Μολδαβία Ιστορία και Πολιτική

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο

εδώλιο του πολιτισμού Cucuteni

Πρώτοι κάτοικοι

Η περιοχή της σημερινής Μολδαβίας κατοικήθηκε ήδη από την Παλαιολιθική Εποχή, όπως αποδεικνύουν ευρήματα από το 2010. Κατά τη Νεολιθική περίοδο, η περιοχή ανήκε στον πολιτισμό της Γραμμικής ταινιωτής κεραμικής και στον πολιτισμό Cucuteni, ο οποίος εμφανίστηκε γύρω στο 4800 π.Χ. και έληξε το 3500 π.Χ.. Η μαύρη, λευκή και κόκκινη κεραμική με σπειροειδή μοτίβα είναι χαρακτηριστική αυτού του πολιτισμού. Ακολούθησαν και άλλοι πολιτισμοί, όπως ο πολιτισμός Jamnaja.

Η θέση της Επαρχίας της Δακίας το 116 μ.Χ.

Κατακτητές στην αρχαιότητα και τον Μεσαίωνα

Τοποθετημένη μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, η περιοχή της Μολδαβίας καταστράφηκε επανειλημμένα από εισβολείς κατακτητές κατά την αρχαιότητα. Τον 1ο αιώνα, φυλές από τη Δακία (Η Δακία ήταν ρωμαϊκή επαρχία στη σημερινή Ρουμανία. Υπήρξε από το έτος 106 έως το 271 ) στα δυτικά, η οποία βρισκόταν υπό ρωμαϊκή κυριαρχία, εγκαταστάθηκαν εδώ.

Γότθοι (γερμανικά νομαδικά φύλα), Ούννοι ( νομαδικός λαός που έζησε στην Κεντρική Ασία, τον Καύκασο και την Ανατολική Ευρώπη μεταξύ του 4ου και του 6ου αιώνα μ.Χ.) , Βούλγαροι, Μαγυάροι (κορυφαία φυλή της ουγγρικής συμμαχίας ), Μογγόλοι και άλλοι κατακτητές ήρθαν τους επόμενους αιώνες. Από τον 7ο αιώνα και μετά, ο νότος ήταν υπό την επιρροή της Πρώτης Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας και από τον 13ο αιώνα και μετά, η Ουγγαρία κυβέρνησε την περιοχή.

Η Μολδαβία (με πορτοκαλί χρώμα) προς το τέλος του 16ου αιώνα

Πριγκιπάτο της Μολδαβίας

Ο πρίγκιπας Μπογκντάν ίδρυσε το Πριγκιπάτο της Μολδαβίας το 1349. Αρχικά ονομαζόταν Μπογδανία και ήταν υποτελές κράτος της Ουγγαρίας. Έγινε ανεξάρτητη το 1359, αλλά στη συνέχεια περιήλθε στην κυριαρχία της Πολωνίας, του ανατολικού της γείτονα, το 1387. Το Πριγκιπάτο της Μολδαβίας περιελάμβανε τη Ρουμανία και τμήματα της Ουκρανίας εκτός από τη σημερινή Μολδαβία.

Επί Στεφάνου του Μεγάλου, η χώρα γνώρισε μια πολιτιστική ακμή από το 1457. Ωστόσο, έχασε το νότιο τμήμα της χώρας από τους Οθωμανούς. Ως αποτέλεσμα, το Πριγκιπάτο της Μολδαβίας έχασε την πρόσβασή του στη Μαύρη Θάλασσα. Το 1512, το Πριγκιπάτο έχασε την ανεξαρτησία του και αναγκάστηκε να υποταχθεί στους Οθωμανούς.

