Συνοπτικά Προφίλ Χώρα Άνθρωποι Ζώα και φυτά Οικονομία Ιστορία και πολιτική Καθημερινότητα Φαγητά Παιδιά και σχολείο Χαρακτηριστικά
Πρώιμοι χρόνοι στην Ελλάδα
Οι άνθρωποι ζουν στην ελληνική επικράτεια εδώ και πολλούς αιώνες. Ακόμη και στη νεολιθική εποχή, υπήρχαν εδώ αγρότες που εξέτρεφαν βοοειδή και καλλιεργούσαν σιτηρά. Η αρχαία Ελλάδα είναι επίσης γνωστή ως το λίκνο της Ευρώπης λόγω των πρώτων επιτευγμάτων των φιλοσόφων, των επιστημόνων και των ποιητών.
Αρχικά οι Κυκλαδίτες και μετά οι Μινωίτες γύρω στο 3000- 2500 π.Χ. δημιούργησαν από τους πρώτους προηγμένους πολιτισμούς στον κόσμο. Από αυτούς επηρεάστηκε και ένας άλλος ελληνικός πολιτισμός , ο πολιτισμός των Μυκηναίων.
Οι Μυκήνες και οι Δωριείς
Ο πρώτος σημαντικός πολιτισμός στην ελληνική ενδοχώρα (αλλά και της Ευρώπης) ήταν ο πολιτισμός των Μυκηνών. Εμφανίστηκε γύρω στο 1600 π.Χ. Η πόλη των Μυκηνών ήταν το κέντρο του. Ο μυκηναϊκός πολιτισμός καταστράφηκε γύρω στο 1200 π.Χ. Δεν είναι γνωστό γιατί χάθηκε αυτός ο πολιτισμός.
Τον ακολούθησαν οι Δωριείς, οι οποίοι μετανάστευσαν στην Ελλάδα αυτή περίπου την εποχή και εξαπλώθηκαν στα νησιά του Αιγαίου και στις ακτές της Μικράς Ασίας. Θεωρείται ότι την εποχή αυτή έλαβε χώρα και ο Τρωικός Πόλεμος, τον οποίο ανέφερε ο ποιητής Όμηρος.
Παρεμπιπτόντως, οι Δωριείς θεωρούνται οι πρόγονοι των Σπαρτιατών. Η Σπάρτη ιδρύθηκε από τους Δωριείς γύρω στο 900 π.Χ.
(Περισσότερα για αυτά μπορείτε να μάθετε στο άλλο μου blog πατώντας ΕΔΩ)
Αρχαϊκά χρόνια
Ακολούθησε μια περίοδος γνωστή ως αρχαϊκή εποχή. Αυτή διήρκεσε από το 800 έως το 500 π.Χ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο πληθυσμός στην Ελλάδα αυξήθηκε και οι Έλληνες ίδρυσαν πολλές αποικίες στην περιοχή της Μεσογείου. Εμφανίστηκαν επίσης οι πρώτες πόλεις-κράτη.
Οι Έλληνες υιοθέτησαν το αλφάβητο από τους Φοίνικες και δημιούργησαν έτσι τον πρόδρομο για όλα τα άλλα ευρωπαϊκά αλφάβητα.
Η ελληνική κλασική περίοδος
Κατά τη διάρκεια του 5ου αιώνα π.Χ., η τέχνη και η αρχιτεκτονική άκμασαν στην Ελλάδα. Οι πόλεις-κράτη της Αθήνας και της Σπάρτης ήταν ιδιαίτερα σημαντικές. Οι Έλληνες αμύνθηκαν με επιτυχία εναντίον των Περσών στους Περσικούς Πολέμους. Η μάχη του Μαραθώνα, στην οποία οι Έλληνες νίκησαν τους Πέρσες, έγινε διάσημη. Παρεμπιπτόντως, ο αγώνας δρόμου του Μαραθώνα προέρχεται από αυτή τη μάχη.
Αλέξανδρος ο Μέγας
Μια σημαντική μορφή της ελληνικής ιστορίας ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος (από το 336 π.Χ. έως το 323 π.Χ.). Ο Αλέξανδρος νίκησε τους Έλληνες και στη συνέχεια ξεκίνησε να κατακτήσει την τεράστια Περσική Αυτοκρατορία. Αρχικά νίκησε τους Πέρσες στη Μικρά Ασία πριν ταξιδέψει ακόμη πιο μακριά με τον στρατό του.
