Αλβανία Χαρακτηριστικά

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική    Χαρακτηριστικά     Καθημερινότητα   Προβλήματα    Παιδιά και σχολείο    Φαγητά

Τι είναι χαρακτηριστικό για την Αλβανία: Ένα ιερό βουνό

Αυτός είναι ο τόπος προσκυνήματος των Μπεκτασήδων στο όρος Tomorr στην Αλβανία.

Το όρος Τόμορρ είναι ένα βουνό ύψους 2415 μέτρων στη νότια Αλβανία. Το Τομόρ είναι ιερός τόπος τόσο για τους Χριστιανούς, οι οποίοι ανεβαίνουν σε αυτό κατά την ημέρα της Κοίμησης της Θεοτόκου (15 Αυγούστου) για να τιμήσουν την Παναγία.

Αλλά δεν είναι ανεβαίνουν μόνο Χριστιανοί, αλλά και Μπεκτασήδες, ένα τάγμα Αλεβιτών (θρησκευτική και πολιτιστική κοινότητα στην Τουρκία και δευτερευόντως σε άλλες χώρες με δεκάδες εκατομμύρια μέλη). Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο τάφος ενός συγγενή του Προφήτη Μωάμεθ που ονομάζεται Αμπάς Αλί βρίσκεται στη νότια άκρη του Τόμορρ. Αυτός ο τάφος αποτελεί τόπο προσκυνήματός τους

Γυναίκες που ντύνονται άντρες

Η φωτογραφία δείχνει μια «μπουρνέσα» στις αρχές του 20ου αιώνα.

Υπολογίζεται ότι μερικές δεκάδες λεγόμενες "ορκισμένες παρθένες" ζουν ακόμη στην Αλβανία. Οι γυναίκες αυτές αναλαμβάνουν το ρόλο του αρχηγού της οικογένειας, ο οποίος παραδοσιακά ανήκει σε ένα αρσενικό μέλος της οικογένειας. Με τον τρόπο αυτό, παραιτείται από τις σχέσεις με τους άνδρες, το γάμο και τα παιδιά.

Πριν τους επιτραπεί να αυτοαποκαλούνται Burrnesha, οι γυναίκες αυτές πρέπει να δώσουν όρκο ενώπιον των γερόντων της κοινότητας. Από εκεί και πέρα, συμπεριφέρονται σαν άνδρες και αντιμετωπίζονται ως τέτοιοι. Κατέχουν όπλα, πηγαίνουν για κυνήγι, ντύνονται όπως οι άνδρες και επιτρέπεται να πίνουν αλκοόλ και να καπνίζουν.

Γιατί μερικές γυναίκες στην Αλβανία το κάνουν αυτό;

Στην Αλβανία, κάθε γυναίκα πρέπει να παντρεύεται τουλάχιστον μία φορά. Αν μια γυναίκα δεν το κάνει, η ίδια και η οικογένειά της θεωρούνται ατιμασμένοι. Ωστόσο, αν μια γυναίκα γίνει burrnesha και έτσι, ως ένα βαθμό, άντρας στην κοινωνία, παρακάμπτει το γάμο. Έτσι, αν μια γυναίκα στην Αλβανία δεν θέλει ή δεν επιθυμεί να παντρευτεί, η ζωή ως burrnesha προσφέρει μια εναλλακτική λύση. Επιπλέον, ειδικά στο βόρειο τμήμα της Αλβανίας, οι γυναίκες δεν έχουν σχεδόν καθόλου δικαιώματα και καταπιέζονται (βλ. επίσης Προβλήματα).

Ένας άλλος λόγος είναι ότι σε πολλές οικογένειες δεν υπήρχε άνδρας επικεφαλής της οικογένειας λόγω της βεντέτας αίματος. Οι οικογένειες σκοτώνουν τα αρσενικά μέλη μιας άλλης οικογένειας για να τα "τιμήσουν". Και εδώ ένας Burrnesha μπορεί να αναλάβει το ρόλο του αρχηγού της οικογένειας.

Καταφύγια στην Αλβανία

Ένα από τα πολλά καταφύγια είναι αυτό στις Αλβανικές Άλπεις στη Βαλμπόνα.

Όποιος ταξιδεύει στην Αλβανία θα παρατηρήσει τα πολλά καταφύγια στο τοπίο. Αυτά χτίστηκαν κυρίως μεταξύ 1972 και 1984, όταν η Αλβανία ήταν κομμουνιστική δικτατορία. Περίπου 20.000 καταφύγια κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Εκείνη την εποχή, η χώρα φοβόταν πολύ μια εισβολή ξένων στρατευμάτων και έχτισε τα καταφύγια για να μπορέσει να οχυρωθεί με ασφάλεια στην Αλβανία σε περίπτωση πολέμου.

Σήμερα, τα καταφύγια χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς: πολλά χρησιμοποιούνται για τη διάθεση αποβλήτων, κάποια ως στάβλοι για αγροτικά ζώα και κάποια έχουν ανακαινιστεί εκτενώς και έχουν μετατραπεί σε εστιατόριο. Άλλα χρησιμοποιούνται ως καταφύγια για φτωχές οικογένειες. Ένα καταφύγιο διακοσμήθηκε με σταυρό και μετατράπηκε σε παρεκκλήσι. Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά καταρρέουν.

 

Διαμάχη για τα λείψανα της Μητέρας Τερέζας

Μητέρα Τερέζα.

Η Μητέρα Τερέζα είναι καθολική αγία. Έζησε από το 1910 έως το 1997 και ήταν μοναχή στην Ινδία. Έγινε παγκοσμίως γνωστή για την παροχή βοήθειας σε φτωχούς και άρρωστους ανθρώπους. Γεννήθηκε στην περιοχή της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας. Είχε συγγενείς από την πλευρά της μητέρας της στο Κοσσυφοπέδιο και άλλους από την πλευρά του πατέρα της στην Αλβανία. Αυτές οι τέσσερις χώρες (Ινδία, Βόρεια Μακεδονία, Κοσσυφοπέδιο και Αλβανία) μάχονται τώρα για τα λείψανα της Μητέρας Τερέζας.

Η Αλβανία κήρυξε την ημέρα της αγιοποίησής της (19 Οκτωβρίου) ως τραπεζική αργία. Η ίδια η Μητέρα Τερέζα σχολίασε την καταγωγή της σε ένα απόσπασμα: "Είμαι Αλβανίδα στο αίμα, Ινδή στην εθνικότητα, Καθολική στην πίστη και ανήκω σε όλο τον κόσμο". Η ίδια είχε εκφράσει την επιθυμία να ταφεί στο μοναστήρι που ίδρυσε στην ινδική πόλη Καλκούτα, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.

 

 

Αφήστε μια απάντηση