Βέλγιο Ιστορία και πολιτική

Συνοπτικά   Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά

Το Βέλγιο αποτελούσε μέρος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ως γαλλική επαρχία "Belgica". Εδώ μπορείτε να δείτε την τοποθεσία στο χάρτη.

Το Βέλγιο ως μέρος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας

Η περιοχή του σημερινού Βελγίου αποτέλεσε μέρος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ως επαρχία της Belgica. Ωστόσο, δεν υπήρχε καμία φυλή στην οποία θα μπορούσε να αναχθεί ο σημερινός πληθυσμός. Οι σημερινοί Βέλγοι προέρχονται από πολύ διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες και ένα βελγικό κράτος δεν υπήρξε παρά πολύ αργότερα.

Το Βέλγιο ως μέρος της Φραγκικής Αυτοκρατορίας

Μετά την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, το Βέλγιο έγινε μέρος της Φραγκικής Αυτοκρατορίας. Μετά τη διαίρεσή της, η κομητεία της Φλάνδρας, η οποία βρίσκεται δυτικά του Σέλντε, έγινε μέρος του δυτικοφρανκικού βασιλείου. Η Γαλλία αναπτύχθηκε αργότερα από αυτό το βασίλειο. Το υπόλοιπο έγινε μέρος της Ανατολικής Φραγκικής Αυτοκρατορίας, η οποία αργότερα έγινε η Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Η Φλάνδρα ήταν κομητεία εκείνη την εποχή και οι πόλεις της είχαν μεγάλη οικονομική σημασία. Οι πόλεις-λιμάνια της Αμβέρσας, της Μπριζ και της Γάνδης ήταν σημαντικά οικονομικά κέντρα. Οι δούκες της Βουργουνδίας κατάφεραν να υποτάξουν την περιοχή που είναι σήμερα το Βέλγιο και από το 1477 κυβέρνησαν οι Αψβούργοι, οι οποίοι είχαν δημιουργήσει μια τεράστια αυτοκρατορία σε όλη την Ευρώπη.

Το έδαφος του Βελγίου γύρω στο 1512

Μια νέα θρησκεία - και στο Βέλγιο

Τον 16ο αιώνα, η διαμάχη για τη θρησκεία χαρακτήρισε και την περιοχή του σημερινού Βελγίου. Με τον Μαρτίνο Λούθηρο, ένα νέο δόγμα είχε αποσχιστεί από την Καθολική Εκκλησία και πολλές χώρες ακολούθησαν την προτεσταντική πίστη του Λούθηρου.

Εκείνη την εποχή, το Βέλγιο ανήκε ακόμη στις Κάτω Χώρες, οι οποίες αντιτάχθηκαν στους καθολικούς Αψβούργους. Πολλοί άνθρωποι έφυγαν από τους Αψβούργους, αλλά κατάφεραν να διασφαλίσουν ότι η καθολική πίστη παρέμεινε στα νότια των Κάτω Χωρών. Και αυτή η περιοχή καλύπτει περίπου το σημερινό Βέλγιο. Στις αρχές του 18ου αιώνα, η περιοχή επιστράφηκε στην Αυστρία, όπου επίσης κυβερνούσαν οι Αψβούργοι.

Βασίλειο του Βελγίου

Το Βασίλειο του Βελγίου δημιουργήθηκε μόνο μετά τη Βελγική Επανάσταση του 1830

Μετά τη νίκη επί του Ναπολέοντα, ένα ξεχωριστό βασίλειο δημιουργήθηκε μετά το Συνέδριο της Βιέννης το 1815, και συγκεκριμένα το Ηνωμένο Βασίλειο των Κάτω Χωρών. Το σημερινό Βέλγιο έγινε αρχικά μέρος των Κάτω Χωρών.

Το 1830 έγινε επανάσταση στο Βέλγιο. Οι νότιες Κάτω Χώρες θέλησαν να αποσχιστούν από τον Ολλανδό βασιλιά και η χώρα απέκτησε την ανεξαρτησία της. Δημιουργήθηκε το Βασίλειο του Βελγίου.

Αλλά ακόμη και τότε ήταν ξεκάθαρο ότι μια εθνοτική ομάδα επεδίωκε την ανεξαρτησία: οι Φλαμανδοί. Στα τέλη του 19ου αιώνα, εμφανίστηκε μια άλλη ομάδα που διέφερε από τους Φλαμανδούς και επιδίωκε επίσης την ανεξαρτησία: οι Βαλόνοι. Αυτοί ήθελαν να συνεχίσουν να μιλούν γαλλικά, ενώ οι Φλαμανδοί μιλούσαν ολλανδικά.

Ο Φίλιππος (Filip) του Βελγίου είναι βασιλιάς του Βελγίου από το 2013.

