Αλβανία Χώρα

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική    Χαρακτηριστικά     Καθημερινότητα     Προβλήματα    Παιδιά και σχολείο    Φαγητά

Πού βρίσκεται η Αλβανία;
Η Αλβανία βρίσκεται στη νοτιοανατολική Ευρώπη στη Βαλκανική Χερσόνησο. Στα δυτικά, η Αλβανία συνορεύει με την Αδριατική Θάλασσα (Αδριατική) και το Ιόνιο Πέλαγος. Και οι δύο "θάλασσες" αποτελούν μέρος της Μεσογείου και επομένως η Αλβανία είναι μία από τις μεσογειακές χώρες. Γείτονες της Αλβανίας είναι το Μαυροβούνιο και το Κοσσυφοπέδιο στα βόρεια, η Βόρεια Μακεδονία στα ανατολικά και η Ελλάδα στα νότια. Μπορείτε εύκολα να αναγνωρίσετε την Αλβανία και τις γειτονικές της χώρες στον διπλανό χάρτη.

 

Πολλοί δρόμοι στα βουνά είναι εν μέρει απροσπέλαστοι για αυτοκίνητα, επομένως είναι καλύτερα να πάρετε ένα γαϊδούρι.

Πώς είναι η Αλβανία;

Έτσι μοιάζει ένα ηλιοβασίλεμα μπροστά σε ένα λοφώδες τοπίο στην Αλβανία.

Με 28.748 τετραγωνικά χιλιόμετρα, η Αλβανία είναι μια αρκετά μικρή χώρα. Η χώρα κατοικείται από 2,8 εκατομμύρια ανθρώπους. Περισσότερο από το ήμισυ της Αλβανίας βρίσκεται σε υψόμετρο άνω των 600 μέτρων. Επομένως, η χώρα είναι πολύ ορεινή και λοφώδης. Οι περισσότερες πόλεις και οικισμοί βρίσκονται στις κοιλάδες ή στους όχι πολύ ψηλούς λόφους της χώρας. Οι πόλεις έχουν εξαπλωθεί κυρίως κατά μήκος των αλβανικών ακτών. Υπάρχουν κάποια ορεινά χωριά στα οροπέδια, αλλά η ζωή εκεί δεν είναι εύκολη, γι' αυτό και δεν ζουν πολλοί άνθρωποι σε αυτές τις περιοχές.

 

 

Τοπίο κοντά στο παραθαλάσσιο θέρετρο του Εξαμίλι Αγίων Σαράντα
Ποταμός κοντά στην πόλη της Αυλώνας

 

 

 

 

 

 

 

 

Βουνά και ποτάμια: Ποιο είναι το ψηλότερο βουνό στην Αλβανία;

Παραπόταμος του Δρίνου

Τα ψηλά βουνά στη βόρεια Αλβανία αποτελούν μέρος των Αλβανικών Άλπεων. Το ψηλότερο αλβανικό βουνό, το Κόραμπ, φτάνει σε ύψος τα 2764 μέτρα. Με μήκος 285 χιλιομέτρων, ο Δρίνος ποταμός είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Αλβανίας και, όπως όλοι οι μεγάλοι ποταμοί της χώρας, εκβάλλει στη γειτονική Μεσόγειο Θάλασσα.

Πώς είναι το κλίμα στην Αλβανία;

Ο καιρός και η θερμοκρασία στην Αλβανία εξαρτώνται κυρίως από το υψόμετρο στο οποίο βρίσκεστε. Στα βουνά, όπως το Κόραμπ, σε υψόμετρο άνω των 2000 μέτρων, κάνει πολύ περισσότερο κρύο απ' ό,τι στις πιο επίπεδες παράκτιες περιοχές. Αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό το χειμώνα. Όταν χιονίζει πολύ, οι κάτοικοι των ορεινών χωριών αποκόπτονται εν μέρει από τον έξω κόσμο. Επομένως, πρέπει να προετοιμάζονται εκ των προτέρων για το χειμώνα. Αντίθετα, το κλίμα σε άλλες περιοχές της Αλβανίας είναι θερμό το καλοκαίρι.

