Συνοπτικά Προφίλ Χώρα Άνθρωποι Ζώα και φυτά Οικονομία Ιστορία και πολιτική Χαρακτηριστικά Καθημερινότητα Προβλήματα Παιδιά και σχολείο Φαγητά
Η εκπαίδευση στην Αλβανία στο παρελθόν
Κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής κυριαρχίας στην Αλβανία, το σχολικό σύστημα της χώρας επεκτάθηκε. Κύριος στόχος της κυβέρνησης ήταν να μορφωθεί ο πληθυσμός. Με άλλα λόγια, ήθελαν να διασφαλίσουν ότι περισσότεροι άνθρωποι θα μάθαιναν να διαβάζουν και να γράφουν. Τη δεκαετία του 1950, περίπου 15 στους 100 ανθρώπους πήγαιναν σχολείο, κάτι που δεν ακούγεται πολύ, αλλά ήταν μια βελτίωση σε σχέση με τα προηγούμενα στοιχεία. 40 χρόνια αργότερα, ήταν περίπου 23 στους 100. Δυστυχώς, εκτός από μαθήματα όπως τη Γλώσσα και τα μαθηματικά, στα σχολεία διδάσκονταν και προπαγάνδα υπέρ του κομμουνιστικού καθεστώτος, σε μια προσπάθεια να επηρεαστούν πολιτικά οι άνθρωποι.
Προβλήματα με την εκπαίδευση
Όπως ίσως γνωρίζετε, η σχεδιασμένη οικονομία στην Αλβανία δεν ήταν τόσο επιτυχής όσο θα επιθυμούσε κανείς. Το κράτος δαπανούσε όλο και λιγότερα χρήματα για κοινωνικά έργα, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης. Όταν η χώρα πέρασε από τη σχεδιασμένη οικονομία στην οικονομία της αγοράς, δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου χρήματα για να πληρωθούν οι εκπαιδευτικοί ή για να εξοπλιστούν και να ανακαινιστούν τα σχολεία. Μέχρι σήμερα, το κράτος δεν έχει αρκετά χρήματα για την εκπαίδευση των παιδιών. Ως αποτέλεσμα, οι εκπαιδευτικοί είναι συχνά πολύ ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι και δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου διδακτικό υλικό.
Σχολείο στην Αλβανία σήμερα
Το σχολείο στην Αλβανία μπορεί να χωριστεί σε τέσσερα επίπεδα. Το πρώτο επίπεδο είναι η προσχολική εκπαίδευση σε εθελοντική βάση. Ακολουθεί το υποχρεωτικό σχολείο, το οποίο, όπως υποδηλώνει το όνομά του, πρέπει να παρακολουθείται υποχρεωτικά. Τα παιδιά είναι υποχρεωμένα να παρακολουθούν το σχολείο μεταξύ έξι και 16 ετών. Η υποχρεωτική εκπαίδευση στην Αλβανία διαρκεί επομένως εννέα χρόνια. Το σχολικό έτος στην Αλβανία αρχίζει τον Σεπτέμβριο/Οκτώβριο και στη συνέχεια διαρκεί μέχρι τον Σεπτέμβριο/Οκτώβριο και χωρίζεται σε δύο εξάμηνα.
Το επόμενο στάδιο είναι το ενδιάμεσο σχολείο, το οποίο συχνά προετοιμάζει τους μαθητές για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Στη συνέχεια διαρκεί άλλα τρία χρόνια. Υπάρχει επίσης ειδικό σχολείο για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Σε μια ευρωπαϊκή σύγκριση, η Αλβανία έχει τις χειρότερες επιδόσεις από όλες τις χώρες. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει αρκετά χρήματα για την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών και τον εξοπλισμό των σχολείων.
Πολύ λίγοι μαθητές, πολύ λίγα σχολεία
Όπως και σε άλλες φτωχές χώρες, η καθιέρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης από μόνη της δεν αρκεί δυστυχώς για να εξασφαλίσει ότι όλα τα παιδιά πηγαίνουν πράγματι στο σχολείο. Ενώ 82 στα 100 παιδιά εξακολουθούν να φοιτούν στο δημοτικό σχολείο, λιγότερα από τα μισά από αυτά, δηλαδή μόνο περίπου 43 στα 100 παιδιά, εξακολουθούν να φοιτούν στο σχολείο στην ηλικία των 15 ετών. Αντί να πηγαίνουν στο σχολείο, πολλά παιδιά ζητιανεύουν ή εργάζονται για να συντηρήσουν τις οικογένειές τους. Επειδή τόσοι πολλοί άνθρωποι μετακομίζουν στις πόλεις, οι λίγες αίθουσες διδασκαλίας σε πόλεις όπως τα Τίρανα είναι εντελώς υπερπλήρεις και ένας δάσκαλος πρέπει μερικές φορές να διδάσκει 40 έως 50 παιδιά ταυτόχρονα.
Τι σημαίνει η ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων στην Αλβανία;
Επειδή πολλά σχολεία και πανεπιστήμια στην Αλβανία είναι τόσο ανεπαρκώς εξοπλισμένα, όλο και περισσότεροι πλούσιοι Αλβανοί είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν πολλά χρήματα για την καλύτερη εκπαίδευση των παιδιών τους. Για το σκοπό αυτό, μικρές ομάδες ιδρύουν τα δικά τους ιδιωτικά πανεπιστήμια, για παράδειγμα. Ένας νόμος στην Αλβανία ορίζει ότι τα μισά από όλα τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι ιδιωτικά. Εκ πρώτης όψεως, αυτό αποτελεί ανακούφιση για το κράτος, καθώς δεν χρειάζεται πλέον να πληρώνει το ίδιο για τα σχολεία. Μακροπρόθεσμα, όμως, επιφέρει και προβλήματα.
Η Αλβανία βρίσκεται σήμερα σε πολύ κακή οικονομική κατάσταση και οι καλά μορφωμένοι άνθρωποι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης. Αλλά αν τα πανεπιστήμια ιδιωτικοποιηθούν, δεν θα είναι πλέον δωρεάν και δεν θα μπορούν όλοι να πληρώσουν τα δίδακτρα. Επομένως, οι φτωχές οικογένειες δεν θα έχουν πλέον πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί στην Αλβανία διαμαρτύρονται για την ελεύθερη πρόσβαση στην εκπαίδευση στη χώρα, ώστε όλοι να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες να φοιτήσουν σε σχολείο ή πανεπιστήμιο.
Αν και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι συχνά καλά εξοπλισμένα, κοστίζουν επίσης χρήματα. Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά αυτά τα δίδακτρα.
Υπάρχουν επίσης υποτροφίες για παιδιά από φτωχές οικογένειες ή φοιτητές με ειδικές ανάγκες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το κράτος πληρώνει τα δίδακτρα, αλλά ο αριθμός τους είναι πολύ περιορισμένος.