δημοφιλή: lihapiirakka.

Finnish Pulla

Τι είναι τα Pulla;

Το Pulla είναι ένα φινλανδικό μπισκότο. Στα σουηδικά ονομάζεται bulle και στα νορβηγικά boller - η σχέση είναι αναγνωρίσιμη. Το Pulla ψήνεται με μαγιά και η ζύμη είναι συνήθως αρωματισμένη με κάρδαμο. Υπάρχουν πολλοί τύποι: τα Korvapuusti είναι το αντίστοιχο των τσουρεκιών κανέλας, τα Voisilmäpulla έχουν γέμιση βουτύρου στο κέντρο και τα απλά, μικρά τσουρέκια ονομάζονται Pikkupulla.

Mämmi

Το Mämmi έχει επίσης καλή γεύση

Mämmi είναι το όνομα μιας πουτίγκας βύνης από τη Φινλανδία. Τρώγεται παραδοσιακά τη Μεγάλη Παρασκευή. Για να φτιάξετε mämmi χρειάζεστε αλεύρι σίκαλης, βύνη και σιρόπι ζάχαρης. Επειδή η πουτίγκα έχει έντονη γεύση αλεύρου σίκαλης, συχνά σερβίρεται με κρέμα γάλακτος, ζάχαρη ή παγωτό βανίλια.

Leave a Reply