Αλβανία Προβλήματα

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική    Χαρακτηριστικά     Καθημερινότητα   Προβλήματα    Παιδιά και σχολείο    Φαγητά

Καταπιέζονται οι γυναίκες στην Αλβανία;

Οι Αλβανίδες δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους άνδρες.

Οι γυναίκες υποφέρουν από καταπίεση και διακρίσεις, ιδίως στη βόρεια Αλβανία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εκεί ισχύει το Kanun. Πρόκειται για έναν κώδικα συμπεριφοράς που είναι πολύ παλιός και χρονολογείται από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Εκτός από παραδόσεις όπως η εκδίκηση με αίμα, το Kanun ορίζει ότι η γυναίκα είναι ιδιοκτησία του άνδρα.

Αυτό φτάνει ακόμη και στο σημείο να επιτρέπει τον σύζυγο να χτυπάει τη γυναίκα του και, σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις, να τη σκοτώνει. Οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να επισκέπτονται καφετέριες ή εστιατόρια χωρίς τους συζύγους τους, λαμβάνουν φτωχότερη ή καθόλου εκπαίδευση και πρέπει να κάνουν σκληρή σωματική εργασία για τους συζύγους τους. Σύμφωνα με τους Kanun, η εργασία στα χωράφια είναι επίσης καθήκον της γυναίκας, μαζί με τις δουλειές του σπιτιού.

 

Το αλβανικό δίκαιο και τα δικαιώματα των γυναικών στην Αλβανία

Ακόμη και τα μικρά κορίτσια είναι σε μειονεκτική θέση σε σύγκριση με τα αγόρια.

Πολλές γυναίκες υποφέρουν από αυτό.  Πλέον είναι ποινικό αδίκημα στην Αλβανία για τους άνδρες να χτυπούν τις γυναίκες τους στο σπίτι. Όμως δυστυχώς, το αποτέλεσμα αυτού του νόμου δεν είναι τόσο μεγάλο όσο ελπίζαμε, επειδή πολλές γυναίκες δεν τολμούν να υποβάλουν μήνυση κατά των ίδιων των συζύγων τους. Ακόμη και αν μια γυναίκα έχει το θάρρος να καταγγείλει τον σύζυγό της ή ακόμη και να υποβάλει αίτηση διαζυγίου, δεν είναι απαραίτητα σε καλύτερη θέση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ανύπαντρες γυναίκες στην Αλβανία συχνά εξοστρακίζονται κοινωνικά και θεωρούνται παρείσακτες. Ως αποτέλεσμα, πολλές γυναίκες παραμένουν σιωπηλές και μόνο λίγες τολμούν να υποβάλουν μήνυση κατά του συζύγου τους ή ακόμη και κατά ενός συγγενή τους.

Οι κόρες και οι γιοι δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα στην Αλβανία

Αλβανά αδέρφια στη Σκόδρα

Σε ορισμένες χώρες του κόσμου, όπως η Κίνα ή η Ινδία, η γέννηση ενός γιου θεωρείται πιο πολύτιμη από εκείνη μιας κόρης. Αυτό συμβαίνει και στην Αλβανία. Πολλοί Αλβανοί πιστεύουν ότι ένας γιος μπορεί να αναλάβει το ρόλο του αρχηγού της οικογένειας, ενώ μια κόρη πρέπει να παντρευτεί και θεωρείται περισσότερο βάρος. Οι στατιστικές δείχνουν ότι στην πραγματικότητα στην Αλβανία γεννιούνται περισσότερα αγόρια από ό,τι κορίτσια.

Επομένως, είναι πιθανό να διακοπεί μια εγκυμοσύνη με κορίτσι. Αυτό είναι επίσης παράνομο στην Αλβανία, δηλαδή δεν είναι σύμφωνο με το νόμο, αλλά παρ' όλα αυτά εφαρμόζεται στην καθημερινή ζωή. Ωστόσο, υπάρχουν πλέον ομάδες που προσπαθούν να λάβουν μέτρα εναντίον αυτού του φαινομένου και, για παράδειγμα, απαγορεύουν στους γιατρούς να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το φύλο του παιδιού.

Δυστυχώς, ακόμη και τα μικρότερα παιδιά μαθαίνουν ότι τα κορίτσια αξίζουν λιγότερο από τα αγόρια. Και ως άνδρες, στη συνέχεια, ενεργούν ακριβώς όπως έχουν μάθει.

