Φινλανδία Χώρα

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική        Φαγητά   Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Χριστούγεννα

Πού είναι η Φινλανδία;

Η ενδοχώρα βρίσκεται στη βόρεια Ευρώπη. Συνορεύει με τη Σουηδία στα βορειοδυτικά, τη Νορβηγία στα βόρεια και τη Ρωσία στα βορειοανατολικά. Στα νοτιοδυτικά και νότια συνορεύει με τη Βαλτική Θάλασσα και τους παραποτάμους της, τον Βοθνιακό κόλπο και τον Φινλανδικό ή Φιννικός κόλπο.

Η Φινλανδία εκτείνεται σε 1160 χιλιόμετρα από βορρά προς νότο. Το μεγαλύτερο πλάτος της, ωστόσο, είναι μόλις 540 χιλιόμετρα. Η Βόρεια Φινλανδία ορίζεται ως το κέντρο της χώρας. Η πόλη Ουλού είναι επίσης μέρος της Βόρειας Φινλανδίας. Το ένα τρίτο της χώρας βρίσκεται βόρεια του Αρκτικού Κύκλου. Παρεμπιπτόντως, η λέξη Φινλανδία ονομάζεται Suomi στα φινλανδικά.

Ένα ηλιοβασίλεμα στη λίμνη Κέιτελε, Φινλανδία

Πόσες λίμνες έχει η Φινλανδία;

Η Φινλανδία είναι επίσης γνωστή ως η χώρα των χιλίων λιμνών. Στην πραγματικότητα, ο αριθμός αυτός είναι πολύ μικρός σε σχέση με την πραγματικότητα. Έχουν καταμετρηθεί συνολικά 187.888 λίμνες, συμπεριλαμβανομένων όλων εκείνων που έχουν μέγεθος τουλάχιστον 500 τετραγωνικών μέτρων. Περίπου 56.000 λίμνες έχουν μέγεθος τουλάχιστον 1 εκτάριο (10.000 τετραγωνικά μέτρα).

Τι είδους τοπία υπάρχουν στη Φινλανδία;

Υπάρχουν πέντε διαφορετικά τοπία στη Φινλανδία: οι νότιες φινλανδικές ακτές είναι επίπεδες και υπάρχουν λίγες λίμνες. Η δυτική παράκτια πεδιάδα ονομάζεται Ostrobothnia. Διασχίζεται από πολλούς ποταμούς. Υπάρχουν αμέτρητες βραχονησίδες στα ανοικτά των ακτών. Πρόκειται για μικρά βραχώδη νησιά. Η Φινλανδία έχει συνολικά 179.000 νησιά. Σε αυτά περιλαμβάνεται το αρχιπέλαγος Åland, το οποίο μόνο του αποτελείται από 6.700 νησιά. Το Åland ανήκει στη Φινλανδία, αλλά είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητο όσον αφορά την εσωτερική πολιτική.

Η φινλανδική περιφέρεια των λιμνών βρίσκεται στο κέντρο της χώρας. Εκτός από τις πολλές λίμνες, εδώ υπάρχουν πολλά δάση και έλη. Το τέταρτο τοπίο στα ανατολικά είναι μια λοφώδης περιοχή.

Τέλος, στα βόρεια βρίσκεται η Λαπωνία. Και εδώ, επίσης, υπάρχουν δάση και ελώδεις εκτάσεις. Από αυτά ξεπροβάλλουν οι λόφοι, οι οποίοι ονομάζονται Tunturi στα φινλανδικά. Πρόκειται για βουνά χωρίς δάση ή οροπέδια πάνω από τη γραμμή των δέντρων. Αναδύονται από το επίπεδο περιβάλλον. Μόνο λειχήνες, βρύα και χαμηλοί θάμνοι φυτρώνουν στα βουνά. Στα γνωστά βουνά της Φινλανδίας περιλαμβάνονται τα Yllästunturi και Pallastunturi.

