Βέλγιο Παιδιά και σχολείο

Συνοπτικά   Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά

Πολλή φασαρία για το τίποτα

Όπως στο νηπιαγωγείο
Οι ενήλικες συχνά λένε ότι τα παιδιά τσακώνονται για μικρά πράγματα. Στο Βέλγιο, υπάρχουν Φλαμανδοί που μιλούν ολλανδικά και Βαλώνοι που μιλούν γαλλικά. Στο παρελθόν, υπήρχαν πολλές διαφωνίες μεταξύ αυτών των ομάδων και ακόμη και σήμερα, τα μέλη των Φλαμανδών συχνά διαφωνούν με τους Βαλώνους. Συχνά δεν υπάρχει κανένας λόγος γι' αυτό, είναι απλώς θέμα καταγωγής και προκαταλήψεων ο ένας εναντίον του άλλου.

Για παράδειγμα, λέγεται ότι οι Φλαμανδοί είναι πολύ ντροπαλοί και έχουν πρόβλημα να πλησιάσουν τους ανθρώπους. Οι Βαλώνοι είναι πιο ανοιχτοί, αλλά και ανοργάνωτοι και μερικές φορές μπερδεμένοι. Πολλοί Βέλγοι συμφωνούν με αυτές τις προκαταλήψεις. Ωστόσο, για να ελέγξετε πραγματικά αν ισχύει κάτι τέτοιο, θα πρέπει ίσως να ταξιδέψετε ο ίδιος στο Βέλγιο και να αποκτήσετε μια εικόνα των ανθρώπων αντί να ακούτε προαιώνιες προκαταλήψεις. Οι ενήλικες συμπεριφέρονται μερικές φορές όπως στο νηπιαγωγείο.

Ποια είναι τα ονόματα των παιδιών στο Βέλγιο;

Το Βέλγιο έχει επίσης έναν κατάλογο επιτυχίας των πρώτων ονομάτων που αλλάζει από χρόνο σε χρόνο. Είναι αξιοσημείωτο ότι υπάρχουν, φυσικά, πολλά ονόματα που ακούγονται στα γαλλικά, όπως Marie, Elise, Julie, Camille, Juliette ή Chloé. Τα αγόρια ονομάζονται συχνά Louis, Liam, Maxime, Jules, Victor ή Alexandre. Αλλά θα συναντήσετε επίσης τα Emma, Lea ή Charlotte μαζί με τα Clara, Sarah, Laura, Luna, Nia ή Ella. Όπως και τους Loah, Lucas, Mathis, Thomas, Adam, Arthur ή Mohamed. Ο Τομ, ο Λαρς και ο Σιμόν δεν είναι επίσης ασυνήθιστοι. Δημοφιλή πρώτα ονόματα μεταξύ των Φλαμανδών είναι τα Milan, Wout, Robbe, Senne ή Seppe, Dann και Rune.

Ευθανασία για τα παιδιά

Στο Βέλγιο υπάρχει ευθανασία για τα παιδιά. Αυτό προβλέπεται σε νόμο. Εάν τα παιδιά είναι ανίατα άρρωστα και πονάνε πολύ, μπορούν να υποβληθούν σε ευθανασία. Φυσικά, αυτό είναι δυνατό μόνο με τη συγκατάθεση των γονέων και του ενδιαφερόμενου παιδιού. Το παιδί πρέπει να έχει εκφράσει το ίδιο την επιθυμία του. Δεν υπάρχει τέτοιος νόμος στην Ελλάδα, όπου δεν επιτρέπεται η ευθανασία για τα παιδιά. Αλλά και στο Βέλγιο το θέμα συζητήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα χρώματα της εικόνας σημαίνουν: "Η αθανασία δεν μπορεί να γίνει χωρίς την αθανασία":

Μπλε: επιτρέπεται η ενεργητική ευθανασία
Κίτρινο: Επιτρέπεται η υποβοηθούμενη αυτοκτονία
Πράσινο: Επιτρέπεται η παθητική ή έμμεση ευθανασία
Κόκκινο: Καμία μορφή ευθανασίας δεν είναι νόμιμη / Όλες οι μορφές ευθανασίας απαγορεύονται από το νόμο
Μαύρο: Ασαφής νομική κατάσταση

 

Μια βελγική σχολική τάξη πηγαίνει εκδρομή.

Υποχρεωτική εκπαίδευση και δημοτικό σχολείο

Στο Βέλγιο, η σχολική εκπαίδευση είναι υποχρεωτική μέχρι την ηλικία των 18 ετών. Μέχρι την ηλικία των 15 ετών, το σχολείο πρέπει να παρακολουθείται με πλήρες ωράριο, ενώ στη συνέχεια είναι δυνατή και η μερική φοίτηση. Οι Βέλγοι μαθητές μπορούν επίσης να ξεκινήσουν μαθητεία στην ηλικία των 15 ετών. Αυτή διαρκεί στη συνέχεια τρία χρόνια. Ωστόσο, όλα τα παιδιά πρέπει να παρακολουθούν το σχολείο μέχρι την ηλικία των 18 ετών. Η

Τα παιδιά στο Βέλγιο μαθαίνουν να διαβάζουν από μόνα τους από νωρίς.

