Σλοβενία Ιστορία και Πολιτική

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Φαγητά   Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Γιορτές

Το αρχαιότερο μουσικό όργανο του κόσμου δημιουργήθηκε πριν από 50.000 - 60.000 χρόνια.

Πρώτες ημέρες

Οι άνθρωποι ζούσαν στην περιοχή της σημερινής Σλοβενίας εδώ και χιλιάδες χρόνια. Το γνωρίζουμε αυτό επειδή εκεί έχουν βρεθεί εργαλεία που δείχνουν ότι οι άνθρωποι ζούσαν ήδη εκεί εκείνη την εποχή. Παρεμπιπτόντως, ένας από τους παλαιότερους αυλούς στον κόσμο προέρχεται από αυτή την περιοχή.

Προϊστορικοί οικισμοί

Τα ίχνη τους έμειναν επίσης πίσω πριν από 7000 χρόνια. Οι άνθρωποι έχτιζαν τα σπίτια τους πάνω σε πασσάλους στα έλη της Λιουμπλιάνας. Περαιτέρω ευρήματα χρονολογούνται από την Εποχή του Σιδήρου. Οι Κέλτες (ένα αρχαίο φυλετικό σύνολο που ζούσε κυρίως στην κεντρική και δυτική Ευρώπη κατά την προϊστορική και την αρχαία περίοδο) μετανάστευσαν στην περιοχή γύρω στο 300 π.Χ. και έφεραν μαζί τους σημαντικές καινοτομίες, όπως την άμαξα με άλογο.

 

Χάρτης της μετανάστευσης των λαών: Πολλοί λαοί εγκατέλειψαν την πατρίδα τους και εγκαταστάθηκαν αλλού, συμπεριλαμβανομένων των Οστρογότθων και των Λογγοβάρδων.

Πρώτα οι Ρωμαίοι, μετά οι Οστρογότθοι και οι Λογγοβάρδοι...

Από τον 2ο αιώνα π.Χ., οι Ρωμαίοι έφτασαν και κατέκτησαν τις περιοχές, ενώ πολλές περιοχές έγιναν επίσης μέρος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μέσω του εμπορίου και των συμμαχιών. Τον 1ο αιώνα μ.Χ., η περιοχή αποτέλεσε πλήρως μέρος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Πόλεις όπως η σημερινή Λιουμπλιάνα συνέχισαν να αναπτύσσονται. Περισσότερες πόλεις προστέθηκαν, γι' αυτό και σήμερα μπορούμε να βρούμε ακόμη πολλά ρωμαϊκά ερείπια. Τον 5ο αιώνα, οι Οστρογότθοι (Γερμανικός λαός της Ρωμαϊκής εποχής) κατέλαβαν τη Σλοβενία, για να ηττηθούν από τους Λογγοβάρδους   (γερμανική φυλή που κατέκτησε τη βόρειο Ιταλία, στα σύνορα με την Ελβετία, και η οποία στη συνέχεια αναμίχθηκε με τους ντόπιους, τους σημερινούς Ιταλούς).

Καραντανία

Έρχονται οι Σλοβένοι

Οι πρόγονοι των Σλοβένων έφτασαν τον 6ο αιώνα. Σλαβικά φύλα που έφτασαν στην περιοχή από τα ανατολικά μετανάστευσαν στην περιοχή που είναι σήμερα η Σλοβενία. Ίδρυσαν ένα πριγκιπάτο που ονομαζόταν Καραντανία, το οποίο αργότερα συγχωνεύτηκε με τη Φραγκική Αυτοκρατορία τον 8ο και 9ο αιώνα.

Μεταξύ των Φράγκων (ένα σύνολο γερμανικών φύλων, το όνομα του οποίου αναφέρεται για πρώτη φορά σε ρωμαϊκές πηγές του 3ου αιώνα, συνδεδεμένο με φυλές στον Ρήνο) ήρθαν επίσης πολλοί χριστιανοί ιεραπόστολοι, οι οποίοι έπεισαν τους κατοίκους που ζούσαν εκεί για τον χριστιανισμό.