Έφτασε στην Αίγυπτο για να ιδρύσει εκεί μια πόλη, η οποία ονομάστηκε από το όνομά του Αλεξάνδρεια. Ταξίδεψε όλο και πιο ανατολικά για να κατακτήσει και άλλες χώρες. Ο Αλέξανδρος έφτασε τελικά στην Ινδία, όπου η Περσική Αυτοκρατορία έληγε τότε. Οι Ινδοί νικήθηκαν επίσης από τον Αλέξανδρο.
Ωστόσο, οι στρατιώτες του δεν είχαν πλέον διάθεση για το επίπονο ταξίδι. Αντιστάθηκαν και στο τέλος ο Αλέξανδρος αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα παραπάνω επισκεφτείτε το άλλο μου μπλοκ πατώντας ΕΔΩ
Από τους Ρωμαίους στους Βυζαντινούς
Μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου, δημιουργήθηκαν διαμάχες μεταξύ των διαδόχων του. Οι Ρωμαίοι κατάφεραν τελικά να ενσωματώσουν τα πολλά μικρά κράτη που αποτελούσαν την Ελλάδα στη μεγάλη αυτοκρατορία τους. Το 146 π.Χ., η Ελλάδα έγινε μέρος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Ωστόσο, ο ελληνικός πολιτισμός συνέχισε να επηρεάζει τον ρωμαϊκό πολιτισμό και έτσι έζησε. Αλλά η πολιτική ανεξαρτησία της Ελλάδας έφτασε στο τέλος της. Το 395, η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία διαλύθηκε σε Δυτική και Ανατολική Ρώμη.
Από την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία αναπτύχθηκε η Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Το 330 μ.Χ., ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Κωνσταντίνος μετέφερε την πρωτεύουσά του στην Κωνσταντινούπολη. Ως αποτέλεσμα, ο χριστιανισμός εξαπλώθηκε στην Ελλάδα.
Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία υπήρχε μέχρι το 1453, ενώ ακολούθησε η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η Κωνσταντινούπολη κατακτήθηκε το 1453 και η Ελλάδα βρέθηκε στη συνέχεια υπό τουρκική κυριαρχία για σχεδόν 400 χρόνια. Ωστόσο, η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία διατήρησε τον χριστιανισμό και την ελληνική γλώσσα.
Η Ελλάδα γίνεται ανεξάρτητη
Αν και η Ελλάδα βρισκόταν υπό οθωμανική κυριαρχία για μεγάλο χρονικό διάστημα, η γλώσσα, ο πολιτισμός και η θρησκεία της κατάφεραν να επιβιώσουν. Αυτό κατέστη δυνατό επειδή πολλοί αγρότες και μικρότερες κοινότητες αποσύρθηκαν από τις τουρκοκρατούμενες πόλεις και καλλιέργησαν τις παραδόσεις τους μακριά από αυτές. Σε αυτές τις κοινότητες, οι φωνές που ζητούσαν ένα ελληνικό έθνος γίνονταν όλο και πιο δυνατές. Η επιτυχία της Γαλλικής Επανάστασης ενθάρρυνε πολλούς στην προσπάθειά τους για το δικό τους ανεξάρτητο κράτος.
Οι εθνικιστικές ομάδες, που υποστηρίζονταν κυρίως από Έλληνες επιχειρηματίες, έλαβαν υποστήριξη από πολλές άλλες χώρες. Το 1821 ξεκίνησε ένας αγώνας για ελευθερία ενάντια στις δυνάμεις κατοχής. Με την υποστήριξη της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Μεγάλης Βρετανίας, η Οθωμανική Αυτοκρατορία τελικά απωθήθηκε. Το 1830, η Ελλάδα έγινε ανεξάρτητη και ανακηρύχθηκε κληρονομική μοναρχία.
Βαλκανικοί πόλεμοι
Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι (1912-1913) ήταν δύο συγκρούσεις που έλαβαν χώρα στην περιοχή των Βαλκανίων. Σε αυτούς τους πολέμους, η Ελλάδα επέκτεινε σημαντικά τα εδαφικά της όρια.
- Πρώτος Βαλκανικός Πόλεμος (1912): Η Ελλάδα, η Σερβία, η Βουλγαρία και το Μαυροβούνιο συμμάχησαν ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η Ελλάδα κατέκτησε την Ήπειρο και τη Μακεδονία, συμπεριλαμβανομένης της Θεσσαλονίκης.
- Δεύτερος Βαλκανικός Πόλεμος (1913): Αυτός ο πόλεμος ξεκίνησε λόγω διαφωνιών για την κατανομή των κατακτημένων εδαφών. Η Ελλάδα και η Σερβία αντιμετώπισαν τη Βουλγαρία. Η Ελλάδα κατέκτησε περισσότερα εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης.
