Γαλλία Άνθρωποι

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική      Καθημερινότητα        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά        Χριστούγεννα

Διάλογος στο Παρίσι

Τι μιλάνε στη Γαλλία;

Η επίσημη γλώσσα είναι φυσικά τα γαλλικά. Υπάρχουν όμως και άλλες γλώσσες και διάλεκτοι στις περιφέρειες της χώρας. Για παράδειγμα, η αλσατική, μια διάλεκτος που αναμειγνύει τα γερμανικά και τα γαλλικά, ομιλείται στην Αλσατία. Η μπρετόν ομιλείται στη Βρετάνη και η φλαμανδική στη Φλάνδρα, στα σύνορα με το γειτονικό Βέλγιο. Στη νότια Γαλλία, κοντά στα ισπανικά σύνορα, μιλούν καταλανικά και στη γαλλική Ριβιέρα πολλοί άνθρωποι μιλούν ιταλικά.

Προστασία για τα γαλλικά

Παρεμπιπτόντως, οι Γάλλοι προστατεύουν τη γλώσσα τους και υπερασπίζονται τους εαυτούς τους από τους αγγλισμούς. Πρόκειται για λέξεις που υιοθετούμε από τα αγγλικά. Συχνά δεν υπάρχει πλέον κατάλληλη μετάφραση γι' αυτές. Για παράδειγμα, πιθανότατα γνωρίζετε τη λέξη "mail", η οποία είναι αγγλισμός.

Παρισινή σκηνή στους δρόμους

Από πού προέρχεται ο πληθυσμός της Γαλλίας;

Πολλοί Γάλλοι είναι μετανάστες, ορισμένοι από αυτούς από τις πρώην αποικίες. Το 2008, υπήρχαν 5,23 εκατομμύρια μετανάστες που ζούσαν στη Γαλλία. Αυτό ήταν λίγο πάνω από το οκτώ τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού. Από αυτούς, οι μισοί είχαν και πάλι τη γαλλική υπηκοότητα. Το 2010, περίπου το δέκα τοις εκατό ήταν απόγονοι μεταναστών των οποίων ο πατέρας ή η μητέρα είχε γεννηθεί στο εξωτερικό, δηλαδή ένας στους δέκα Γάλλους.

Οι περισσότεροι μετανάστες προέρχονται από τη Βόρεια Αφρική, από το Μαρόκο, την Τυνησία ή την Αλγερία. Αλλά πολλοί έρχονται επίσης από τις παραμεθόριες χώρες της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, ελπίζοντας σε μια καλύτερη ζωή στη Γαλλία. Εδώ και αρκετό καιρό, πολλοί μετανάστες έρχονται επίσης από την υποσαχάρια Αφρική και την Καραϊβική.

Σε αντίθεση με άλλα ευρωπαϊκά έθνη, ο πληθυσμός της Γαλλίας αυξάνεται. Κάποια στιγμή, στη Γαλλία γεννιόντουσαν περισσότερα παιδιά απ' ό,τι πέθαιναν οι άνθρωποι. Και ο πληθυσμός στη Γαλλία αυξάνεται επίσης λόγω της μετανάστευσης.
Γλώσσα στη Γαλλία - τεμπέλης όταν πρόκειται για ξένες γλώσσες;

Λέγεται ότι οι Γάλλοι είναι τεμπέληδες όταν πρόκειται να μάθουν ξένες γλώσσες. Παρόλο που αυτό ισχύει για τον ηλικιωμένο πληθυσμό - κάτι που δεν διαφέρει και πολύ από τη Γερμανία - δεν ισχύει για τους νεότερους. Περισσότερα παιδιά μαθαίνουν αγγλικά στη Γαλλία απ' ό,τι στη Γερμανία. Πολλοί Γάλλοι μαθαίνουν ισπανικά και στη συνέχεια ακόμη και γερμανικά. Παρ' όλα αυτά, οι Γάλλοι προτιμούν να μιλούν γαλλικά, ακόμη και αν θεωρητικά μπορούν να μιλήσουν και άλλες γλώσσες. Η εκμάθηση ξένων γλωσσών και η ομιλία τους είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

 

Άνθρωποι στην εκκλησία της Παναγίας των Παρισίων στο Παρίσι

Θρησκεία στη Γαλλία;

Στη Γαλλία, η εκκλησία και το κράτος είναι αυστηρά διαχωρισμένα, πράγμα που σημαίνει ότι η εκκλησία δεν παρεμβαίνει στις κρατικές υποθέσεις. Ο εκκλησιαστικός φόρος δεν εισπράττεται επίσης από το κράτος, όπως συμβαίνει στη Γερμανία. Ως αποτέλεσμα, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με το σε ποια θρησκεία ανήκουν οι Γάλλοι, τουλάχιστον όχι από το κράτος.

Περίπου οι μισοί Γάλλοι δηλώνουν ότι ανήκουν στην καθολική πίστη. Μόνο το τρία τοις εκατό περιγράφουν τον εαυτό τους ως προτεστάντες. Υπολογίζεται ότι λίγο κάτω από το δέκα τοις εκατό είναι μουσουλμάνοι. Οι υπόλοιποι περιγράφουν ότι δεν ανήκουν σε καμία θρησκεία, δηλαδή σχεδόν το ένα τρίτο. Εβραίοι ζουν επίσης στη Γαλλία, αλλά πολύ λίγοι, περίπου το ένα τοις εκατό. Υπάρχουν επίσης ορθόδοξοι και ανατολικοί χριστιανοί, βουδιστές και ορισμένοι ινδουιστές.

Αφήστε μια απάντηση