Τον 10ο αιώνα, οι Ούγγροι συνέχισαν να προελαύνουν, αλλά μπορούσαν να αποκρουστούν. Η Σλοβενία έγινε μέρος της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ειδικά η γερμανόφωνη αριστοκρατία εξαπλώθηκε σε όλη την περιοχή.

Ο χάρτης δείχνει την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία το 1648.Η Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ήταν μια πολιτική οντότητα που αναπτύχθηκε στη Δυτική, Κεντρική και Νότια Ευρώπη τον Πρώιμο Μεσαίωνα και συνεχίστηκε μέχρι τη διάλυσή της το 1806 κατά τους Ναπολεόντειους Πολέμους

Οι Αψβούργοι

Στα τέλη του 15ου αιώνα, σχεδόν όλες οι ιδιοκτησίες στην περιοχή ανήκαν στους Αψβούργους (Ο Οίκος των Αψβούργων ή απλά Αψβούργοι και επίσης γνωστός ως Οίκος της Αυστρίας είναι μια από τις πιο εξέχουσες και σημαντικές δυναστείες στην ευρωπαϊκή ιστορία). Η γλώσσα των αριστοκρατών ήταν η γερμανική, μόνο οι αγρότες μιλούσαν σλοβενικά. Η ιταλική επιρροή ήταν ισχυρή στη δυτική Σλοβενία.

Όταν οι Οθωμανοί κατέλαβαν τη Βοσνία το 1463, έγιναν νέος εχθρός. Τα σλοβενικά εδάφη δέχθηκαν επίσης εισβολή. Οι Σλοβένοι πολέμησαν μαζί με τους Αψβούργους εναντίον των Οθωμανών.

Η Θρησκευτική Μεταρρύθμιση δεν σταμάτησε στη Σλοβενία τον 16ο αιώνα. Πολλοί από τους κατώτερους ευγενείς και τους αγρότες ασπάστηκαν τον προτεσταντισμό, ενώ οι ανώτεροι ευγενείς παρέμειναν καθολικοί. Το 1628, οι ευγενείς αναγκάστηκαν να ασπαστούν τον καθολικισμό από τον τότε αυτοκράτορα. Ορισμένοι από τους αγρότες πείστηκαν επίσης να επιστρέψουν στην καθολική πίστη.

Η εθνική συνείδηση αφυπνίζεται

Γύρω στο 1700, το ενδιαφέρον για τη σλοβενική γλώσσα αυξήθηκε όλο και περισσότερο. Ως αποτέλεσμα, εισήχθη και στα σχολικά μαθήματα. Και έτσι παρέμεινε.

Το 1848, υπήρχε η ελπίδα ότι και η Σλοβενία θα αποκτούσε μεγαλύτερη ανεξαρτησία. Ωστόσο, οι Αψβούργοι διατήρησαν την εξουσία τους. Το 1867, η αυτοκρατορία έγινε η διπλή μοναρχία της Αυστροουγγαρίας. Η Σλοβενία ήταν σε μεγάλο βαθμό μέρος της Αυστρίας, ενώ μόνο μια επαρχία στα ανατολικά, η Prekmurje, ανήκε στην Ουγγαρία.

Σε αυτόν τον χάρτη μπορείτε να δείτε πού ξέσπασαν επαναστάσεις στην Ευρώπη γύρω στο 1848/49.

Από το Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας...

Χάρτης του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας, το οποίο υπήρχε μέχρι το 1941

Προς το τέλος του 19ου αιώνα, οι προσπάθειες των νοτιοσλαβικών κρατών να δημιουργήσουν ένα κοινό κράτος έγιναν όλο και πιο έντονες.

