Σλοβενία Οικονομία

Συνοπτικά     Προφίλ     Χώρα    Άνθρωποι    Ζώα και φυτά     Οικονομία      Ιστορία και πολιτική     Καθημερινότητα   Φαγητά      Παιδιά και σχολείο    Χαρακτηριστικά       Γιορτές

Σλοβενία: χημικό εργοστάσιο

Πλούσια ή φτωχή χώρα;

Όταν η Σλοβενία ήταν ακόμη μέρος της Γιουγκοσλαβίας, ήταν μία από τις πιο ανεπτυγμένες χώρες της ομοσπονδίας. Η Σλοβενία είναι επίσης μέρος της ενιαίας αγοράς της ΕΕ από το 2004.

Η Σλοβενία εξάγει μια σειρά προϊόντων, όπως χημικά προϊόντα, εξαρτήματα για την παραγωγή αυτοκινήτων και άλλα μηχανήματα. Οι τομείς των ηλεκτρονικών και των φαρμάκων είναι σημαντικοί, όπως και η παραγωγή σιδήρου και χάλυβα. 40 στους 100 κατοίκους της Σλοβενίας εργάζονται στη βιομηχανία. Η Σλοβενία διαθέτει επίσης ορυκτούς πόρους, όπως μεταλλεύματα, πετρέλαιο, άνθρακα και ουράνιο.

Η κτηνοτροφία παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο

Η γεωργία εξακολουθεί επίσης να είναι σημαντική

Ένα μεγάλο μέρος της χώρας χρησιμοποιείται για τη γεωργία. Η κτηνοτροφία παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο εδώ. Εκτρέφονται χοίροι και βοοειδή, τα τελευταία είναι επίσης σημαντικά για τη γαλακτοβιομηχανία. Καλλιεργούνται επίσης πατάτες, διάφορα είδη σιτηρών, αραβόσιτος και φρούτα.

Σλοβενία: Ανάβαση στο Τρίγκλαβ

Ο τουρισμός αναπτύσσεται στη Σλοβενία

Ο τουρισμός αποτελεί επίσης σημαντική πηγή εισοδήματος για τη χώρα. Ορισμένοι επισκέπτες έρχονται στις ακτές για διακοπές στην παραλία, άλλοι κάνουν πεζοπορία, εξερευνούν τη φύση ή απολαμβάνουν τους σημαντικούς φυσικούς θησαυρούς της Σλοβενίας. Υπάρχουν επίσης τα πολλά ιαματικά λουτρά στο βορρά, τα οποία είναι δημοφιλή.

Οι τουρίστες πεζοπορίας εκτιμούν επίσης τη χώρα, με πολλούς να ταξιδεύουν με σκηνή ή τροχόσπιτο. Το εθνικό πάρκο Τρίγκλαβ στο βόρειο τμήμα της χώρας είναι πολύ δημοφιλές. Υπάρχουν όμορφες περιοχές πεζοπορίας εδώ και πολλοί άνθρωποι φροντίζουν για τον τουρισμό και καλωσορίζουν τους επισκέπτες. Η Σλοβενία αποτελεί έναν δημοφιλή ταξιδιωτικό προορισμό και είναι επίσης φθηνότερη από τις γειτονικές της χώρες. Η πρωτεύουσα της Σλοβενίας - η Λιουμπλιάνα - έχει επίσης πολλά να προσφέρει και προσελκύει επίσης ανθρώπους από το εξωτερικό.

Leave a Reply