Σλοβενία Γιορτές

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική        Φαγητά    Καθημερινότητα   Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Γιορτές

Στους Σλοβένους αρέσει να διασκεδάζουν

Ακόμη και σήμερα, οι λαϊκοί χοροί και η λαϊκή μουσική διατηρούνται ως παράδοση της χώρας. Πολλοί άνθρωποι φορούν παλιές παραδοσιακές φορεσιές σε εορταστικές περιστάσεις και οι φορεσιές αυτές διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή.

Οι μπλούζες και τα σάλια είναι συχνά πολύχρωμα ή περίτεχνα κεντημένα και οι γυναίκες φορούν μαύρες φούστες μέχρι τον αστράγαλο, ενώ οι άνδρες φορούν γιλέκα, παντελόνια και καπέλα. Υπάρχουν επίσης πολύχρωμες ομπρέλες και καπέλα διακοσμημένα με δαντέλες, κορδέλες και κεντήματα.

Slowenien: Auf Siegeszug mit Volksmusik | eurovision.deΜουσικό εμβατήριο!

Η σλοβενική παραδοσιακή μουσική είναι διάσημη και παίζεται ακόμη και σήμερα σε πολλά φεστιβάλ. Ακορντεόν και διάφορα έγχορδα όργανα παίζουν για χορό. Αυτό μπορεί να είναι πόλκα ή βαλς. Οι άνθρωποι στη Σλοβενία αγαπούν τη ζωντανή μουσική. Υπάρχουν πολλά φεστιβάλ, ιδίως το καλοκαίρι, όπου παίζουν συγκροτήματα λαϊκής μουσικής. Φυσικά, στους ανθρώπους αρέσει επίσης να χορεύουν με αυτά.

Έτσι μοιάζουν oi Kurenti στη Σλοβενία

Γιορτάστε το καρναβάλι στη Σλοβενία

Το Kurentovanje στην πόλη Πτούι είναι ένα μεγάλο καρναβαλικό φεστιβάλ στη Σλοβενία. Η πόλη ανήκε κάποτε στη Στυρία (ομόσπονδο κρατίδιο της Αυστρίας).

Τι είναι το Kurento;

Το Kurento είναι ένα άγριο τέρας και μία από τις πολλές μεταμφιέσεις και μάσκες που φορούν οι άνθρωποι αυτή την ημέρα. Τα κουρέντι είναι πνεύματα των νεκρών, τουλάχιστον σύμφωνα με την παλιά λαϊκή παράδοση. Οι Kurenti φορούν περίτεχνες μάσκες, άλλοτε με φτερά χήνας, άλλοτε με κέρατα αγελάδας. Αυτό εξαρτάται από την περιοχή από την οποία προέρχονται τα πνεύματα.

Είναι ντυμένοι με παλτό από δέρμα προβάτου, κρατούν ένα ρόπαλο στα χέρια τους και φορούν βαριά κουδούνια γύρω από τη μέση τους. Οι Kurenti λέγεται ότι διώχνουν το κακό και προαναγγέλλουν την άφιξη της άνοιξης. Κάθε χρόνο, το φεστιβάλ αυτό προσελκύει όχι μόνο ντόπιους αλλά και πολλούς τουρίστες. Πραγματοποιείται πάντα μια εβδομάδα πριν από την Κυριακή της Αποκριάς.

 

Leave a Reply