Χάρτης της Βεσσαραβίας

Ρωσική κυριαρχία και υπαγωγή στη Ρουμανία

Στα τέλη του 18ου αιώνα, η Ρωσία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία διεξήγαγαν διάφορους πολέμους για την εξουσία. Οι Οθωμανοί αναγκάστηκαν να παραχωρήσουν τα εδάφη ανατολικά του Δνείστερου στους Ρώσους ήδη από το 1792, ενώ το 1812 η σημερινή Μολδαβία περιήλθε επίσης υπό ρωσική κυριαρχία. Ενσωματώθηκε στη Ρωσική Αυτοκρατορία ως το κυβερνείο της Βεσσαραβίας. Αργότερα τον 19ο αιώνα, ωστόσο, τμήματα της περιοχής περιήλθαν επίσης υπό ρουμανική κυριαρχία.

Η Φεβρουαριανή Επανάσταση του 1917 έθεσε τέλος στην τσαρική κυριαρχία στη Ρωσία. Τον Ιανουάριο του 1918, η προηγουμένως ιδρυθείσα Λαϊκή Δημοκρατία της Μολδαβίας ανακηρύχθηκε ανεξάρτητη και τον Μάρτιο ανακοινώθηκε η προσάρτησή της στη Ρουμανία.

Η περιοχή ανατολικά του Δνείστερου έγινε μέρος της Ουκρανικής Σοβιετικής Δημοκρατίας το 1922 και στη συνέχεια μια ξεχωριστή Μολδαβική Σοβιετική Δημοκρατία το 1924, με την οποία η Σοβιετική Ένωση ήθελε να στηρίξει την αξίωσή της σε ολόκληρη τη Μολδαβία.

Στη Σοβιετική Ένωση, η Μολδαβία βρισκόταν πολύ δυτικά.

Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μολδαβίας (1940-1991)

Το 1940, η Σοβιετική Ένωση κατέλαβε τη Βεσσαραβία και την ένωσε με το δυτικό τμήμα της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας της Μολδαβίας για να σχηματίσει τη νέα Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μολδαβίας. Αν και η Ρουμανία κατέλαβε τη χώρα το 1941, το έδαφος επεστράφη στη Σοβιετική Ένωση το 1947.

Αυτό σηματοδότησε και την έναρξη της υλοποίησης των πολιτικών στόχων της Σοβιετικής Ένωσης. Η μεγάλης κλίμακας ιδιοκτησία γης καταργήθηκε και η γεωργία κολεκτιβοποιήθηκε. Αυτό σήμαινε ότι οι αγρότες δεν καλλιεργούσαν μόνοι τους τα αγροκτήματά τους και οργανώθηκαν σε συνεταιρισμούς. Τα ρωσικά έγιναν η επίσημη γλώσσα και τα ρουμανικά ανακηρύχθηκαν μολδαβικά, προκειμένου να αποξενωθούν οι Μολδαβοί από τη ρουμανική τους ταυτότητα. Οι άνθρωποι που θεωρούνταν πολιτικοί αντίπαλοι μετεγκαταστάθηκαν βίαια ή στάλθηκαν ακόμη και σε στρατόπεδα εργασίας.

Με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η Μολδαβία ανακηρύχθηκε ανεξάρτητη στις 27 Αυγούστου 1991.

Η Υπερδνειστερία απεικονίζεται ως κόκκινη διακεκομμένη γραμμή σε αυτόν τον χάρτη.

Συγκρούσεις στην Υπερδνειστερία και την Γκαγκαουζία

Η ποικιλόμορφη εθνοτική σύνθεση της Μολδαβίας προκαλούσε προβλήματα ήδη από το 1989. Πολλοί Ρώσοι και Ουκρανοί ζουν στην Υπερδνειστερία στα ανατολικά της χώρας, ενώ στην περιοχή της Γκαγκαουζίας στα νοτιοδυτικά, οι Γκαγκαουζιανοί αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία (82%). Και οι δύο περιοχές ανακήρυξαν την ανεξαρτησία τους το 1990. Το 1992 ξέσπασε πόλεμος στην Υπερδνειστερία.

