Βουλγαρία Προφίλ

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά         Χριστούγεννα

Bulgarien auf GlobusΗ Βουλγαρία βρίσκεται στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Συνορεύει με τη Ρουμανία, την Τουρκία, την Ελλάδα, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία. Στα ανατολικά βρίσκεται η Μαύρη Θάλασσα. Τα Βαλκάνια Όρη (Οροσειρά του Αίμου) διατρέχουν το κέντρο της Βουλγαρίας. Η Βουλγαρία βρίσκεται στη βαλκανική χερσόνησο.

Στο βόρειο τμήμα της χώρας βρίσκεται ένα ευρύ, επίπεδο τοπίο, η πεδιάδα του Δούναβη. Οι ορεινοί πρόποδες των Βαλκανίων ακολουθούνται από τα Βαλκανικά Όρη στα νότια. Στα νοτιοδυτικά υπάρχουν αρκετά ψηλά βουνά. Το ψηλότερο βουνό της Βουλγαρίας, ο Μουσάλα, βρίσκεται στην οροσειρά του Ρίλα. Έχει ύψος 2925 μέτρα. Στα νοτιοανατολικά βρίσκεται μια δεύτερη πεδιάδα, η Άνω Θρακική Πεδιάδα. Η πρωτεύουσα Σόφια βρίσκεται στα δυτικά, περίπου στο κέντρο της χώρας.

Εκτός από τους Βούλγαρους, στη Βουλγαρία ζουν επίσης Τούρκοι και Ρομά. Η γλώσσα που ομιλείται είναι η βουλγαρική, η οποία γράφεται με κυριλλικά γράμματα. Οι καφέ αρκούδες, οι λύγκες, οι λύκοι και τα γουρούνια συγκαταλέγονται στους ζωικούς κατοίκους.

Η Βουλγαρία είναι μια φτωχή χώρα. Το νόμισμα της Βουλγαρίας είναι το λεβ. Ένα λεβ διαιρείται σε 100 stotinki. Λεβ σημαίνει λιοντάρι - και μπορεί επίσης να το δει κανείς στο εθνόσημο της χώρας.

Στην αρχαιότητα, πρώτα οι Έλληνες και στη συνέχεια οι Ρωμαίοι κατέλαβαν τη χώρα. Κατά τον Μεσαίωνα, οι Οθωμανοί κατέλαβαν το έδαφος στο οποίο είχε προηγουμένως εγκαθιδρυθεί μια βουλγαρική αυτοκρατορία. Οι Οθωμανοί παρέμειναν μέχρι το 1878, όταν δημιουργήθηκε το Πριγκιπάτο της Βουλγαρίας. Αυτό μετατράπηκε σε τσαρδιά, αφού οι Οθωμανοί αναγνώρισαν τελικά την ανεξαρτησία της Βουλγαρίας το 1908. Το 1946, η Βουλγαρία περιήλθε υπό σοβιετική και συνεπώς κομμουνιστική επιρροή. Η χώρα έγινε λαϊκή δημοκρατία. Όταν η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε, η Βουλγαρία έγινε και πάλι ανεξάρτητη το 1990.

 

Έκταση 110.994 τ.χμ
Κάτοικος 6,52 εκατ
Γλώσσα Βουλγάρικα
Πρωτεύουσα Σόφια
Ο μεγαλύτερος ποταμός Δούναβης (μήκος στη Βουλγαρία 500 km)
Το ψηλότερο βουνό Μουσάλα (2925 m)
νόμισμα Λεβ
Προσχώρηση στην ΕΕ 1 Ιανουαρίου 2007

Bulgarien UmrissΣημαία Βουλγαρίας

Η σημαία της Βουλγαρίας είναι οριζόντια ριγωτή λευκή-πράσινη-κόκκινη. Το λευκό συμβολίζει την ελευθερία και την ειρήνη, το πράσινο τη φύση και το κόκκινο το αίμα που χύθηκε στον αγώνα για την ελευθερία. Χρησιμοποιήθηκε κατ' αυτόν τον τρόπο μεταξύ του 1879, όταν δημιουργήθηκε το Πριγκιπάτο της Βουλγαρίας, και του 1944, όταν έληξε το Τσαρντοκρατορικό καθεστώς. Στη συνέχεια επανήλθε το 1990. Στο διάστημα που μεσολάβησε, το εθνόσημο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βουλγαρίας βρισκόταν στην πάνω αριστερή πλευρά.

Εθνικός Ύμνος

Περήφανη οροσείρα του Αίμου,
δίπλα της ο Δούναβης γαλάζιος ρέει,
ο ήλιος τη Θράκη ζεσταίνει,
προβάλλοντας απ' του Πίριν τις κορφές.

Ρεφρέν:
Αγαπημένη πατρίδα,
είσαι ο παράδεισος στη γη,
η ομορφιά σου και η χάρη,
αχ, δεν έχουν τέλος.

Leave a Reply