Βουλγαρία Χώρα

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά         Χριστούγεννα

Στο χάρτη μπορείτε να δείτε ότι η Βουλγαρία βρίσκεται στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Πού βρίσκεται η Βουλγαρία;

Η Βουλγαρία βρίσκεται στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Συνορεύει με τη Ρουμανία στα βόρεια και με την Ελλάδα και την Τουρκία στα νότια. Η Σερβία και η Βόρεια Μακεδονία βρίσκονται στα δυτικά. Η Βουλγαρία συνορεύει με τη Μαύρη Θάλασσα στα ανατολικά. Η ακτογραμμή της έχει μήκος 354 χιλιόμετρα.

Τοπογραφικός χάρτης της Βουλγαρίας Μπορείτε επίσης να αναγνωρίσετε τα βουνά της Βουλγαρίας στον τοπογραφικό χάρτη.

Η Βουλγαρία βρίσκεται στη βαλκανική χερσόνησο. Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται μερικές φορές συνώνυμα με τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Επίσης, μερικές φορές αναφέρεται απλώς ως Βαλκάνια. Το πού βρίσκεται η βόρεια γραμμή δεν έχει καθοριστεί επακριβώς. Σε κάθε περίπτωση, η Βουλγαρία αποτελεί μέρος της. Παρακάτω θα βρείτε έναν χάρτη στον οποίο επισημαίνονται οι χώρες των Βαλκανίων.

Τοπίο στη Βουλγαρία: Βουνά και πεδιάδες

Τα Βαλκάνια Όρη διασχίζουν τη Βουλγαρία.

Υπάρχουν αρκετά βουνά και δύο μεγάλες πεδινές περιοχές στη Βουλγαρία. Χαρακτηρίζουν το τοπίο εδώ. Η μία από τις πεδιάδες βρίσκεται στα βόρεια και σχηματίζεται από τον Δούναβη. Ο Δούναβης ρέει εδώ ως συνοριακός ποταμός με τη Ρουμανία. Η πεδιάδα του Δούναβη είναι πολύ επίπεδη. Στα νότια, συγχωνεύεται σε ένα λοφώδες τοπίο, το Προβαλκανικό.

Αυτό ακολουθείται από τα Βαλκάνια Όρη. Διατρέχουν τη Βουλγαρία από τα δυτικά προς τα ανατολικά και έδωσε στην Βαλκανική Χερσόνησο το όνομά της. Στα ανατολικά, τα Βαλκάνια Όρη καταλήγουν στη Μαύρη Θάλασσα, στο ακρωτήριο Εμινέ.

Στα νοτιοανατολικά της Βουλγαρίας βρίσκεται η δεύτερη πεδινή πεδιάδα. Την διασχίζει ο ποταμός Μαρίτσα (πιο γνωστός σε μας ως Έβρος). Αυτή η πεδιάδα είναι επίσης γνωστή ως Άνω Θρακική Πεδιάδα. Αποτελεί μέρος της περιοχής της Θράκης, η οποία εκτείνεται περαιτέρω στην Ελλάδα και την Τουρκία.

Η ανατολική Βουλγαρία βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα

Υπάρχουν αρκετές άλλες οροσειρές στα νοτιοδυτικά της Βουλγαρίας, όπως τα βουνά Βίτοσα. Τα βουνά Ρίλα και Πιρίν είναι τα υψηλότερα από τα νοτιοδυτικά βουνά, είναι ψηλά βουνά. Οι υψηλότερες κορυφές εδώ έχουν ύψος πάνω από 2900 μέτρα. Τα δέντρα δεν φυτρώνουν πλέον εδώ πάνω και υπάρχει χιόνι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα βουνά της Ροδόπης είναι κάπως χαμηλότερα. Η υψηλότερη κορυφή τους έχει ύψος 2191 μέτρα. Πολλές σπηλιές, φαράγγια και ασυνήθιστα βραχώδη τοπία έχουν δημιουργηθεί εδώ από τη διάβρωση.

Σε ποια θάλασσα βρίσκεται η Βουλγαρία;

Η Βουλγαρία και πέντε άλλες χώρες βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα, στα ανατολικά της χώρας. Η ακτογραμμή της έχει μήκος 354 χιλιόμετρα. Εδώ βρίσκονται οι πόλεις Βάρνα και Μπουργκάς. Και οι δύο έχουν σημαντικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα για την οικονομία. Η Μαύρη Θάλασσα παίζει επίσης ρόλο στον τουρισμό.