Ενώ η Γκαγκαουζία επανεντάχθηκε στη Μολδαβία ως αυτόνομη περιοχή το 1994, αυτό δεν κατέστη δυνατό στην Υπερδνειστερία. Η σύγκρουση στην Υπερδνειστερία παραμένει άλυτη μέχρι σήμερα, παρόλο που δεν υπάρχουν πλέον μάχες. Η ανεξαρτησία της Υπερδνειστερίας δεν αναγνωρίζεται από κανένα κράτος, αλλά η περιοχή δεν βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο της Μολδαβίας.

Δημοκρατία της Μολδαβίας (από το 1991)

Ο πρώτος πρόεδρος της Μολδαβίας ήταν ο Mircea Ion Snegur

Η Μολδαβία είχε ήδη υιοθετήσει τα μολδαβικά και τα ρουμανικά ως επίσημες γλώσσες και πάλι το 1989 κατά τη διάρκεια του κινήματος ανεξαρτησίας.

Ο πρώτος πρόεδρος της Μολδαβίας ήταν ο Mircea Ion Snegur. Τον διαδέχθηκε στο αξίωμα ο Petru Lucinschi το 1997. Το 2001, οι κομμουνιστές κέρδισαν τις εκλογές και ο Βλαντιμίρ Βορινίν έγινε ο τρίτος πρόεδρος της χώρας. Υπήρξε προσέγγιση με τη Ρωσία. Το 2005, η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε συνοριακούς ελέγχους μεταξύ Ουκρανίας και Μολδαβίας για να αποτρέψει το λαθρεμπόριο όπλων, ναρκωτικών και ανθρώπων μέσω της Υπερδνειστερίας.

Διαδηλωτές στο Ανταναναρίβο στις 26 Ιανουαρίου του 2009.

Το 2009 ξέσπασαν διαμαρτυρίες πολιτών. Το Κομμουνιστικό Κόμμα κατηγορήθηκε για εκλογική νοθεία μετά τις βουλευτικές εκλογές. Οι νέες εκλογές οδήγησαν σε μια οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τα φιλελεύθερα και συντηρητικά κόμματα με δυτικό προσανατολισμό.

Μετά από δύο προσωρινούς προέδρους, ο Νικολάε Τιμόφτι εξελέγη το 2012. Δεν ανήκει σε κανένα κόμμα και είναι φιλοευρωπαϊκός. Ο Igor Dodon ακολούθησε το 2016, η Maia Sandu το 2020.

Το 2014 υπογράφηκε συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ. Αυτό σήμαινε ότι η Μολδαβία δεν ήταν πλήρες μέλος της ΕΕ, αλλά ήταν ήδη συνδεδεμένη με αυτήν μέσω συνθηκών. Στη συνέχεια, η Μολδαβία έγινε υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ το 2022.

Αυτοί οι διαδηλωτές τάσσονται υπέρ της ένταξης στην ΕΕ.

Διαμαρτυρίες το 2015 και το 2016

Πολλοί κάτοικοι της Μολδαβίας θεωρούν τους εαυτούς τους κοντά στη Ρουμανία, επιθυμούν ακόμη και την ένωση με τη Ρουμανία και θέλουν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να λύσει τα οικονομικά προβλήματα. Άλλοι θα προτιμούσαν να δουν μια προσέγγιση με τη Ρωσία. Και οι δύο πλευρές είναι δυσαρεστημένες.

Οι άνθρωποι είναι επίσης δυσαρεστημένοι επειδή η οικονομική κατάσταση είναι τόσο κακή, πολλοί ζουν σε συνθήκες φτώχειας και η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη. Η εξαφάνιση ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων οδήγησε στην ίδρυση της πλατφόρμας "Αξιοπρέπεια και Αλήθεια", η οποία έκτοτε έχει γίνει πολιτικό κόμμα.

 

 

Αφήστε μια απάντηση