Λιθουανία Ιστορία και Πολιτική

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά

Εδώ μπορείτε να δείτε πού ζούσε ποια φυλή της Βαλτικής γύρω στο 1200.

Οι πρώτοι έποικοι στο έδαφος της Λιθουανίας

Οι πρώτοι άνθρωποι εγκαταστάθηκαν στη σημερινή Λιθουανία γύρω στο 12.000 π.Χ. Αναπτύχθηκαν διάφοροι πολιτισμοί.

Από το 4000 π.Χ. περίπου, οι κυνηγοί-συλλέκτες έγιναν αγρότες.

Οι Ινδοευρωπαίοι έφτασαν στη σημερινή περιοχή εγκατάστασής τους πιθανώς την 3η χιλιετία π.Χ. και συγχωνεύτηκαν με τους ανθρώπους που ζούσαν εκεί.

Από το 1000 μ.Χ. περίπου, εμφανίστηκαν οι φυλές της Βαλτικής από την ανάμειξη των Ινδοευρωπαίων με τον τοπικό πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένων των Λιθουανών.

Ένα άγαλμα έχει αφιερωθεί στον Μιντάουγκας στη Βίλνιους.

Ποιος ήταν ο Mindaugas;

Ο Μιντάουγκας ίδρυσε το λιθουανικό κράτος ενώνοντας πέντε ηγεμονίες. Αρχικά ήταν ηγεμόνας ενός λιθουανικού πριγκιπάτου και στη συνέχεια υπέταξε τα άλλα πριγκιπάτα. Μέχρι σήμερα τιμάται ως εθνικός ήρωας στη Λιθουανία. Το 1253, μάλιστα, στέφθηκε βασιλιάς της Λιθουανίας από τον Πάπα. Ωστόσο, ο Μιντάουγκας παρέμεινε ο μοναδικός βασιλιάς που είχε ποτέ η Λιθουανία. Πέθανε το 1263.

Η Λιθουανία έγινε και πάλι παγανιστική. Οι προελαύνοντες ιππότες του Τευτονικού Τάγματος αντιστάθηκαν με επιτυχία τον 14ο αιώνα - επίσης χάρη στη δημιουργία της αυτοκρατορίας, η οποία είχε ενισχύσει τη Λιθουανία. Οι μάχες διήρκεσαν από το 1303 έως το 1422. Το Τευτονικό Τάγμα δεν κατάφερε να κερδίσει εδάφη στη Λιθουανία. Ταυτόχρονα, η αυτοκρατορία επεκτάθηκε σιγά σιγά προς τα ανατολικά.

Ο πίνακας απεικονίζει την Ένωση του Λούμπλιν, στην οποία η Πολωνία και η Λιθουανία ένωσαν τις δυνάμεις τους.

Πολωνία-Λιθουανία και ρωσική κυριαρχία

Το 1569, οι δύο χώρες ενώθηκαν για να σχηματίσουν την Πολωνία-Λιθουανία. Η Λιθουανία ζήτησε υποστήριξη στον πόλεμο κατά της Ρωσίας. Η Πολωνία απέκτησε τώρα ακόμη περισσότερο το πολιτικό πάνω χέρι. Στον αγώνα για την εξουσία, ωστόσο, η Πολωνία έχασε από τη Ρωσία στις αρχές του 18ου αιώνα.

Η Πολωνία διαιρέθηκε τρεις φορές και το 1795 τα λιθουανικά εδάφη έγιναν τελικά μέρος της Ρωσίας. Δύο εξεγέρσεις το 1831 και το 1863 καταπνίγηκαν αιματηρά. Η ρωσική γλώσσα έγινε η γλώσσα διδασκαλίας και τα κείμενα επιτρεπόταν να τυπωθούν μόνο σε κυριλλική γραφή.

Ο Antanas Smetona εγκαθίδρυσε δικτατορία το 1926.

Ανεξάρτητη Λιθουανία (1918-1940)

Η κυριαρχία των τσάρων στη Ρωσία έληξε με την επανάσταση του Φεβρουαρίου του 1917 και τον Οκτώβριο οι Μπολσεβίκοι και οι κομμουνιστές ανέλαβαν την εξουσία. Ο Κόκκινος Στρατός τους πολέμησε επίσης για να καταλάβει την εξουσία στη Λιθουανία, αλλά σε αντίθεση με την Ουκρανία ή τη Λευκορωσία, για παράδειγμα, ηττήθηκε.

