Ηνωμένο Βασίλειο Ζώα και φυτά

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο   Τυπικά   Χριστούγεννα

Αυτό το ελάφι περιπλανιέται στη Σκωτία.

Ποια ζώα ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Υπάρχουν πολλά είδη πουλιών στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά λίγα μεγάλα θηλαστικά. Το αγριογούρουνο, η καφέ αρκούδα και ο λύκος έχουν εξαφανιστεί. Τα εναπομείναντα δάση φιλοξενούν ζαρκάδια, ελάφια, αλεπούδες και ασβούς. Σκαντζόχοιροι, τυφλοπόντικες και κουνέλια βρίσκουν το δρόμο τους στις πόλεις. Ποια άλλα αγγλικά ζώα υπάρχουν;

Οι γλάροι του Μπράιτον στη νότια ακτή της Αγγλίας συγκαταλέγονται στα πουλιά της Μεγάλης Βρετανίας.

Ζώα των ακτών του Ηνωμένου Βασιλείου

Η ακτογραμμή του Ηνωμένου Βασιλείου έχει μήκος 12.500 χιλιόμετρα. Στα ανατολικά βρίσκεται η Βόρεια Θάλασσα, στα νότια η Μάγχη και στα δυτικά ο Ατλαντικός Ωκεανός. Πολλά είδη πουλιών είναι ενδημικά στις ακτές, συμπεριλαμβανομένων, φυσικά, διαφόρων ειδών γλάρων. Τα ρίσσα και τα αρκτικά θυελλοπούλια αρέσκονται να φωλιάζουν στους βράχους του Ντόβερ. Φώκιες αρέσκονται να βλέπουν τα νερά στα ανοικτά της ακτής, μερικές φορές ακόμη και φώκιες, δελφίνια και τον καρχαρία - ο οποίος τρέφεται μόνο με πλαγκτόν. Πολλά ψάρια ζουν στη θάλασσα, όπως για παράδειγμα ρέγκα, σκουμπρί, χέλι, μπακαλιάρος και μπακαλιάρος.

Ρίσσα
Αρκτικό θυελλοπούλι

 

 

 

 

 

 

 

 

Επίσης ένα αγγλικό ζώο: Pony on Dartmoor

Ζώα στα ποτάμια του Ηνωμένο Βασιλείου

Τα ζώα ζουν επίσης στα ποτάμια. Στον δεύτερο μεγαλύτερο ποταμό της Αγγλίας, τον Τάμεση, δεν θα δείτε μόνο καστανοκέφαλους γλάρους και ασημόγλαρους, πάπιες και κύκνους, αλλά έξω από το Λονδίνο μπορεί να δείτε και έναν κορμοράνο ή έναν γκρίζο ερωδιό. Το 2008 εντοπίστηκαν ακόμη και ιππόκαμποι στο ίδιο το νερό! Στον Τάμεση ζουν επίσης φούντες, πέστροφες, λούτσοι, σφυρίδες και πολλά άλλα είδη ψαριών.

 

Αυτός ο γκρίζος σκίουρος είναι ένα από τα ζώα του Λονδίνου. Ζει στο πάρκο εκεί.

Ζώα στον βάλτο του Ηνωμένο Βασιλείου

Άλλα ζώα ζουν στους βάλτους. Στα είδη πουλιών περιλαμβάνονται οι οπλόπτεροι, οι σκολοπακίδες και οι νουμήνιοι. Ημι-άγρια πόνι βόσκουν σε ορισμένους βάλτους. Οι ενυδριδίνες οι ασβοί και οι νυχτερίδες είναι άλλοι κάτοικοι των βάλτων. Οι φράχτες και τα τείχη αποτελούν επίσης ιδιαίτερο βιότοπο. Συνορεύουν με τους δρόμους και τα μονοπάτια σε πολλά σημεία. Οι ξερολιθιές παρέχουν καταφύγιο σε σαύρες και έντομα.

Ζώα στην πόλη - Ζώα στο Λονδίνο

Ακόμη και σε μια πόλη εκατομμυρίων κατοίκων όπως το Λονδίνο, υπάρχει χώρος για τα ζώα. Ειδικά οι σκίουροι βρίσκονται σε μεγάλους αριθμούς στα πάρκα. Ο γκρίζος σκίουρος από τη Βόρεια Αμερική, ο οποίος κάποτε απελευθερώθηκε, έχει αντικαταστήσει τους κόκκινους-καφέ σκίουρους. Τους αρέσει να τρέχουν σε ένα από τα εννέα Βασιλικά Πάρκα - ή σε ένα από τα 200 άλλα πάρκα. Παρεμπιπτόντως, ο κόκκινος σκίουρος μπορεί να βρεθεί μόνο σε μέρη της βορειοδυτικής Αγγλίας. Το πάρκο Ρίτσμοντ είναι το μεγαλύτερο περιφραγμένο πάρκο στην Ευρώπη. Περίπου 650 ελάφια ζουν εδώ - στο κέντρο του Λονδίνου.

Τοπίο Κορνουάλης

Φυτά στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τα φυτά του Ηνωμένου Βασιλείου εξαρτώνται επίσης από το εκάστοτε τοπίο και την περιοχή. Στην Κορνουάλη στα νοτιοδυτικά, αναπτύσσονται ακόμη και φοίνικες, επειδή το ρεύμα του Κόλπου φέρνει μαζί του ζεστό αέρα. Ωστόσο, είναι επίσης υγρό και θυελλώδες. Εδώ ευδοκιμούν το ρείκια της Κορνουάλης, η λαγομηλιά και το λευκό τριφύλλι.

Οι βράχοι κιμωλίας (ασβεστίτη) στα νοτιοανατολικά, από την άλλη πλευρά, αποκαλύπτουν άλλα σπάνια φυτά που τους αρέσουν τα φτωχά σε θρεπτικά συστατικά εδάφη, όπως οι ορχιδέες, ο κοινός βίκος των νεφρών, η βρίζα, η πασχαλούδα και η φέσουα προβάτου.

Οι λειχήνες, τα ρείκια και τα βρύα αναπτύσσονται στους βάλτους. Μεγάλο μέρος του δάσους κόπηκε κατά τη διάρκεια της εκβιομηχάνισης. Όπου υπάρχει ακόμη, αναπτύσσονται κυρίως δρυς, τέφρα και σημύδα. Όχι μόνο βρύα και λειχήνες ευδοκιμούν στους ξερολιθικούς τοίχους, αλλά και εκατοντάδες είδη λουλουδιών, όπως το γαρύφαλλο, η καμπανούλα και η όμορφη κόκκινη καμπανούλα.

 

φέσουα προβάτου
Πασχαλούδα
ο κοινός βίκος των νεφρών

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply