Συνοπτικά Προφίλ Χώρα Άνθρωποι Ζώα και φυτά Οικονομία Ιστορία και πολιτική Καθημερινότητα Ποιος είναι ο Πάπας; Καθημερινότητα Πάπα
Η προέλευση: Βασιλική του Αγίου Πέτρου
Ο Άγιος Πέτρος ο Απόστολος λέγεται ότι θάφτηκε στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα η Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Ήδη από το 324, χτίστηκε μια εκκλησία σε αυτή τη θέση και αφιερώθηκε στον Άγιο Πέτρο. Η τοποθεσία έγινε τόπος προσκυνήματος. Το 1507, αυτή η πρώτη εκκλησία κατεδαφίστηκε και αντικαταστάθηκε από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Η κατασκευή διήρκεσε πολλά χρόνια και η νέα Βασιλική του Αγίου Πέτρου εγκαινιάστηκε το 1626.
Από το 600 περίπου, ο επίσκοπος της Ρώμης αποκαλούσε τον εαυτό του "Πάπα". Η αξίωσή του για ηγεσία βασιζόταν στο γεγονός ότι ο απόστολος Πέτρος ήταν ο πρώτος επίσκοπος της Ρώμης. Ο Ιησούς είχε δώσει στον Πέτρο και στους επόμενους επισκόπους της Ρώμης προτεραιότητα ως ηγέτες όλων των Χριστιανών.
Τα Παπικά Κράτη - και το τέλος τους
Μετά την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, οι πάπες διεκδίκησαν την κυριαρχία στην επικράτεια της πόλης της Ρώμης. Το 754, ο Πιπένιος Γ΄, βασιλιάς των Φράγκων (Οι Φράγκοι ήταν ένα σύνολο γερμανικών φύλων, το όνομα του οποίου αναφέρεται για πρώτη φορά σε ρωμαϊκές πηγές του 3ου αιώνα, συνδεδεμένο με φυλές στον Ρήνο), έδωσε στον Πάπα γη γύρω από τη Ρώμη (δώρο του Πιπένιου). Το δώρο αυτό αποτέλεσε τη βάση του Παπικού Κράτους. Η κατοικία των παπών ήταν αρχικά το ανάκτορο του Λατερανού (έξω από το Βατικανό).
Μόλις τον 14ο αιώνα ο λόφος του Βατικανού έγινε η έδρα των παπών και το κέντρο του Παπικού Κράτους. Στη συνέχεια επεκτάθηκε όλο και περισσότερο. Η κατασκευή της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου ξεκίνησε το 1507, ενώ προστέθηκαν παρεκκλήσια, διοικητικά κτίρια, οχυρώσεις και καταλύματα. Η κατασκευή του Αποστολικού Παλατιού ξεκίνησε το 1589. Το κτίριο αυτό αποτελεί την επίσημη κατοικία του Πάπα.
Τα Παπικά Κράτη κάλυπταν πολύ μεγαλύτερη έκταση από ό,τι το Βατικανό σήμερα. Το 1870, τα Παπικά Κράτη έγιναν μέρος του Βασιλείου της Ιταλίας. Η Ρώμη έγινε η πρωτεύουσα της Ιταλίας. Αυτό σήμαινε ότι τα Παπικά Κράτη δεν υπήρχαν πλέον.
Το Ρωμαϊκό Ζήτημα
Τι καθεστώς είχε τώρα η επικράτεια του Βατικανού και άρα το κέντρο εξουσίας της Καθολικής Εκκλησίας; Αυτό παρέμενε ασαφές από το 1870 και μετά. Αυτή η σύγκρουση ονομάζεται «Ρωμαϊκό Ζήτημα». Η έδρα του Πάπα παρέμεινε στο Βατικανό, αλλά πολιτικά ο Πάπας στερήθηκε την εξουσία του. Πάπας εκείνη την εποχή ήταν ο Πίος Θ'. Ωστόσο, ο ίδιος και οι διάδοχοί του δεν αναγνώρισαν αυτή την κατάσταση.
Ένα νέο κράτος αναδύεται: το Βατικανό
Μόλις το 1929 αποσαφηνίστηκε το καθεστώς της Πόλης του Βατικανού στη Συνθήκη του Λατερανού. Η ανεξαρτησία του Βατικανού ήταν πλέον εγγυημένη από το ιταλικό κράτος, η Ρώμη παρέμεινε η έδρα της ιταλικής κυβέρνησης.(Κάτι ανάλογο συμβαίνει με το Άγιο Όρος και την Ελλάδα, με τη διαφορά ότι το Άγιο Όρος είναι αυτόνομο και όχι ανεξάρτητο). Την ίδια χρονιά, ένα νέο σύνταγμα τέθηκε σε ισχύ για το νέο κράτος της Πόλης του Βατικανού.
Ο Πάπας και η εκλογή του Πάπα
Ο Πάπας είναι ο αρχηγός του κράτους και έχει όλη την κρατική εξουσία. Εάν ένας πάπας πεθάνει, οργανώνονται παπικές εκλογές από το Κολέγιο των Καρδιναλίων. Η συγκέντρωση των καρδιναλίων που έχουν δικαίωμα ψήφου για την εκλογή του Πάπα ονομάζεται κονκλάβιο. Μερικοί από τους νόμους και τις παραδόσεις που εμπλέκονται στην εκλογή πάπα είναι παλιοί αιώνων.
Οι καρδινάλιοι συναντιούνται στην Καπέλα Σιξτίνα (παρεκκλήσιο του Αποστολικού Παλατιού, της επίσημης κατοικίας του Πάπα) και μένουν κλειδωμένοι μέχρι να συμφωνήσουν για έναν πάπα. Αυτό ισχύει όταν ένας υποψήφιος εκλέγεται Πάπας με πλειοψηφία δύο τρίτων.
Τα ψηφοδέλτια από όλες τις αποτυχημένες κάλπες καίγονται με βρεγμένο άχυρο έτσι ώστε να σηκωθεί μαύρος καπνός από το παρεκκλήσι. Εάν η εκλογή είναι επιτυχής, καίγεται ξερό άχυρο με ελαφριές ίνες (ρυμούλκηση) ώστε να σηκωθεί λευκός καπνός και ο κόσμος να μάθει ότι εκλέχθηκε νέος πάπας. Τότε ανακοινώνεται: «Habemus papam». (Έχουμε παπά).
Μόλις το 1929 αποσαφηνίστηκε το καθεστώς της Πόλης του Βατικανού στη Συνθήκη του Λατερανού. Η ανεξαρτησία του Βατικανού ήταν πλέον εγγυημένη από το ιταλικό κράτος, η Ρώμη παρέμεινε η έδρα της ιταλικής κυβέρνησης. Την ίδια χρονιά, ένα νέο σύνταγμα τέθηκε σε ισχύ για το νέο κράτος της Πόλης του Βατικανού.