Πολιτική στο Βέλγιο σήμερα

Το Βέλγιο μπορεί να έχει βασιλιά, αλλά έχει ελάχιστα να πει. Αλλά ο βασιλιάς επιτρέπεται να φαίνεται ωραίος και φιλικός. Και το κάνει, όπως στη φωτογραφία.

Το Βέλγιο έχει κοινοβούλιο, δηλαδή την εκπροσώπηση του λαού. Το κοινοβούλιο αποφασίζει επίσης για τη σύνθεση της κυβέρνησης.
Οι συγκρούσεις του Βελγίου στο κοινοβούλιο

Ωστόσο, οι συγκρούσεις της χώρας αντικατοπτρίζονται και στο κοινοβούλιο, καθώς υπάρχουν πολλά διαφορετικά κόμματα που όλα εκπροσωπούν τα δικά τους συμφέροντα. Έχουμε επίσης πολλά κόμματα και σε ορισμένα ομόσπονδα κρατίδια οι άνθρωποι αναζητούν πάντα την ανεξαρτησία και την εκπροσώπηση των δικών τους συμφερόντων.

Στο Βέλγιο, ωστόσο, αυτό είναι πολύ πιο ακραίο. Εδώ, οι διάφορες γλωσσικές ομάδες και ομάδες συμφερόντων μάχονται μεταξύ τους στο κοινοβούλιο. Πρόκειται για το χρήμα, αλλά και για την εξουσία.

Στο Βέλγιο, υπάρχουν πάντα διαφορετικά κόμματα στις διάφορες εκλογικές περιφέρειες.

250 ημέρες χωρίς κυβέρνηση

Το Βέλγιο είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη όπου δεν υπάρχουν ομοσπονδιακά κόμματα, δηλαδή κόμματα που εκπροσωπούν ολόκληρη τη χώρα. Οι τρεις βελγικές περιφέρειες έχουν όλες τα δικά τους κοινοβούλια, τα οποία με τη σειρά τους διορίζουν τις δικές τους κυβερνήσεις. Συνήθως χρειάζεται αρκετός χρόνος μέχρι να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση στο Βέλγιο. Το 2011, για παράδειγμα, το Βέλγιο έμεινε χωρίς κυβέρνηση για περισσότερες από 250 ημέρες, επειδή δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη συμφωνίας.

Επιπλέον, υπάρχουν οι διαφορετικές γλωσσικές κοινότητες, οπότε γίνεται διάκριση όχι μόνο μεταξύ του νότου και του βορρά, αλλά και ανάλογα με τις διαφορετικές γλώσσες που ομιλούνται. Υπάρχει επίσης ένας περαιτέρω διαχωρισμός σε διαφορετικές επαρχίες. Αν έχετε κάποιο πρόβλημα στο Βέλγιο, πρέπει να σκεφτείτε προσεκτικά ποιον θέλετε να αντιμετωπίσετε. Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. Για παράδειγμα, ένας κάτοικος των Βρυξελλών ή ένας Βαλόνος δεν μπορεί να ψηφίσει ένα φλαμανδικό κόμμα.
Δύσκολος σχηματισμός κυβέρνησης στο Βέλγιο

Ακόμη και μετά τις εκλογές στα τέλη Μαΐου 2019, δεν κατέστη δυνατό να σχηματιστεί κυβέρνηση. Τα δύο ισχυρότερα κόμματα δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία και να αρχίσουν να συνεργάζονται. Ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ παρέμεινε αρχικά στην εξουσία σε υπηρεσιακή βάση χωρίς να έχει πλειοψηφία που να έχει επιβεβαιωθεί από το Κοινοβούλιο. Καθώς ο Michel εξελέγη πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, το αξίωμά του ανέλαβε η Sophie Wilmès. Μόνο υπό την πίεση της κρίσης που προκάλεσε ο κοροναϊός από τον Μάρτιο του 2020, η Sophie Wilmès έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης, γεγονός που την καθιστά την πρώτη γυναίκα που κατέχει αυτή τη θέση.

Επτά κόμματα έχουν πλέον συμφωνήσει σε έναν νέο κυβερνητικό συνασπισμό. Ο νέος πρωθυπουργός είναι ο Φλαμανδός φιλελεύθερος Alexander De Croo, ο οποίος αντικαθιστά την πρωθυπουργό Sophie Wilmès, η οποία ηγήθηκε της κυβέρνησης μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2020. Για άλλη μια φορά, χρειάστηκε πολύς χρόνος για να σχηματιστεί κυβέρνηση στο Βέλγιο, δικαιώνοντας έτσι τη φήμη του ότι είναι ακυβέρνητο.

 

Leave a Reply