Ισλανδία Ζώα και Φυτά

Συνοπτικά     Προφίλ      Χώρα     Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική        Φαγητά        Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά         Χριστούγεννα

Ποια ζώα ζουν στην Ισλανδία;

Τα ζώα της Ισλανδίας είναι κυρίως υδρόβια ζώα. Οι φώκιες και οι φάλαινες συναντιούνται συχνά εδώ. Στα είδη φαλαινών περιλαμβάνονται οι γαλάζιες φάλαινες, οι πτεροφάλαινες, οι φάλαινες μίνκ (βόρεια ρυγχοφάλαινα), οι φώκαινες, οι μεγάπτερες φάλαινες και οι φυσητήρες φάλαινες. Έως και 23 είδη φαλαινών περιφέρονται στα ανοικτά των ακτών της Ισλανδίας. Υπάρχουν επίσης πολυάριθμα είδη ψαριών στο νερό. Ο σολομός, η πέστροφα, τα χέλια και οι στικλεμπίδες είναι μερικά μόνο από τα ψάρια που ζουν στα ποτάμια και τις λίμνες της Ισλανδίας.

Πτεροφάλαινα
φώκαινα
μεγάπτερη φάλαινα
Ρυγχοφάλαινα

 

 

 

 

 

 

 

Οι άνθρωποι έφεραν μαζί τους οικόσιτα ζώα και έτσι υπάρχουν τώρα ισλανδικά άλογα και πρόβατα, καθώς και ποντίκια και αρουραίοι που βρέθηκαν εδώ με τα πλοία. Το αμερικανικό μινκ έχει επίσης εξαπλωθεί. Αποτελεί κίνδυνο για τα πουλιά.

Τα ισλανδικά πόνυ ήρθαν στο νησί μαζί με τους ανθρώπους.

Τα ισλανδικά πρόβατα βόσκουν μόνα τους το καλοκαίρι, αλλά σε περιφραγμένες περιοχές. Κάποτε τα έφεραν εδώ οι Βίκινγκς και έχουν προσαρμοστεί στο σκληρό κλίμα. Μπορούν να αντέξουν το κρύο και τον άνεμο.

Ένας ισλανδικός τάρανδος περιπλανιέται μέσα στο χειμώνα. Περίπου 300 ζώα ζουν κυρίως στα ανατολικά της Ισλανδίας.

Οι τάρανδοι μεταφέρθηκαν από τη Νορβηγία τον 18ο αιώνα. Ο στόχος ήταν να παρέχουν στον πληθυσμό καλύτερη προμήθεια κρέατος. Τώρα ζουν επίσης στην Ισλανδία. Έτσι, δεν είναι στην πραγματικότητα ιθαγενείς εδώ. Οι Ισλανδοί τάρανδοι ζουν ελεύθερα εδώ, οπότε δεν εκτρέφονται από τον άνθρωπο. Περίπου 300 τάρανδοι ζουν κυρίως στα ανατολικά της Ισλανδίας.

Αντίθετα, υπάρχει μεγάλη ποικιλία πτηνών. Στην ενδοχώρα, για παράδειγμα, πετούν τριγύρω λαγόπους, ισλανδική βουκεφάλα, κοκκινότσιχλα,το κηλιδοβούτι και βραχυραμφόχηνα. Η ακτή φιλοξενεί πολυάριθμα θαλασσοπούλια, όπως λεπτοραμφόκεπφους, αρκτικές φούσκές , γλάρους, Κόκκινους φαλαρόποδες, λαγοβούτια και σούλες

Παρεμπιπτόντως, δεν υπάρχουν πολικές αρκούδες στην Ισλανδία. Ωστόσο, οι πολικές αρκούδες συνήθιζαν να έρχονται εδώ από τη Γροιλανδία. Διέσχιζαν τον πάγο. Σήμερα, σχεδόν κανένα ζώο δεν καταφέρνει να το κάνει αυτό, καθώς δεν υπάρχουν πλέον αρκετά παγόβουνα λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Προφίλ: Φρατέρκουλα του Ατλαντικού

Η Φρατέρκουλα του Ατλαντικού μοιάζει λίγο με διασταύρωση παπαγάλου και πιγκουίνου με το έντονο κόκκινο ράμφος και το ασπρόμαυρο φτέρωμά της. Ο σφυρίχτρας είναι το πιο γνωστό πουλί της Ισλανδίας. Άλλα ονόματα γι' αυτό είναι φιονάκι ή σφυρίδα.

Οι Φρατέρκουλες του Ατλαντικού ζουν στην ανοιχτή θάλασσα μεταξύ Σεπτεμβρίου και Μαρτίου. Επιστρέφουν στη στεριά μόνο κατά την περίοδο αναπαραγωγής. Τότε αναζητούν το ταίρι τους, ζευγαρώνουν, αναπαράγονται σε μια σπηλιά σε απόκρημνους βράχους και στη συνέχεια μεγαλώνουν μαζί ένα νεοσσό. Το μικρό παπαγαλάκι πρέπει τώρα να ταΐζεται. Για να γίνει αυτό, οι γονείς βουτούν βαθιά στη θάλασσα και πιάνουν πολλά μικρά ψάρια.