Η πρωτεύουσα της Αλβανίας

Αυτό το άγαλμα στην αλβανική πρωτεύουσα Τίρανα απεικονίζει τον εθνικό ήρωα Σκεντέρμπεη.

Στα Τίρανα βρίσκεται το μεγαλύτερο λιμάνι και το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Αλβανίας. Πολλοί κρατικοί οργανισμοί έχουν την έδρα τους εδώ. Τα Τίρανα είναι επίσης το κέντρο της Αλβανίας όσον αφορά τον πολιτισμό. Πολλά κτίρια μαρτυρούν την πολυτάραχη ιστορία της χώρας.

Υπάρχουν πολλές αντιθέσεις στην αλβανική πρωτεύουσα Τίρανα. Εδώ θα βρείτε υπέροχα κτίρια, ορισμένα από τα οποία χρονολογούνται από τη σοσιαλιστική εποχή (βλ. επίσης ιστορία και πολιτική), καθώς και απλές καλύβες. Στους δρόμους, παραδοσιακές άμαξες με γαϊδούρια σέρνονται δίπλα στις πολυτελείς λιμουζίνες. Η πρωτεύουσα της Αλβανίας είναι ένα καλό παράδειγμα για το πώς η χώρα βρίσκεται οικονομικά σε ανοδική πορεία, ενώ κάποιοι άνθρωποι ζούνε στη φτώχεια.

Ο επίσημος πληθυσμός της πόλης είναι λίγο πάνω από 600.000, αλλά εκτιμάται ότι στα Τίρανα ζουν πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν καταγράφηκαν, οπότε υποθέτουμε ότι είναι 900.000 άνθρωποι, δηλαδή περίπου το 1/3 περισσότεροι. Πολλοί πλούσιοι ζουν στην πόλη, ενώ πολλοί φτωχοί ζουν στα περίχωρά της. Συχνά έχουν μετακομήσει από την ύπαιθρο στην πόλη για να βρουν δουλειά εκεί (αστυφιλία).

Πού ακριβώς βρίσκονται τα Τίρανα - η πρωτεύουσα της Αλβανίας;

Τα Τίρανα βρίσκονται στη μετάβαση από την επίπεδη ακτή σε ένα λοφώδες τοπίο, στο κεντρικό τμήμα της Αλβανίας. Ο ποταμός που τη διαρρέει ονομάζεται επίσης Τίρανα. Υπάρχουν αρκετές τεχνητές λίμνες στην περιοχή. Η πιο διάσημη είναι η λίμνη των Τιράνων, η οποία δημιουργήθηκε το 1956.

Πώς είναι το κλίμα στα Τίρανα;

Το κλίμα στα Τίρανα είναι μεσογειακό. Το καλοκαίρι κάνει ζέστη. Λόγω της κλιματικής αλλαγής, είναι πιο ζεστά τώρα από ό,τι τις προηγούμενες δεκαετίες. Αλλά μπορεί τον χειμώνα κάνει κρύο. Ο ψυχρότερος μήνας στα Τίρανα είναι ο Ιανουάριος.

Αλβανία από ψηλά

Η Αλβανία είναι μια οικονομικά πολύ φτωχή χώρα, αλλά παρ' όλα αυτά πλούσια σε ποικίλο πολιτισμό, φύση και υπέροχα τοπία. Πολλά μέρη της χώρας είναι παρθένα και σχεδόν εντελώς φυσικά. Με τη βοήθεια αυτού του βίντεο, μπορείτε να αποκτήσετε τη δική σας εντύπωση για τη χώρα και να θαυμάσετε την Αλβανία από ψηλά.

 

 

Leave a Reply