 

Βαλκάνια
Τι θέα, έτσι δεν είναι; Από τα νότια ΒαλκάνιαΌρη, μπορείτε να δείτε την πόλη Sliven και την ανατολική πεδιάδα της Άνω Θράκης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το κλίμα στη Βουλγαρία εξαρτάται από την ακριβή τοποθεσία. Εδώ μπορείτε να δείτε τη Σόφια το χειμώνα. Τα βουνά Vitosha υψώνονται στο βάθος

Πώς είναι το κλίμα στη Βουλγαρία;

Η Βουλγαρία χωρίζεται σε πολύ διαφορετικές κλιματικές ζώνες από τα Βαλκανικά Όρη. Στα βόρεια, στις πεδινές περιοχές του Δούναβη, τα καλοκαίρια είναι ζεστά και ξηρά, ενώ οι χειμώνες είναι κρύοι, βροχεροί και χιονισμένοι. Πολύ χιόνι πέφτει επίσης στη βόρεια πλευρά των Βαλκανικών Ορέων, αλλά μάλλον λίγο στο νότο. Το κλίμα είναι ηπειρωτικό.

Νότια των Βαλκανικών Ορέων, στη Θρακική πεδιάδα, το κλίμα επηρεάζεται από τη θάλασσα (θαλάσσιο κλίμα). Ο χειμώνας δεν είναι τόσο ψυχρός όσο στα βόρεια, αλλά βρέχει περισσότερο καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, ιδίως την άνοιξη. Το κλίμα γίνεται μεσογειακό στα σύνορα με την Ελλάδα και την Τουρκία και στη Μαύρη Θάλασσα. Τα καλοκαίρια είναι ακόμη και αρκετά ζεστά εδώ.

Πέφτει πολύ χιόνι στα βουνά!

Στα ψηλά βουνά, όσο αυξάνεται το υψόμετρο, το κλίμα γίνεται πιο κρύο. Πέφτει πολύ χιόνι, το οποίο συχνά λιώνει μόνο τον Μάιο. Τα δέντρα δεν αναπτύσσονται πλέον πάνω από ένα υψόμετρο περίπου 2000 μέτρων.

Η μέση ετήσια θερμοκρασία στη Σόφια είναι 9,7 βαθμοί. Οι θερμότεροι μήνες είναι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, ενώ οι ψυχρότεροι ο Δεκέμβριος και ο Ιανουάριος. Οι περισσότερες βροχές πέφτουν μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου και στη συνέχεια ξανά τον Νοέμβριο.

 

 

 

Αυτή είναι η Σόφια, η πρωτεύουσα της Βουλγαρίας.

Πώς ονομάζεται η πρωτεύουσα της Βουλγαρίας;

Η πρωτεύουσα της Βουλγαρίας είναι η Σόφια. Πήρε το όνομά της από την εκκλησία "Αγία Σοφία"

Η πόλη βρίσκεται σε ένα οροπέδιο στα δυτικά της Βουλγαρίας. Αυτό το οροπέδιο είναι επίσης γνωστό ως πεδιάδα της Σόφιας και βρίσκεται ανάμεσα στα Βαλκανικά Όρη στα βόρεια και τα γειτονικά βουνά στα νότια. Ο ποταμός Ίσκαρ διασχίζει την πόλη.

Στη Σόφια κατοικούν 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι. Αυτό την καθιστά επίσης τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Κάθε έκτος Βούλγαρος ζει στη Σόφια! Η Σόφια είναι επίσης το πολιτικό, πολιτιστικό και οικονομικό κέντρο της χώρας.

 

 

 

Οι "Υπέροχες Γέφυρες" είναι ένα φυσικό φαινόμενο στα βουνά της Ροδόπης. Πρόκειται για φυσικούς βραχώδεις σχηματισμούς.
Ο Καβαλάρης της Μαντάρα είναι ένα μεγάλο ανάγλυφο σε βράχο. Το ύψος του καβαλάρη είναι 23 μέτρα. Η εικόνα έχει σμιλευτεί στο βράχο και χρονολογείται από τον 8ο αιώνα.
Pobiti Kamani είναι το όνομα ενός άλλου φυσικού φαινομένου. Πρόκειται για πέτρινες στήλες που σχηματίζονται με φυσικό τρόπο. Έχουν ύψος πέντε έως επτά μέτρα. Οι πυλώνες σχηματίστηκαν κάποτε κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας πριν από 50 εκατομμύρια χρόνια. Η διάβρωση αργότερα τους αποκάλυψε μερικώς.
Το σπήλαιο Devetashka είναι ένα μεγάλο καρστικό σπήλαιο στα βόρεια της Βουλγαρίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση