Αλβανία Ζώα και Φυτά

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική    Χαρακτηριστικά     Καθημερινότητα     Προβλήματα    Παιδιά και σχολείο    Φαγητά

Τι αναπτύσσεται στην Αλβανία;

Στις ακτές της Αλβανίας θα βρείτε ελιές και λεμονιές.

Η βλάστηση της Αλβανίας ποικίλλει ανάλογα με το υψόμετρο του τοπίου. Μόνο στην Αλβανία υπάρχουν περισσότερα από 3220 είδη φυτών. Φοίνικες, λεμονιές, ελιές και πορτοκαλιές βρίσκονται στο νότο και στις παράκτιες περιοχές. Δέντρα όπως έλατα, οξιές, βελανιδιές και πεύκα αναπτύσσονται σε ελαφρώς υψηλότερες περιοχές και σε λοφώδη τοπία. Περισσότερο από το ένα τρίτο της Αλβανίας αποτελείται από τέτοια δάση. Ωστόσο, όσο πιο ψηλά ανεβαίνετε, τόσο χαμηλότερη και λιγότερη βλάστηση υπάρχει. Σε υψόμετρο άνω των 2000 μέτρων, το δασικό τοπίο μεταβάλλεται σταδιακά σε ένα τοπίο που αποτελείται κυρίως από θάμνους και γρασίδι.

 

Ποια ζώα ζουν στην Αλβανία;

Λύκοι ζουν στα ανέγγιχτα δάση της Αλβανίας.

Τα απόκρημνα ορεινά τοπία και τα βαθιά δάση της Αλβανίας είναι ακατοίκητα από τον άνθρωπο και, ως εκ τούτου, βιομηχανικά μη ανεπτυγμένα. Αυτό αποτελεί πλεονέκτημα για τα ζώα και τα φυτά, καθώς διατηρείται το φυσικό τους περιβάλλον. Λύκοι, αλεπούδες και λύγκες εξακολουθούν να ζουν στα βουνά. Υπάρχουν ακόμη και καφέ αρκούδες, αν και ο αριθμός των αρκούδων στην Αλβανία συνεχίζει να μειώνεται.

Τα αγριογούρουνα, οι κατσίκες και τα πρόβατα ζουν επίσης σε κατοικημένες περιοχές και μερικές φορές εξακολουθούν να αποτελούν πηγή βιοπορισμού, ιδίως στα χωριά. Η θάλασσα και οι ακτές αποτελούν επίσης

Ο χρυσαετός είναι το αλβανικό εθνικό ζώο.

σπίτι για πολλά ζώα. Υπάρχουν χελώνες και μεγάλος αριθμός ειδών ψαριών.

Η ποικιλία των πτηνών στην Αλβανία είναι ιδιαίτερα μοναδική. Η χώρα έχει περισσότερα από 350 αυτόχθονα είδη πουλιών. Σε αυτά περιλαμβάνονται το εθνικό ζώο της Αλβανίας, ο χρυσαετός, καθώς και γεράκια και χαρταετοί. Επιπλέον, η χώρα αποτελεί πάντα τόπο ανάπαυσης για τα μεταναστευτικά πουλιά που ταξιδεύουν από εκεί, τα περισσότερα από τα οποία εγκαθίστανται στις παράκτιες περιοχές.

 

Απειλή για τη βιοποικιλότητα

Δυστυχώς, πολλοί Αλβανοί πετούν τα σκουπίδια τους με αυτόν τον τρόπο.

Λόγω των διαφορετικών υψομέτρων και ζωνών βλάστησης, από τις παραλίες και τις ακτές μέχρι τα ψηλά βουνά, η χλωρίδα και η πανίδα της Αλβανίας είναι πλούσιες και ποικίλες, αλλά αυτή η ποικιλομορφία απειλείται όλο και περισσότερο.

Ιδιαίτερα οι φτωχοί άνθρωποι που δεν έχουν πρόσβαση στη διάθεση των απορριμμάτων συχνά δεν έχουν άλλη επιλογή από το να καίνε τα σκουπίδια τους στο δρόμο. Η διαδικασία της καύσης παράγει τοξικούς ατμούς, οι οποίοι είναι πολύ κακοί για τους ανθρώπους και το περιβάλλον. Ορισμένοι άνθρωποι απλώς πετούν τα σκουπίδια τους μέσα ή κοντά σε ποτάμια, μολύνοντας το νερό.

Κήρυξη πολέμου στην περιβαλλοντική καταστροφή

Οι τουρίστες κάνουν βόλτα με βάρκα στο «Εθνικό Πάρκο Blue Eye» στην Αλβανία.

Για να βάλει τέλος στην εξαφάνιση των ειδών στην Αλβανία, η κυβέρνηση θέσπισε διετή απαγόρευση του κυνηγιού το 2014. Στόχος ήταν να προστατευθούν ιδιαίτερα σπάνια ζώα, όπως οι αρκούδες και οι λύκοι. Παρόλο που δεν συμμορφώθηκαν όλοι με την απαγόρευση, σημειώθηκε πρόοδος.

Τον Φεβρουάριο του 2016 απαγορεύτηκε η κοπή δέντρων για τα επόμενα δέκα χρόνια. Τα δάση στην Αλβανία αποτελούν σημαντικό βιότοπο για διάφορα είδη και διασφαλίζουν ότι το κλίμα παραμένει σε ισορροπία παρά την αυξανόμενη ατμοσφαιρική ρύπανση.

Ένα άλλο σημαντικό βήμα είναι η δημιουργία εθνικών πάρκων. Υπάρχουν πολλά από αυτά στην Αλβανία. Καλύπτουν σχεδόν το επτά τοις εκατό του συνόλου της εθνικής επικράτειας. Δυστυχώς, τα εθνικά πάρκα δεν προστατεύονται επαρκώς και τα επισκέπτονται τακτικά πάρα πολλοί τουρίστες ταυτόχρονα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ύπαρξη πολλών σκουπιδιών και ρύπανσης.

Αφήστε μια απάντηση