Συνοπτικά Προφίλ Χώρα Άνθρωποι Ζώα και φυτά Οικονομία Ιστορία και πολιτική Φαγητά Καθημερινότητα Παιδιά και σχολείο Χαρακτηριστικά
Αθλητισμός και αναψυχή
Όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, το ποδόσφαιρο είναι το πιο δημοφιλές άθλημα στη Μακεδονία. Τα παιδιά στήνουν γκολ στους δρόμους και παίζουν μεταξύ τους. Η Μακεδονία έχει ακόμη και τη δική της εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, η οποία είναι μέλος της FIFA. Θα βρείτε παντού παιδιά να παίζουν ποδόσφαιρο με ενθουσιασμό στις παιδικές χαρές και στους δρόμους.
Το χάντμπολ και το μπάσκετ παίζονται επίσης συχνά και με ευχαρίστηση. Η Μακεδονία εκπροσωπείται επίσης στους θερινούς και χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.
Παιδιά Ρομά
Τα παιδιά Ρομά στη Β.Μακεδονία συχνά δεν μπορούν να πάνε σχολείο. Αντ' αυτού, αναγκάζονται να ζητιανεύουν στους δρόμους ή να συλλέγουν και να πωλούν χαρτιά. Πολλά κορίτσια παντρεύονται επίσης πολύ νωρίς, συχνά σε ηλικία 13 ετών ή μικρότερη.
Οι Ρομά αποκλείονται από πολλούς Μακεδόνες και ζουν κυρίως σε βρώμικους οικισμούς έξω από τις πόλεις. Ορισμένοι προσπαθούν να ξεφύγουν από αυτή την άσχημη κατάσταση, αλλά έχουν ελάχιστες πιθανότητες να γίνουν αποδεκτοί σε άλλες χώρες.
Παιδική εργασία
Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις παιδικής εργασίας στη Β,Μακεδονία. Υπολογίζεται ότι έξι στα 100 παιδιά ηλικίας μεταξύ πέντε και 16 ετών εργάζονται. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα παιδιά αυτά πωλούν παλιοσίδερα ή άχρηστο χαρτί στο δρόμο ή ζητιανεύουν. Σε οικογένειες όπου ο ένας ή και οι δύο γονείς είναι άνεργοι, τα παιδιά πρέπει συνήθως να βοηθούν. Σχεδόν ένας στους τέσσερις ανθρώπους στη Μακεδονία δεν έχει δουλειά και 21 στους 100 ανθρώπους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Το σχολικό σύστημα
Η Βόρεια Μακεδονία επιθυμεί να γίνει μέλος της ΕΕ και προσπαθεί να προσαρμόσει ορισμένα από τα πρότυπα της στα ευρωπαϊκά. Αυτό ισχύει και για το σχολικό σύστημα, το οποίο μεταρρυθμίστηκε μόλις το 2007. Για παράδειγμα, επεκτάθηκε η υποχρεωτική σχολική εκπαίδευση. Τώρα διαρκεί εννέα χρόνια.
Τα παιδιά ξεκινούν το σχολείο από την ηλικία των έξι ετών. Επειδή σε πολλές χώρες ορισμένα παιδιά δεν πηγαίνουν στο σχολείο παρά την υποχρεωτική εκπαίδευση, η κυβέρνηση ελέγχει τακτικά αν τα παιδιά πηγαίνουν πράγματι στο σχολείο.
Εκπαίδευση στη Μακεδονία
Στο σχολείο, τα παιδιά μιλούν κυρίως μακεδονικά. Μόνο σε περιοχές όπου η πλειοψηφία είναι Αλβανοί είναι η αλβανική επίσημη γλώσσα και ομιλείται επίσης στην τάξη. Επιπλέον, τα παιδιά μαθαίνουν όλο και περισσότερο αγγλικά στο σχολείο, τα οποία έχουν γίνει πλέον υποχρεωτική δεύτερη γλώσσα.
Σε μαθήματα όπως η Ορθοδοξία (θρησκεία) και το Ισλάμ, τα παιδιά μαθαίνουν περισσότερα για τον δικό τους πολιτισμό, αλλά ταυτόχρονα μαθαίνουν και το άνοιγμα προς άλλες θρησκείες. Φυσικά, υπάρχουν και μαθήματα όπως τα μαθηματικά και οι φυσικές επιστήμες. Μετά το δημοτικό και το γυμνάσιο, στη Βόρεια Μακεδονία διεξάγονται απολυτήριες εξετάσεις. Τα παιδιά μπορούν στη συνέχεια να ξεκινήσουν τις σπουδές τους.
Προβλήματα με την εκπαίδευση
Παρόλο που η κυβέρνηση προσπαθεί να επεκτείνει και να βελτιώσει το σχολικό σύστημα, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα προβλήματα. Ένα από αυτά, για παράδειγμα, είναι η χρηματοδότηση όλων των μεταρρυθμίσεων. Υπάρχει λοιπόν το ερώτημα πώς θα πληρωθούν όλα αυτά τελικά. Εξάλλου, η οικονομία της ΠΓΔΜ εξακολουθεί να υστερεί πολύ σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η έλλειψη εκπαίδευσης του πληθυσμού είναι επίσης κληρονομιά από τη σοσιαλιστική εποχή. Τότε, ο στόχος των σχολείων και των πανεπιστημίων δεν ήταν τόσο η εκπαίδευση των ανθρώπων όσο η εδραίωση της σοσιαλιστικής κοσμοθεωρίας.
Διακρίσεις εις βάρος των παιδιών Ρομά
Τα παιδιά από οικογένειες Ρομά περνούν ιδιαίτερα δύσκολα στη Μακεδονία. Ακόμη και οι δάσκαλοι, οι οποίοι είναι στην πραγματικότητα καλά εκπαιδευμένοι, συχνά θεωρούν τα παιδιά Ρομά πιο χαζά από τα άλλα παιδιά. Οι προκαταλήψεις κατά της μειονότητας είναι βαθιές και εμπεδώθηκαν στους περισσότερους Μακεδόνες από μικρή ηλικία.
Ακόμα και αν τα παιδιά αποδείξουν την αξία τους και περάσουν με επιτυχία τις εξετάσεις τους, υπάρχουν πανεπιστήμια που δεν τα δέχονται. Όλα αυτά εξαιτίας της εθνικότητάς τους, επειδή είναι Ρομά. Άλλοι δεν γίνονται δεκτοί ούτε καν στο σχολείο.