Η Αυστροουγγαρία βγήκε ηττημένη από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1918, οι ηγέτες της Σλοβενίας και των νοτιοσλαβικών γειτόνων τους ίδρυσαν το Βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων. Οι Σλοβένοι σχεδίαζαν στην πραγματικότητα να ανήκουν μόνο σε μια χαλαρή συνομοσπονδία. Τελικά, όμως, δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν τη δημιουργία ενός συγκεντρωτικού κράτους στο σύνταγμα του 1921, το οποίο μετονομάστηκε σε Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας το 1929.

Εκτός από τη Σλοβενία, το κράτος αυτό περιελάμβανε επίσης την Κροατία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, το Κοσσυφοπέδιο και τμήματα της Μακεδονίας. Αυτό το Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας έληξε το 1941, όταν οι Γερμανοί εισέβαλαν στη Σλοβενία. Η Σλοβενία διαιρέθηκε, αλλά ταυτόχρονα προέκυψε αντίσταση, κυρίως από τους αντάρτες, οι οποίοι καθοδηγούνταν από τους κομμουνιστές. Ιδιαίτερο ρόλο έπαιξε εδώ ο Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, ο οποίος κατάφερε να απελευθερώσει τη Σλοβενία από την κατοχή το 1945.

Josip Broz Tito

...μέχρι τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας

Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Σλοβενία έγινε μέρος της Ομοσπονδιακής Λαϊκής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. Ο Τίτο, ο οποίος αρχικά τα πήγαινε καλά με τη Σοβιετική Ένωση, αποστασιοποιήθηκε όλο και περισσότερο και ανέπτυξε τον δικό του "τιτοϊσμό".

Απομακρύνθηκε από τη Σοβιετική Ένωση και τον Στάλιν και πλησίαζε όλο και περισσότερο στη Δύση. Ταυτόχρονα, η ευημερία στη Γιουγκοσλαβία αυξανόταν. Όμως, παρά την εγγύτητα με τη Δύση, υπήρχαν όρια στην ελευθερία.

Ως μια οικονομικά ισχυρή περιοχή μέσα στην ένωση κρατών, η Σλοβενία αισθανόταν συχνά εξαπατημένη επειδή έπρεπε επανειλημμένα να παραδίδει χρήματα στον φτωχότερο νότο. Αυτό τροφοδοτούσε τη δυσαρέσκεια. Αλλά όσο ο Τίτο ήταν ζωντανός, το κράτος μπορούσε να κρατηθεί ενωμένο.

Ωστόσο, η αντίσταση ήρθε στο προσκήνιο μετά τον θάνατο του Τίτο το 1980, όταν έγινε σαφές ότι η Λαϊκή Δημοκρατία θα διαλυόταν πιθανότατα κάποια στιγμή. Θα χρειαστούν άλλα δέκα χρόνια μέχρι να έρθει αυτή η στιγμή.

Ανεξαρτησία

Ο πόλεμος των 10 ημερών για την ανεξαρτησία της Σλοβενίας

Το 1990 διεξήχθη δημοψήφισμα στη Σλοβενία. Οι 88 στους 100 ψηφοφόρους ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας της Σλοβενίας. Αυτό προκάλεσε τον πόλεμο των 10 ημερών, ο οποίος θεωρείται η αρχή των Γιουγκοσλαβικών Πολέμων. Οι Σλοβένοι πολέμησαν εναντίον του γιουγκοσλαβικού λαϊκού στρατού.

Το 1991, η Σλοβενία κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Γιουγκοσλαβία. Υιοθετήθηκε ένα δημοκρατικό σύνταγμα. Στις 15 Ιανουαρίου 1992, η Σλοβενία αναγνωρίστηκε και από την ΕΕ.

Η Σλοβενία αναπτύχθηκε γρήγορα και με επιτυχία οικονομικά. Οι κυβερνήσεις άλλαξαν. Ωστόσο, υπήρχε σχέδιο για την ένταξη στην ΕΕ και συνεπώς στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο. Αυτό επιτεύχθηκε το 2004, την ίδια χρονιά που η Σλοβενία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ. Υιοθέτησε το ευρώ το 2007.

 

Leave a Reply