μαθητεία συνδυάζει τα δύο. Το δημοτικό σχολείο ονομάζεται δημοτικό σχολείο και διαρκεί συνολικά έξι χρόνια. Ακολουθεί το απολυτήριο δημοτικού σχολείου.
Ακολουθεί η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η οποία χωρίζεται σε δύο στάδια, το καθένα από τα οποία διαρκεί δύο χρόνια. Ξεκινά με το στάδιο της παρατήρησης, ακολουθεί το στάδιο του προσανατολισμού και στη συνέχεια το στάδιο του προσδιορισμού. Κατά τη διάρκεια του σταδίου προσανατολισμού, οι μαθητές μπορούν στη συνέχεια να αποφασίσουν ποια κύρια και δευτερεύοντα μαθήματα επιθυμούν να σπουδάσουν. Εδώ γίνεται περαιτέρω διάκριση μεταξύ τριών διαφορετικών μορφών διδασκαλίας: γενική εκπαίδευση, τεχνική εκπαίδευση και επαγγελματική εκπαίδευση.

Το σχολικό έτος στο Βέλγιο αρχίζει πάντα την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει στις 30 Ιουνίου. Τα παιδιά έχουν διακοπές τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, δηλαδή πάντα δύο μήνες. Υπάρχουν επίσης διακοπές τα Χριστούγεννα, το Πάσχα και το Καρναβάλι. Τα βελγικά σχολεία είναι ολοήμερα σχολεία, με τα μαθήματα να διαρκούν μέχρι το απόγευμα.

Τα παιδιά στο Βέλγιο μαθαίνουν να μελετούν μόνα τους από νωρίς.

Επιτυχίες στη σχολική σύγκριση!

Το Βέλγιο έχει πάντα πολύ καλές επιδόσεις στις σχολικές συγκρίσεις. Ειδικά η Φλάνδρα ξεχωρίζει εδώ. Εδώ, η υποστήριξη των παιδιών αρχίζει από το νηπιαγωγείο και, σε αντίθεση με τα περισσότερα γερμανικά κρατίδια, το δημοτικό σχολείο διαρκεί έξι χρόνια, ώστε οι διαφορές μεταξύ των παιδιών να εξισώνονται σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Υπάρχουν επίσης κοινωνικές διαφορές στο Βέλγιο, αλλά οι συνέπειες δεν είναι τόσο αισθητές όσο στη Γερμανία. Τα σχολεία στο Βέλγιο λειτουργούν πολύ ανεξάρτητα και συνεπώς είναι πολύ περισσότερο υπεύθυνα για την επιτυχία ή την αποτυχία και καταβάλλουν ανάλογη προσπάθεια. Δεν υπάρχουν προγράμματα σπουδών, αλλά τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί επιθεωρούνται κάθε λίγα χρόνια για να διασφαλιστεί ότι διδάσκουν σωστά.

Κάθε μαθητής είναι και μαθαίνει διαφορετικά. Η συνεκτίμηση αυτού του γεγονότος είναι πολύ σημαντική για τους Βέλγους.

Υποστήριξη για όλους

Σε ορισμένα σχολεία, για παράδειγμα, τα παιδιά βρίσκονται στη δεύτερη τάξη στα μαθηματικά, αλλά πηγαίνουν στην πρώτη τάξη για να μάθουν να διαβάζουν, αν εξακολουθούν να έχουν δυσκολίες στην ανάγνωση και τη γραφή. Συχνά, δεν διδάσκει μόνο ένας δάσκαλος, αλλά δύο δάσκαλοι φροντίζουν μια τάξη. Η τρίτη και η τέταρτη τάξη διδάσκονται επίσης μαζί, έτσι ώστε τα παιδιά -αν μαθαίνουν πιο αργά- να μην μπορούν να μένουν καθιστά όπως εδώ στη Γερμανία.
Τύποι σχολείων στο Βέλγιο

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά διαφορετικά σχολεία στο Βέλγιο. Υπάρχουν σχολεία που χρηματοδοτούνται εξ ολοκλήρου από το κράτος, σχολεία που λαμβάνουν επιδοτήσεις από το κράτος, σχολεία που διοικούνται από τις τοπικές αρχές, σχολεία που διοικούνται από μεμονωμένες θρησκευτικές κοινότητες και ανεξάρτητα σχολεία. Τα παιδιά μπορούν επίσης να φοιτήσουν σε δημόσια σχολεία. Η φοίτηση σε ένα κρατικό σχολείο δεν κοστίζει τίποτα.

Καθώς όμως τα σχολεία βρίσκονται κατά κάποιο τρόπο σε ανταγωνισμό μεταξύ τους, όλα θέλουν να είναι καλά, ώστε ο αριθμός των μαθητών να είναι όσο το δυνατόν υψηλότερος. Αυτό έχει θετικό αντίκτυπο στη διδασκαλία. Οι μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Γερμανία, για παράδειγμα, πρέπει να πηγαίνουν στο δημοτικό σχολείο ακριβώς εκεί όπου ζουν. Στο Βέλγιο, τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς οι γονείς αποφασίζουν οι ίδιοι πού θα στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

 

Leave a Reply