Φυσικά, υπάρχουν πλέον και νέοι άνδρες και γυναίκες που θέλουν τα πράγματα να είναι διαφορετικά. Ωστόσο, εξακολουθούν να δυσκολεύονται πολύ στην Αλβανία να υλοποιήσουν τις ιδέες τους στην καθημερινή ζωή.

Διακρίσεις κατά των Ρομά στην Αλβανία

Οι οικογένειες Ρομά συχνά ζουν σε τρομερή φτώχεια.

Πολλοί Αλβανοί είναι πολύ φτωχοί. Αλλά υπάρχει μια ομάδα στην Αλβανία που συχνά βρίσκεται σε ακόμη χειρότερη κατάσταση. Πρόκειται για τους Ρομά. Οι Ρομά είναι μια εθνοτική ομάδα. Όπως σε όλες τις χώρες όπου ζουν, έτσι και στην Αλβανία αποτελούν μειονότητα. Ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς, δηλαδή 80 στους 100 Ρομά, ζουν σε μεγάλη φτώχεια και στο περιθώριο της κοινωνίας. Υποφέρουν από περιφρόνηση στην εργασία και στο σχολείο. Πολλοί Ρομά δεν μπορούν να βρουν δουλειά και είναι άνεργοι. Αυτό τους οδηγεί όλο και περισσότερο στη φτώχεια. Πολλά παιδιά δεν πηγαίνουν καθόλου στο σχολείο και αν πάνε, περιθωριοποιούνται.

Πολλά παιδιά Ρομά στην Αλβανία είναι πολύ φτωχά

Επειδή πολλά παιδιά Ρομά είναι πολύ φτωχά και δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό, τρεχούμενο νερό, για παράδειγμα, και δεν έχουν χρήματα για καινούργια ρούχα, τα κοροϊδεύουν και τα πειράζουν οι συμμαθητές τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένα παιδιά Ρομά φοβούνται τόσο πολύ το σχολείο που προτιμούν να εργάζονται αντί να παρακολουθούν μαθήματα. Ως αποτέλεσμα, δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και καταλήγουν φτωχά.

Αυτό δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο και πολλοί Ρομά στην Αλβανία βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση. Κάποιοι, επομένως, καταφεύγουν σε χώρες της ΕΕ. Αυτό που είναι ιδιαίτερα κακό για τους Ρομά είναι ότι οι δικαστές και η αστυνομία τους αντιμετωπίζουν επίσης άδικα και κάνουν διακρίσεις εις βάρος τους, με αποτέλεσμα να είναι ελάχιστα σε θέση να αλλάξουν μόνοι τους τη δεινή τους κατάσταση.

Το φτωχοκομείο της Ευρώπης

Τα παιδιά παίζουν στο δρόμο στη Σκόδρα.

Αν έχετε ήδη διαβάσει την ενότητα για την ιστορία της Αλβανίας, ίσως γνωρίζετε ότι η Αλβανία κυβερνιόταν από κομμουνιστές για μεγάλο χρονικό διάστημα και η οικονομία λειτουργούσε ως σχεδιασμένη οικονομία. Μετά την κατάρρευση αυτού του συστήματος, ακολούθησε η οικονομία της αγοράς, ο καπιταλισμός. Ωστόσο, η οικονομική ζημιά δεν ήταν τόσο εύκολο να αποκατασταθεί. Πολλοί άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους και τις αποταμιεύσεις τους. Όταν πολλοί άνθρωποι από το Κοσσυφοπέδιο κατέφυγαν στην Αλβανία αναζητώντας βοήθεια κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, η χώρα επίσης κατακλύστηκε.

Ιδιαίτερα τα παιδιά και οι νέοι υποφέρουν από τη φτώχεια σε εθνικό επίπεδο. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες εκτός Αλβανίας, επίσης, υπάρχουν αλβανικά παιδιά-σκλάβοι που ζητιανεύουν, κλέβουν, ακόμα και πουλιούνται για να επιβιώσουν. Η Αλβανία θεωρείται μία από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης και μερικές φορές αναφέρεται ως το "φτωχοκομείο της Ευρώπης".

 

Leave a Reply