Ανδόρρα Ιστορία και Πολιτική

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική    Καθημερινότητα      Φαγητά     Παιδιά και σχολείο

Ιστορία της Ανδόρρας: οι πρώτοι έποικοι

Οι άνθρωποι ζούσαν στα Πυρηναία από τη λίθινη εποχή, μεταξύ άλλων και στην περιοχή της σημερινής Ανδόρρας.

Οι άνθρωποι ζούσαν στην περιοχή της σημερινής Ανδόρρας από τη λίθινη εποχή, όπως δείχνουν τα ευρήματα. Έχουν βρεθεί κομμάτια κεραμικής, πέτρινα γλυπτά και σπηλαιογραφίες.

Τον 2ο αιώνα π.Χ., ένας ιστορικός αναφέρει τους κατοίκους των κοιλάδων της Ανδόρρας σε σχέση με τη διάβαση των Πυρηναίων από τον Αννίβα. Ο Αννίβας, ένας από τους μεγαλύτερους στρατηγούς της αρχαιότητας, διέσχισε τα Πυρηναία τον χειμώνα του 218 π.Χ. κατά τη διάρκεια του Β’ Καρχηδονιακού Πολέμου, με στόχο την εισβολή στην Ιταλία. Η διάβαση αυτή θεωρείται ένα από τα πιο εκπληκτικά κατορθώματα στην παγκόσμια στρατιωτική ιστορία.

Υπό τον Αύγουστο, η Ανδόρρα έγινε επίσης μέρος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Αργότερα, έφτασαν οι Βησιγότθοι (ένας δυτικός κλάδος των νομαδικών γερμανικών φύλων που αναφέρονται συλλογικά ως Γότθοι), οι Μαυριτανοί (Οι Μαυριτανοί ήταν οι Μουσουλμάνοι κάτοικοι, κατά την περίοδο του Μεσαίωνα, του Μαρόκου, της Δυτικής Σαχάρας, της Δυτικής Αλγερίας, της Μαυριτανίας, της Ιβηρικής χερσονήσου, της Σικελίας και της Μάλτας ) και οι Φράγκοι (ένα σύνολο γερμανικών φύλων, το όνομα του οποίου αναφέρεται για πρώτη φορά σε ρωμαϊκές πηγές του 3ου αιώνα, συνδεδεμένο με φυλές στον Ρήνο).

Η Ισπανική Μαργαρίτα ήταν μέρος της Φραγκικής Αυτοκρατορίας.

 

Η Ανδόρρα ως μέρος της Ισπανικής Αυτοκρατορίας

Από το έτος 778, η Ανδόρρα ανήκε στη Φραγκική Αυτοκρατορία ως τμήμα της Ισπανικής Αυτοκρατορίας. Ο Καρλομάγνος είχε κατακτήσει την περιοχή από τους Μαυριτανούς.

Η ανακατάληψη ολόκληρης της Ιβηρικής Χερσονήσου από τους Μαυριτανούς (Reconquista) ξεκίνησε τότε από την Ισπανική Αυτοκρατορία. Η Ισπανική Αυτοκρατορία με τη σειρά της αποτελούνταν από έναν αριθμό κομητειών. Ο κόμης του Urgell(Ουρζέλ), ένας από αυτούς τους νομούς, έλαβε τα εδάφη της Ανδόρρας ως φέουδο το 839.

Κοινοτικός κανόνας στην Ανδόρρα

Αυτό το μνημείο μνημονεύει τη συνθήκη μεταξύ του επισκόπου του Urgell και του κόμη του Foix.

Ο κόμης του Urgell (Ουρζέλ) πούλησε την Ανδόρρα στον επίσκοπο του Ουρζέλ το 1133. Ο επίσκοπος ανέθεσε την υπεράσπιση της περιοχής στην ευγενή οικογένεια Caboet. Αυτοί με τη σειρά τους έλαβαν γη ως φέουδο.

Μέσω γάμου, η περιοχή περιήλθε τελικά στην οικογένεια της κομητείας Foix (βόρεια της Ανδόρρας) το 1202. Τώρα βρίσκονταν σε πόλεμο με τους επισκόπους του Ουρζέλ. Το 1278, συμφώνησαν τελικά σε μια συνθήκη ότι και οι δύο πλευρές θα κυβερνούσαν την Ανδόρρα. Αυτή ήταν η αρχή της κοινής διακυβέρνησης της Ισπανίας και της Γαλλίας, η οποία διήρκεσε μέχρι το 1993. Έτσι ιδρύθηκε το Πριγκιπάτο της Ανδόρρας.

Ωστόσο, η κυριαρχία του κόμη του Foix μεταβιβάστηκε στο γαλλικό στέμμα το 1594 και έτσι αργότερα στον πρόεδρο της Γαλλίας.

Τον 18ο και 19ο αιώνα, υπήρξαν συγκρούσεις με την Ισπανία, η οποία εισήγαγε υψηλούς φόρους στα καταλανικά προϊόντα. Τα προϊόντα της Ανδόρρας απαλλάχθηκαν τελικά από αυτό. Ωστόσο, η οικονομική και πολιτική κατάσταση δεν ήταν σταθερή. Μέχρι το 1900, μόνο περίπου 6000 άνθρωποι ζούσαν στην Ανδόρρα.

Η Ανδόρρα τον 20ό αιώνα

Χτίστηκαν επίσης ξενοδοχεία.

Η υποδομή επεκτάθηκε τον 20ό αιώνα. Διανοίχτηκαν δρόμοι και ένα δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Το πρώτο χιονοδρομικό κέντρο κατασκευάστηκε το 1934. Μόλις τη δεκαετία του 1950 ο πληθυσμός της Ανδόρρας άρχισε να αυξάνεται.

Το 1970 ζούσαν εδώ μόλις 20.000 άνθρωποι, 35.000 το 1980 και 85.000 το 2010. Μόλις το 1971 δόθηκε στις γυναίκες το δικαίωμα ψήφου. Το 1973, οι δύο συγκυβερνήτες της Ανδόρρας συναντήθηκαν για πρώτη φορά από το 1278, ο Τζοάν Μαρτί  Αλάνις ως επίσκοπος του Ουρζέλ και ο Ζωρζ Πομπιντού ως Γάλλος πρόεδρος.

 

Το Σύνταγμα του 1993

Το κοινοβούλιο της Ανδόρρας συνεδριάζει σε αυτό το όμορφο σπίτι.

Το 1993 η Ανδόρρα έλαβε σύνταγμα και έγινε έτσι κυρίαρχο κράτος. Δημιουργήθηκε ένα σύγχρονο κοινοβουλευτικό-δημοκρατικό σύστημα. Οι δύο συν-πρίγκιπες εξακολουθούν να είναι ο αρχηγός του κράτους της Ανδόρρας, αλλά έχουν μόνο αντιπροσωπευτική λειτουργία. Αυτοί είναι ο Zoάν Ενρίκ Βίβες Σισίλια ως επίσκοπος της Ουρζέλ και ο Εμανουέλ Μακρόν ως Γάλλος πρόεδρος.

Η Ανδόρρα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης και ως εκ τούτου έχει ως νόμισμά της το ευρώ. Ωστόσο, η Ανδόρρα δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Αρχηγός της κυβέρνησης από το 2019 είναι ο Ξαβιέ Εσπό Ζαμόρα.

Leave a Reply