Η Λιθουανία έγινε ανεξάρτητη δημοκρατία. Ο Antanas Smetona έγινε ο πρώτος πρόεδρος, αλλά μόνο για ένα χρόνο. Το 1922 υιοθετήθηκε νέο σύνταγμα, σύμφωνα με το οποίο η Λιθουανία έγινε κοινοβουλευτική δημοκρατία. Το 1926, ο Σμετόνα κατέλαβε την εξουσία με τη βοήθεια του στρατού. Εγκαθίδρυσε μια δικτατορία κατά το πρότυπο του ιταλικού φασισμού.

Το 1940, η Σοβιετική Ένωση αύξησε την πίεσή της. Ο Σμετόνα παραιτήθηκε. Σοβιετικά στρατεύματα εισέβαλαν και εγκατέστησαν νέα κυβέρνηση, η οποία δήλωσε την προσχώρησή της στη Σοβιετική Ένωση.

Η θέση της Λιθουανίας στη Σοβιετική Ένωσ

Η Λιθουανία στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο: γερμανική κατοχή (1941-1944) και τμήμα της Σοβιετικής Ένωσης (1940-1990)

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Λιθουανία κατελήφθη από τα γερμανικά στρατεύματα το 1941. Σχεδόν το σύνολο του εβραϊκού πληθυσμού δολοφονήθηκε τα επόμενα χρόνια.

Τα σοβιετικά στρατεύματα ανακατέλαβαν το έδαφος το 1944. Η Λιθουανική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία επανιδρύθηκε. Η αντίσταση καταπνίγηκε βάναυσα από τα πρωτοπαλίκαρα του Στάλιν. Δεκάδες χιλιάδες απελάθηκαν στη Σιβηρία και στάλθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Όλα τα μέτρα που εφαρμόστηκαν στη Σοβιετική Ένωση εφαρμόστηκαν και στη Λιθουανία, όπως η κολεκτιβοποίηση της γεωργίας. Αυτό σήμαινε τη συγχώνευση μεμονωμένων γεωργικών εκμεταλλεύσεων σε μεγάλους συνεταιρισμούς. Οι αγρότες έχασαν έτσι την ιδιοκτησία τους.

Οι Λιθουανοί διαδηλώνουν για την ανεξαρτησία τους το 1989.

Ανεξαρτησία το 1990

Ένα ισχυρό κίνημα ανεξαρτησίας ξεκίνησε στη Λιθουανία στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Είναι επίσης γνωστό ως η Επανάσταση του Τραγουδιού στις χώρες της Βαλτικής. Οι άνθρωποι τραγουδούσαν τα δικά τους τραγούδια στις συγκεντρώσεις, για παράδειγμα δημοτικά τραγούδια ή εθνικούς ύμνους - κάτι που απαγορευόταν στη Σοβιετική Ένωση. Με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η Λιθουανία ήταν η πρώτη από τις δημοκρατίες της Ένωσης που ανακήρυξε την ανεξαρτησία της στις 11 Μαρτίου 1990.

Στις 13 Ιανουαρίου 1991, οι υποστηρικτές της Σοβιετικής Ένωσης προσπάθησαν και πάλι να ανατρέψουν τη δημοκρατία. Η ημέρα έμεινε στην ιστορία ως Ματωμένη Κυριακή του Βίλνιους, καθώς 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί τραυματίστηκαν. Ωστόσο, το πραξικόπημα απέτυχε.

Τα σκαμπανεβάσματα της οικονομίας

Η Dalia Grybauskaitė εξελέγη πρόεδρος της Λιθουανίας το 2009

Με την ανεξαρτησία, η οικονομία αναδιοργανώθηκε από προγραμματισμένη σε οικονομία της αγοράς. Αυτό αρχικά βύθισε την οικονομία σε κρίση και κατέστησε την πολιτική κατάσταση ασταθή. Από το 2001, ωστόσο, η οικονομία ανέπτυξε ταχύτητα και η Λιθουανία γνώρισε υψηλή οικονομική ανάπτυξη ως "Τίγρης της Βαλτικής". Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση την ανέκοψε το 2008, αλλά η οικονομία ανακάμπτει εδώ και αρκετά χρόνια.

Η Λιθουανία εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004. Η Dalia Grybauskaitė ήταν πρόεδρος της Λιθουανίας από το 2009 και επανεξελέγη το 2014. Το 2019 την διαδέχθηκε στο αξίωμα η Gitanas Nausėda. Η Λιθουανία εντάχθηκε στην ευρωζώνη το 2015. Από τότε, μπορείτε να πληρώνετε με ευρώ.

Αφήστε μια απάντηση