Αυτές οι συγκρούσεις άλλαξαν σημαντικά τον χάρτη των Βαλκανίων, και η Ελλάδα έγινε μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις στην περιοχή.
Α' Παγκόσμιος πόλεμος και Ελλάδα
Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, η Ελλάδα παρέμεινε επίσημα ουδέτερη για το μεγαλύτερο μέρος της σύγκρουσης. Ωστόσο, η εδαφική της ακεραιότητα και η εθνική κυριαρχία παραβιάστηκαν επανειλημμένα από και τις δύο πλευρές. Η διαφωνία μεταξύ του Βασιλιά Κωνσταντίνου, ο οποίος υποστήριζε την ουδετερότητα, και του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου, ο οποίος υποστήριζε τους Συμμάχους, οδήγησε στο Εθνικό Διχασμό. Τελικά, η Ελλάδα ενώθηκε και εντάχθηκε στους Συμμάχους το καλοκαίρι του 1917.
Ελλάδα Μεσοπόλεμος
Κατά τη διάρκεια της μεσοπολεμικής περιόδου, η Ελλάδα βίωσε μια περίοδο αστάθειας και πολιτικής αναταραχής. Η Ελλάδα διχάστηκε από τον “Εθνικό Διχασμό”, μια διαίρεση της χώρας σε ασυμβίβαστα στρατόπεδα που υποστήριζαν είτε τον Βασιλιά Κωνσταντίνο Α’ είτε τον πρωθυπουργό του, Ελευθέριο Βενιζέλο
Η Ελλάδα βγήκε από μια δεκαετία πολέμων (1912-1922) πλήρως μεταμορφωμένη. Τα οικονομικά προβλήματα της παλιάς Ελλάδας παρέμειναν να λύνονται, αλλά η λύση περιπλέχθηκε από την πλεκτάνη των νέων δυσκολιών και πιέσεων που κληρονομήθηκαν από τον πόλεμο.
Η οικονομία της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της μεσοπολεμικής περιόδου χαρακτηρίστηκε από αστάθεια, με την ευρωπαϊκή οικονομία να αγωνίζεται να ανακάμψει από την καταστροφή που προκλήθηκε από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ αντιμετώπιζε επίσης οικονομική κατάθλιψη και την άνοδο του φασισμού.
Δικτατορία του Μεταξά
Ο Ιωάννης Μεταξάς ήταν στρατιωτικός αξιωματικός και πολιτικός, ο οποίος επηρέασε τη λήψη αποφάσεων στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου συνεργαζόμενος με τον Βασιλιά Κωνσταντίνο Α’. Το 1936 έγινε επικεφαλής ενός καταπιεστικού δικτατορικού καθεστώτος και το 1940 ήταν υπεύθυνος για την είσοδο της Ελλάδας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η δικτατορία του Μεταξά (1936-1941) ήταν αποτέλεσμα μιας μακράς περιόδου πολιτικής αστάθειας, της τάσης του πολιτικού κατεστημένου να αποδέχεται αυταρχικές λύσεις, και μιας αντίδρασης στην επείγουσα εμφάνιση ενός μαχητικού εργατικού κινήματος.
Ο Μεταξάς εκμεταλλεύτηκε την εργατική αναταραχή και μια απειλούμενη γενική απεργία για να πείσει τον βασιλιά τον Αύγουστο του 1936 να αναστείλει κάποια άρθρα του συντάγματος. Αν και η αναστολή ήταν προσωρινή, το κοινοβούλιο δεν συνεδρίασε ξανά.
Η Ελλάδα στον Β' Παγκόσμιο
Η συμμετοχή της Ελλάδας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ξεκίνησε στις 28 Οκτωβρίου 1940, όταν ο ιταλικός στρατός εισέβαλε στην Ελλάδα από την Αλβανία, ξεκινώντας τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο. Ο ελληνικός στρατός προσωρινά σταμάτησε την εισβολή και ανάγκασε τους Ιταλούς να επιστρέψουν στην Αλβανία.
Οι επιτυχίες των Ελλήνων ανάγκασαν τη Ναζιστική Γερμανία να παρέμβει. Οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Ελλάδα και τη Γιουγκοσλαβία στις 6 Απριλίου 1941, και κατέλαβαν και τις δύο χώρες εντός ενός μήνα, παρά τη βρετανική βοήθεια προς την Ελλάδα στη μορφή ενός εκστρατευτικού σώματος.
