Αλβανία Άνθρωποι

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική    Χαρακτηριστικά     Καθημερινότητα     Προβλήματα    Παιδιά και σχολείο    Φαγητά

Ποιοι ζουν στην Αλβανία;

Αυτή η γυναίκα και η εγγονή της ζουν στο Theth, ένα χωριό στις Αλβανικές Άλπεις.

Οι περισσότεροι κάτοικοι της χώρας είναι Αλβανοί. Σε κάθε 100 ανθρώπους, οι 83 ανήκουν σε αυτή την ομάδα.

Αυτή χωρίζεται περαιτέρω στους Gegen και στους Tosken. Υπάρχουν γλωσσικές και πολιτιστικές διαφορές μεταξύ αυτών των εθνοτικών ομάδων. Ταυτόχρονα, κατανέμονται επίσης διαφορετικά σε ολόκληρη τη χώρα. Στο βορρά, περισσότεροι άνθρωποι ανήκουν στους Gegen, ενώ στο νότο οι περισσότεροι ανήκουν στους Tosken.

Μειονότητες

Δυστυχώς, μειονότητες όπως οι Ρομά στην Αλβανία εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μειονεκτήματα και διακρίσεις.

Οι Έλληνες αποτελούν τη μεγαλύτερη μειονότητα στην Αλβανία, αν και εκτιμάται ότι έως και το 70% των Ελλήνων της Αλβανίας έχουν μεταναστεύσει στην Ελλάδα από τη δεκαετία του 1990, κυρίως για οικονομικούς λόγους. Αν και οι Έλληνες αποτελούν τη μεγαλύτερη εθνική μειονότητα, επισήμως αποτελούν λιγότερο από το 1% του πληθυσμού της Αλβανίας.

Στα νότια της Αλβανίας ζουν οι Αρωμάνοι. Λέγεται ότι ο αριθμός τους είναι περίπου 10.000. Έχουν τη δική τους γλώσσα, την αρωμανική, και συχνά ανήκουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Ωστόσο, πολλοί Αρωμάνοι στην Αλβανία είναι επίσης μη θρησκευόμενοι, όπως και τα περισσότερα μέλη άλλων εθνοτικών ομάδων στην Αλβανία.

Υπάρχουν περίπου 5.000 Σλαβομακεδόνες που έχουν δημιουργήσει τις δικές τους μικρές κοινότητες με τα δικά τους σχολεία σε μέρη της Αλβανίας. Σήμερα, η χώρα στην οποία ζουν οι Σλαβομακεδόνες ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία.

Υπάρχουν επίσης περίπου 8000 Ρομά. Αυτοί πλήττονται περισσότερο από τις διακρίσεις. Πολλοί Ρομά ζουν σε συνθήκες φτώχειας και είναι κοινωνικά αποκλεισμένοι. Το 2011, για παράδειγμα, έγινε επίθεση σε οικισμό Ρομά κατά την οποία καταστράφηκε η περιουσία των κατοίκων και οι άνθρωποι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους.

Άλλες μειονότητες είναι οι Βόσνιοι και οι άνθρωποι που έχουν τις ρίζες τους στη Σερβία ή το Μαυροβούνιο.

Τι μιλούν οι άνθρωποι στην Αλβανία;

Στην Αλβανία, η αλβανική γλώσσα ομιλείται σχεδόν αποκλειστικά. Για κάθε 100 άτομα, μπορούμε να πούμε ότι 99 έχουν μάθει την αλβανική ως μητρική τους γλώσσα. Αν και υπάρχουν διάλεκτοι που διαφέρουν ελαφρώς, οι άνθρωποι καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον. Ορισμένοι από τους ομιλητές της αλβανικής γλώσσας μιλούν επίσης μία ή περισσότερες ξένες γλώσσες.

Ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός μιλάει ιταλικά, καθώς ορισμένα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα μεταδίδονται σε αυτή τη γλώσσα. Η παγκόσμια γλώσσα, τα Αγγλικά, είναι επίσης ευρέως διαδεδομένη και ορισμένοι μιλούν επίσης Ελληνικά. Όσο η Αλβανία βρισκόταν υπό σοβιετική κυριαρχία, διδάσκονταν τα ρωσικά, γι' αυτό και εξακολουθούν να τα μιλούν ορισμένοι κάτοικοι.

Σε τι πιστεύουν οι άνθρωποι στην Αλβανία;

Η Αλβανία δεν θεωρείται πολύ θρησκευόμενη χώρα. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, όλες οι θρησκείες ήταν απαγορευμένες στην κομμουνιστική Αλβανία. Λέγεται μάλιστα ότι η Αλβανία ήταν η πρώτη άθεη χώρα στον κόσμο. Ωστόσο, μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού στην Αλβανία, επικράτησε η θρησκευτική ελευθερία. Το Ισλάμ είναι η πιο διαδεδομένη θρησκεία, με περίπου 57 στους 100 ανθρώπους να ανήκουν σε αυτό το θρήσκευμα. 17 ανήκουν στη χριστιανική πίστη, όπου μπορεί να γίνει διάκριση εντός αυτής της ομάδας μεταξύ ρωμαιοκαθολικών, Αλβανών ορθόδοξων και προτεσταντών χριστιανών.
Καθεδρικοί ναοί και τζαμιά μπορούν να βρεθούν στην Αλβανία

τζαμί Et'hem Beu
Το ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου στη Μοσχόπολη Κορυτσάς

Είναι πιο πιθανό να βρείτε τζαμιά στην κεντρική Αλβανία, όπου ζουν πολλοί οπαδοί του Ισλάμ. Υπάρχουν περισσότερες εκκλησίες στα νότια της χώρας. Καθολικές εκκλησίες και τζαμιά στέκονται συχνά δίπλα-δίπλα, όπως και ορθόδοξοι καθεδρικοί ναοί. Ωστόσο, πολλοί από αυτούς τους θρησκευτικούς χώρους χτίστηκαν μόλις τη δεκαετία του 1990. Μόνο λίγοι έχουν επιβιώσει από τον κομμουνισμό, όπως το τζαμί Et'hem Beu στο κέντρο των Τιράνων και οι εκκλησίες της Μοσχόπολης.

Ωστόσο, πολλοί στην Αλβανία είτε δεν κάνουν καμία δήλωση για την πίστη τους, είτε είναι ευσεβείς χωρίς θρησκευτική ένταξη είτε δεν πιστεύουν καθόλου σε κάποιον θεό.

Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου συγκρούσεις μεταξύ των θρησκειών και οι άνθρωποι διαφορετικών θρησκειών συμβιώνουν ειρηνικά και με αμοιβαίο σεβασμό ως επί το πλείστον.

Leave a Reply