Μετά από 40 έως 50 ημέρες, τα μικρά παπαγαλάκια πετάνε έξω. Το εξασκούν αυτό για λίγες ημέρες χτυπώντας τα φτερά τους σε μικρές εξορμήσεις μπροστά από τη σπηλιά αναπαραγωγής.

Η Ισλανδία έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό γλαυκοτσικνιάδων, μπροστά από τη Νορβηγία, τη Μεγάλη Βρετανία και τις Νήσους Φερόε. Στην Ισλανδία, τα πουλιά τα έπιαναν για μεγάλο χρονικό διάστημα για να τα καπνίσουν και να τα φάνε. Αυτό γίνεται ακόμη και σήμερα, αλλά ευτυχώς μόνο περιστασιακά. Η μείωση του αριθμού των πτηνών οφείλεται μάλλον περισσότερο στην υπεραλίευση των θαλασσών. Ο κουφονιάς έχει πλέον χαρακτηριστεί ως "απειλούμενο είδος".

Λαγόπους
Ισλανδική βουκεφάλα
Κοκκινότσιχλα
Κηλιδοβούτι
Έτσι μοιάζει η αλεπού της Αρκτικής το χειμώνα. Είναι καλά καμουφλαρισμένη!
Iσλανδικά άλογα
Τι ανακάλυψε η μικρή αλεπού της Αρκτικής;

 

Το μονόφυλλο ποτεντίλλη φυτρώνει σε λάβα στην Ισλανδία. Είναι ένα από τα φυτά που φυτρώνουν στην Ισλανδία.

Φυτά στην Ισλανδία

Τι φυτρώνει στην Ισλανδία; Δεν έχει μείνει σχεδόν καθόλου δάσος στην Ισλανδία. Κάποτε ήταν διαφορετικά, καθώς το 20% της επιφάνειας της χώρας ήταν κάποτε δασωμένο, κυρίως με δάση σημύδας. Αυτά αποψιλώθηκαν για να δημιουργηθεί χώρος για βοσκοτόπια. Μόνο στα ανατολικά της Ισλανδίας υπάρχουν ακόμη σήμερα σημύδες και φραγκοσυκιές, αν και γίνονται προσπάθειες για τη φύτευση νέων δασών.

Για την προστασία του εδάφους από τη διάβρωση, το λούπινο της Αλάσκας έχει φυτευτεί σε πολλά μέρη. Ανθίζουν όμορφα με μωβ λουλούδια, αλλά τώρα εκτοπίζουν πολλά άλλα φυτά. Η παραθαλάσσια σίκαλη σπείρεται επίσης για να αποτρέψει τη διάβρωση του εδάφους.

Οι λειχήνες και τα βρύα είναι εξίσου προσαρμοσμένα στο σκληρό κλίμα με τα φυτά που βρίσκονται στην Ισλανδία. Το μονόφυλλο ποτεντίλλη ευδοκιμεί στη λάβα και γι' αυτό αναπτύσσεται όπου τα ηφαίστεια έχουν αφήσει τέτοιες ερήμους λάβας. Το αρκτικό θυμάρι και το δασικό γεράνιο αναπτύσσονται πολύ καλά σε ορισμένα μέρη. Άλλα φυτά στην Ισλανδία είναι η αγγελική, η πικραλίδα και τα αλπικά τριαντάφυλλα.

Αλλά ακόμη και οι μπανανιές φυτρώνουν στην Ισλανδία - την πιο βόρεια στην Ευρώπη! Πώς είναι δυνατόν; Η γη θερμαίνεται από τις θερμές πηγές με τέτοιο τρόπο ώστε τα φυτά που χρειάζονται ζεστασιά να αναπτύσσονται ξαφνικά εκεί. Οι μπανανιές της Ισλανδίας αναπτύσσονται σε ένα θερμοκήπιο του πανεπιστημίου. Ωστόσο, ο ήλιος δεν είναι αρκετός για να τις ωριμάσει τόσο γρήγορα όσο στη Νότια Αμερική, για παράδειγμα. Για να συγκομίσετε μια μπανάνα εδώ, πρέπει να περιμένετε δύο χρόνια αντί για λίγους μήνες. Παρεμπιπτόντως, τα κεράσια καλλιεργούνται επίσης σε θερμοκήπια στην Ισλανδία.

Τα λούπινα φυτρώνουν επίσης στην Ισλανδία, αυτό είναι το λούπινο της Αλάσκας.
Ορισμένα δέντρα εξακολουθούν να φυτρώνουν στην Ισλανδία.
Τα βρύα σχηματίζουν εδώ ένα πράσινο χαλί.

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply