Βατικανό Πάπας

Συνοπτικά    Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική    Καθημερινότητα      Ποιος είναι ο Πάπας;     Καθημερινότητα Πάπα

wer ist der papst
Ο Πάπας Φραγκίσκος ευλογεί τα παιδιά.

Ποιος είναι ο Πάπας;

Ο Φραγκίσκος είναι Πάπας από τις 13 Μαρτίου 2013. Είναι ο 266ος Πάπας. Κατάγεται από την Αργεντινή, καθιστώντας τον τον πρώτο Πάπα από τη Λατινική Αμερική. Γεννήθηκε εκεί στο Μπουένος Άιρες στις 17 Δεκεμβρίου 1936. Το πραγματικό του όνομα είναι Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο. Οι γονείς του είχαν καταγωγή από την Ιταλία. Ο Χόρχε αποφάσισε να γίνει ιερέας σε ηλικία 21 ετών. Το 1998 διορίστηκε αρχιεπίσκοπος της γενέτειράς του και το 2001 έγινε καρδινάλιος.

Ο Φραγκίσκος ακολούθησε τον Πάπα Βενέδικτο XVI. στο ανώτατο αξίωμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Ο Βενέδικτος εγκατέλειψε το αξίωμα μετά από δικό του αίτημα για λόγους ηλικίας. Μια τέτοια παραίτηση είναι πολύ σπάνια και τελευταία συνέβη το 1294. Οι περισσότεροι πάπες υπηρετούν μέχρι το θάνατό τους.

Η σύνοδος των καρδιναλίων για την εκλογή νέου πάπα ονομάζεται κονκλάβιο (βλ. επίσης ιστορία). Στο κονκλάβιο του 2013, ο Μπεργκόλιο εξελέγη νέος Πάπας στον πέμπτο γύρο ψηφοφορίας τη δεύτερη ημέρα. Επέλεξε τον Φραγκίσκο ως παπικό του όνομα για πρώτη φορά, τιμώντας έτσι τον Φραγκίσκο της Ασίζης.
Ακόμη και ως επίσκοπος, ήταν ιδιαίτερα αφοσιωμένος στους φτωχούς και την κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτό συνέχισε ως Πάπας. Ήταν επίσης ιδιαίτερα αφοσιωμένος στη βοήθεια των αστέγων.

Θεωρείται προσκείμενος στον κόσμο και σεμνός. Δεν μένει στο Αποστολικό Παλάτι όπως οι προκάτοχοί του, αλλά έχει μετακομίσει σε διαμέρισμα στον ξενώνα του Βατικανού. Διέταξε επίσης οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Ποια είναι τα καθήκοντα του Πάπα;

Ο Πάπας είναι ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Άρα είναι σαν το κορυφαίο αφεντικό. Ο Πάπας ονομάζεται επίσης Επίσκοπος Ρώμης, Άγιος Πατήρ ή Πονίφεξ Μάξιμος. Αυτός ο τίτλος προέρχεται από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Ο Πάπας είναι επίσης ο αρχηγός του κράτους του Βατικανού ή της Πόλης του Βατικανού.

 

Leave a Reply