Βουλγαρία Άνθρωποι

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά         Χριστούγεννα

Σημαντική συνάντηση στη Βουλγαρία: Οι τρεις γυναίκες είναι κάτοικοι Βουλγαρίας.

Κάτοικοι της Βουλγαρίας

Στη Βουλγαρία ζουν περίπου 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι. Η πλειονότητα των κατοίκων της Βουλγαρίας, δηλαδή το 76%, ζει σε πόλη. Οι περισσότερες πόλεις βρίσκονται στα πεδινά. Μετά τη Σόφια, η Φιλιππούπολη, η Βάρνα, το Μπουργκάς, η Ρούσε και η Στάρα Ζαγόρα είναι οι μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.

Ο χάρτης δείχνει πού ζούσε η πλειονότητα των Βουλγάρων στη Βουλγαρία το 2011 (κόκκινες αποχρώσεις) και πού ζούσε η πλειονότητα των Τούρκων (πράσινες αποχρώσεις)

Κατά μέσο όρο, κάθε γυναίκα στη Βουλγαρία έχει 1,5 παιδιά. Πολλοί Βούλγαροι εγκατέλειψαν την πατρίδα τους τη δεκαετία του 1990 για να αναζητήσουν εργασία αλλού, ιδίως στην Ισπανία, την Ιταλία και τη Γερμανία. Το 76% των Βουλγάρων ανήκουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Το 1,1 τοις εκατό είναι προτεστάντες και το 0,8 τοις εκατό είναι καθολικοί. Το 10 τοις εκατό είναι μουσουλμάνοι.

Εθνότητα των κατοίκων της Βουλγαρίας: Βούλγαροι, Τούρκοι και Ρομά

Το 85 τοις εκατό του πληθυσμού είναι Βούλγαροι. Οι Βούλγαροι είναι νοτιοσλαβικός λαός και επομένως συγγενεύουν με τους Σέρβους, τους Κροάτες και τους Βορειομακεδόνες. Περίπου το ένα τέταρτο έως το ένα τρίτο των Βουλγάρων κατάγονται από τις νότιες περιοχές της Θράκης και της Μακεδονίας, από όπου κατέφυγαν στις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι και μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αυτοί οι Βούλγαροι φορούν παραδοσιακή φορεσιά. Οι περισσότεροι κάτοικοι της Βουλγαρίας ανήκουν σε αυτή την εθνοτική ομάδα.

Σχεδόν το 9% των κατοίκων της Βουλγαρίας είναι Τούρκοι. Είναι επίσης γνωστοί ως Βαλκάνιοι Τούρκοι. Εγκαταστάθηκαν στα Βαλκάνια από τον 14ο αιώνα, όταν η περιοχή αυτή αποτελούσε τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Πολλοί Τούρκοι παρέμειναν στη συνέχεια εκεί, ακόμη και όταν η οθωμανική (τουρκική) κυριαρχία απωθήθηκε από τον 19ο αιώνα και μετά.

Το 4,9% των κατοίκων είναι Ρομά. Αυτή η εθνοτική ομάδα ζει επίσης στη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία. Παντού αποτελούν μειονότητα χωρίς δικό τους κράτος. Αυτό που έχουν κοινό είναι η γλώσσα τους, η Ρομά. Παλαιότερα οι Ρομά διώκονταν και εκδιώκονταν. Ακόμη και σήμερα, είναι ως επί το πλείστον παρείσακτοι στην κοινωνία. Λαμβάνουν φτωχότερη εκπαίδευση και δυσκολεύονται να βρουν δουλειά σε σχέση με τους άλλους. Τους προσβάλλουν και οι άνθρωποι τους περιφρονούν.

Υπάρχουν ακόμη μικρές μειονότητες που ζουν στη Βουλγαρία. Αυτές είναι οι Ρώσοι, οι Αρμένιοι, οι Ρουμάνοι και οι Πομάκοι. Οι Πομάκοι είναι μουσουλμάνοι που ζουν στη νοτιοδυτική Βουλγαρία.

Έτσι μοιάζει το βουλγαρικό αλφάβητο σε καλλιγραφική γραφή. Αυτά τα γράμματα χρησιμοποιούνται για να γραφτεί η βουλγαρική γλώσσα, η γλώσσα της Βουλγαρίας.

Ποια γλώσσα ομιλείται στη Βουλγαρία;

Η βουλγαρική είναι η επίσημη γλώσσα στη Βουλγαρία. Την ομιλούν επίσης όλοι οι κάτοικοι, αν και μόνο το 85 τοις εκατό τη μιλούν ως μητρική τους γλώσσα. Οι Βούλγαροι τουρκικής καταγωγής μιλούν την τουρκική ως μητρική τους γλώσσα. Ωστόσο, τα τουρκικά τους διαφέρουν από τα τουρκικά που ομιλούνται στην Τουρκία. Έχει επηρεαστεί από τη βουλγαρική γλώσσα. Τα μέλη των Ρομά μιλούν επίσης τη δική τους γλώσσα, την Romani.

Η βουλγαρική γλώσσα είναι σλαβική γλώσσα και ανήκει στον νοτιοσλαβικό κλάδο. Είναι μία από τις παλαιότερες σλαβικές γλώσσες. Είναι ασυνήθιστη ως προς το ότι δεν υπάρχουν γραμματικές πτώσεις και δεν υπάρχουν απαρέμφατα (βασική μορφή της λέξης / ρήματος Tu).

Η βουλγαρική γλώσσα γράφεται με κυριλλικά γράμματα. Τα πεζά γράμματα έχουν μερικές φορές πολύ διαφορετική εμφάνιση από τα κανονικά όρθια γράμματα.

 

 

Δύο γυναίκες φορούν παραδοσιακές φορεσιές κατά τη διάρκεια της συγκομιδής.
Αυτός ο Βούλγαρος παίζει ακορντεόν.
Οι δυο τους μαζεύουν τριαντάφυλλα για ροδέλαιο.

 

Αφήστε μια απάντηση