Αν θέλετε ενεργοποιήστε τον αυτόματο υπότιτλο, ή απολαύστε το βίντεο χωρίς ήχο

Πρωτεύουσα της Φινλανδίας

Η πρωτεύουσα της Φινλανδίας είναι το Ελσίνκι. Το Ελσίνκι βρίσκεται στα νότια της χώρας, στην ακτή της Βαλτικής, στον Φιλανδικό Κόλπο. Στο Ελσίνκι ζουν 648.000 άνθρωποι. Αυτό το καθιστά επίσης τη μεγαλύτερη πόλη της Φινλανδίας. Ιδρύθηκε το 1550, αλλά έγινε πρωτεύουσα μόλις το 1917, όταν η Φινλανδία απέκτησε την ανεξαρτησία της.

Το ορόσημο του Ελσίνκι είναι ο καθεδρικός ναός, ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο της πόλης στην πλατεία Γερουσίας. Η εκκλησία του βράχου, η  Εκκλησία Τεμπελιαούκιο, είναι επίσης δημοφιλής στους τουρίστες. Χτίστηκε μέσα στο βράχο και ολοκληρώθηκε το 1969. Ο Καθεδρικός Ναός Ουσπένσκι , ο οποίος χτίστηκε σε ρωσικό-βυζαντινό στυλ, μοιάζει αρκετά διαφορετικός. Το φρούριο Σουομενλίνα βρίσκεται σε νησί μπροστά από την πόλη. Μπορείτε να πάτε εκεί με πλοίο.

Καθεδρικός Ναός του Ελσίνκι
Καθεδρικός Ναός Ουσπένσκι
Εκκλησία Τεμπελιαούκιο

 

 

 

 

 

 

 

 

Suomenlinna: Το εντυπωσιακό κάστρο της Φινλανδίας
Ελσίνκι

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το Βόρειο Σέλας πάνω από τη Λαπωνία

Πώς θα είναι ο καιρός στη Φινλανδία;

Το κλίμα στη Φινλανδία χαρακτηρίζεται από ζεστά καλοκαίρια και κρύους, μακρύς χειμώνες. Σχεδόν ολόκληρη η Φινλανδία βρίσκεται στην ψυχρή εύκρατη κλιματική ζώνη. Το κυρίαρχο τοπίο είναι η τάιγκα. Το ρεύμα του Κόλπου συμβάλλει το κλίμα να είναι γενικά ηπιότερο από ό,τι σε άλλες περιοχές. Η φινλανδική πόλη Κουόπιο βρίσκεται στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος με το Γιακούτσκ στη Ρωσία, αλλά στο Κουόπιο είναι κατά μέσο όρο 13 βαθμούς πιο ζεστά!

Το ένα τρίτο της χώρας βρίσκεται βόρεια του Αρκτικού Κύκλου και επομένως στην Αρκτική. Ο ήλιος δεν ανατέλλει καθόλου εδώ ορισμένες ημέρες το χειμώνα, αλλά δεν δύει το καλοκαίρι. Τότε μπορείτε να δείτε τον ήλιο του μεσονυκτίου εδώ. Οι καλύτερες πιθανότητες να δείτε το Βόρειο Σέλας είναι το φθινόπωρο και την άνοιξη. Δείτε επίσης "Τυπική Φινλανδία;!".

Ο χειμώνας διαρκεί πολύ περισσότερο στη Λαπωνία από ό,τι στο νότο. Το Ελσίνκι στο νότο έχει μέση ετήσια θερμοκρασία 4,8 βαθμούς. Η θερμοκρασία αυτή μειώνεται προς τα βόρεια. Στο Ίναρι, στο βορειότερο τμήμα της χώρας, η θερμοκρασία είναι -1,8 βαθμοί. Στο νότο, από την άλλη πλευρά, βρέχει λίγο περισσότερο.

 

Leave a Reply