Πολωνία Χαρακτηριστικά

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική         Φαγητά     Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Χριστούγεννα

Robert Lewandowski

Τυπική Πολωνία;

Υπάρχει κάτι που πιστεύετε ότι είναι τυπικά πολωνικό; Τι συνδέετε με την Πολωνία; Και τι σκέφτονται οι γονείς σας; Ίσως τα πιερόγκι και τα μπίγκος - και τα δύο είναι δημοφιλή στην Πολωνία. Ίσως όμως να σας έρχονται στο μυαλό και ο Lukas Podolski, ο Robert Lewandowski ή ο Miroslav Klose; Αυτοί οι ποδοσφαιριστές γεννήθηκαν όλοι στην Πολωνία. Παρεμπιπτόντως, πολλά πολωνικά επώνυμα τελειώνουν σε -ski ή -cki. Άλλες καταλήξεις είναι -ak, -ek, -wisc ή -czyk.

Το πιο συνηθισμένο επώνυμο στην Πολωνία είναι το Nowak. Για τις γυναίκες, η κατάληξη -a μπορεί να προστεθεί σε ορισμένα ονόματα, κάτι που είναι χαρακτηριστικό για τις σλαβικές γλώσσες. Η σύζυγος του Marek Kowalski ονομάζεται τότε Anna Kowalska, για παράδειγμα. Αν απευθύνεστε σε έναν άνδρα, προσθέτετε ένα "Pan" μπροστά από το όνομά του, για μια γυναίκα τη λέξη "Pani".

Τρίγωνο ή κύκλος;

Τουαλέτες στην Πολωνία - τι σημαίνουν τα τρίγωνα και οι κύκλοι;

Αν πάτε στην τουαλέτα στην Πολωνία, για παράδειγμα σε ένα εστιατόριο ή σε ένα πρατήριο καυσίμων, θα συναντήσετε τα σύμβολα κύκλος και τρίγωνο. Πού πηγαίνει ποιος; Μπορεί να φαίνεστε λίγο ηλίθιοι αν δεν ξέρετε!

Ο κύκλος είναι το σύμβολο για τις γυναίκες, το τρίγωνο για τους άνδρες. Αυτό οφείλεται πιθανώς στο γεγονός ότι οι γυναίκες συνδέονταν με τις θηλυκές καμπύλες και οι άνδρες με τους φαρδείς ώμους. Τουλάχιστον έτσι το θυμάστε. Σήμερα, τουλάχιστον στις πόλεις, μπορείτε επίσης να βρείτε ζωγραφισμένες γυναίκες και άνδρες για να σας δείξουν αν πηγαίνετε στη σωστή τουαλέτα.

 Χτύπα του κουδούνι

Στην Πολωνία, δεν υπάρχουν ονόματα στις εξώπορτες των ανθρώπων που ζουν εκεί - μόνο αριθμοί. Επομένως, πρέπει να γνωρίζετε σε ποιο διαμέρισμα μένει το άτομο που θέλετε να επισκεφθείτε. Ούτε στο ίδιο το σπίτι υπάρχουν ονόματα, μόνο οι αριθμοί των διαμερισμάτων.

Αυτό το σύστημα μπορεί επίσης να βρεθεί σε στοιχεία διευθύνσεων, για παράδειγμα σε επιστολές. Για παράδειγμα, λέει ul. Powroźnicza 78/4, που σημαίνει οδός Powroźnicza (ul. είναι η συντομογραφία του ulica, που σημαίνει δρόμος στα πολωνικά) και στη συνέχεια αριθμός σπιτιού 78, αριθμός διαμερίσματος 4.

Πρόσβαση με κωδικό

Πολλές εξώπορτες στις πολωνικές πόλεις διαθέτουν  ένα πληκτρολόγιο και η πρόσβαση γίνεται τότε απλά με κωδικό χωρίς κλειδί.

Μαζούρκα και πολωνέζα

Η μαζούρκα και η πολωνέζα είναι οι δύο χοροί που συνδέονται περισσότερο με την Πολωνία. Θεωρούνται εθνικοί χοροί. Στην πολωνέζα, τα ζευγάρια περπατούν μέσα στην αίθουσα σε ένα στρογγυλό χορό. Χορεύουν μια αξιοπρεπή ακολουθία φιγούρων.

Η μαζούρκα είναι λαϊκός χορός και μοιάζει με το βιεννέζικο βαλς. Χοροπηδάτε προς τα εμπρός με το ένα πόδι και το σώμα σας γέρνει προς τα εμπρός.

 

Leave a Reply