Η κατάκτηση της Ελλάδας ολοκληρώθηκε τον Μάιο με την κατάληψη της Κρήτης από τον αέρα, αν και οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές υπέστησαν τόσο εκτεταμένες απώλειες σε αυτή την επιχείρηση ώστε το Γερμανικό Ανώτατο Στρατηγείο εγκατέλειψε τις μεγάλης κλίμακας αεροπορικές επιχειρήσεις για το υπόλοιπο του πολέμου.
Η Ελλάδα κατακτήθηκε και χωρίστηκε μεταξύ Γερμανίας, Ιταλίας και Βουλγαρίας, ενώ ο βασιλιάς και η κυβέρνηση εκδιώχθηκαν στην εξορία στην Αίγυπτο. Η Ελλάδα απελευθερώθηκε τον Οκτώβριο του 1944 με την γερμανική απόσυρση, ενώ οι γερμανικές φρουρές κράτησαν στα νησιά του Αιγαίου μέχρι μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.
Ελλάδα και Εμφύλιος
Ο Εμφύλιος Πόλεμος στην Ελλάδα (1946-1949) ήταν μια σύγκρουση μεταξύ των εθνικιστικών κυβερνητικών δυνάμεων και των δημοκρατικών δυνάμεων, που κυριαρχούνταν από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας (ΚΚΕ). Ο πόλεμος ξεκίνησε μετά την τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την απελευθέρωση της Ελλάδας από τη ναζιστική κατοχή.
Οι δημοκρατικές δυνάμεις, που υποστηρίζονταν από την Σοβιετική Ένωση και τη Γιουγκοσλαβία, ήθελαν να εγκαταστήσουν ένα κομμουνιστικό καθεστώς στην Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά, οι κυβερνητικές δυνάμεις, που υποστηρίζονταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, ήθελαν να διατηρήσουν την καπιταλιστική και δημοκρατική δομή της χώρας.
Ο πόλεμος οδήγησε σε μεγάλη καταστροφή και ανθρώπινες απώλειες. Τελικά, οι κυβερνητικές δυνάμεις επικράτησαν και ο Εμφύλιος Πόλεμος τελείωσε το 1949. Ωστόσο, οι επιπτώσεις του πολέμου συνεχίστηκαν για πολλά χρόνια και επηρέασαν σημαντικά την πολιτική, την οικονομία και την κοινωνία της Ελλάδας.
Δικτατορία του 1967
Η δικτατορία του 1967-1974, γνωστή και ως “Χούντα των Συνταγματαρχών”, ήταν μια στρατιωτική δικτατορία που κυβέρνησε την Ελλάδα για επτά χρόνια. Στις 21 Απριλίου 1967, μια ομάδα συνταγματαρχών ανέτρεψε την προσωρινή κυβέρνηση ένα μήνα πριν από τις προγραμματισμένες εκλογές, στις οποίες αναμενόταν να κερδίσει το Κέντρο του Γεωργίου Παπανδρέου.
Οι δίκες της Χούντας που ακολούθησαν την πτώση της δικτατορίας καταδίκασαν τους ηγέτες της Χούντας σε θάνατο για προδοσία, αν και οι ποινές μετατράπηκαν αργότερα σε ισόβια κάθειρξη.
Η δικτατορία του 1967-1974 άφησε βαθιές πληγές στην ελληνική κοινωνία και πολιτική ζωή, ενώ οι επιπτώσεις της εξακολουθούν να γίνονται αισθητές μέχρι σήμερα.
Ελλάδα 1974 -
Η περίοδος μετά τη δικτατορία του 1967-1974 στην Ελλάδα είναι γνωστή ως η περίοδος της Μεταπολίτευσης. Αυτή η περίοδος ξεκίνησε με την πτώση της στρατιωτικής χούντας και την επιστροφή της δημοκρατίας στην Ελλάδα.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος είχε εξοριστεί στη Γαλλία, επέστρεψε στην Ελλάδα και δημιούργησε μια ενιαία κυβέρνηση μέχρι να διεξαχθούν νέες εκλογές. Το 1974, το κόμμα του Καραμανλή, η Νέα Δημοκρατία, κέρδισε τις εκλογές με συντριπτική πλειοψηφία.
Τον ίδιο χρόνο, διεξήχθη δημοψήφισμα που κατήργησε τη μοναρχία. Το 1975, το κοινοβούλιο ενέκρινε ένα νέο σύνταγμα και εξέλεξε τον Κωνσταντίνο Τσάτσο ως πρόεδρο της χώρας.
Το 1981, η Ελλάδα έγινε το δέκατο μέλος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.